Obiad bez mięsa wydaje się niemożliwy? Musisz koniecznie spróbować tych wspaniałych buraków, które nauczyła mnie przygotowywać Dominika Wójciak! 6 buraków Oliwa 1 cebula 4 ząbki czosnku Świeży tymianek 2 listki laurowe 250ml. czerwonego wina 250g. małych pieczarek 150g. szalotek 150ml. passaty pomidorowej 4 łodygi selera naciowego Natka pietruszki Sól Pieprz Obrane buraki kroimy w plastry. W garnku, na rozgrzanej(...)przykryciem gotujemy buraki do miękkości (30-40 minut). W tym czasie na blaszkę układamy przepołowione pieczarki i pokrojone na ćwiartki szalotki. Skrapiamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Gdy buraki się podgotują, dodajemy passatę, pokrojony seler i upieczone pieczarki z szalotkami. Gotujemy jeszcze 10 minut. Przyprawiamy do smaku i podajemy
MarcinChefSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy(...)cynamonu szklanka surowej dyni startej na tarce i odsączonej (może być puree) 4 jajka – osobno żółtka i białka 250 g zmielonych migdałów (zostawiamy garstkę do posypania formy do pieczenia) 500 g twarogu na sernik (zmielonego) płatki migdałów do dekoracji Przygotowanie: W mikserze ucieramy na gładko masło z cukrem pudrem. Po chwili dodajemy sok i skórkę z pomarańczy
Ugotowane pozamiataneróżnych kolorach) puszka tuńczyka w sosie własnym świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek) Dressing: 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli) 1,5 łyżeczki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym) 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 1 mała dymka ze szczypiorkiem 2 ząbki czosnku sok z połowy dużej(...)dokładnie wymieszać. Pokrojone pomidory ułożyć w misce, dodać rozdrobnionego tuńczyka i polać dressingiem. Udekorować sałatkę liśćmi bazylii. Smacznego Zobacz również inne przepisy na sałatki warzywne: Sałatka z komosy ryżowej, pieczonej dyni i fety Sałatka z młodych ziemniaków i bobu Sałatka z pieczonych buraków Styryjska sałatka ziemniaczana z olejem dyniowym Sałatka z fenkułem i orzechami Sałatka słoikowa Tradycyjna sałatka jarzynowa
Codziennik Kuchennydobrej") bez zbędnych kalorii. Składniki: 1 średnia cukinia 1 pierś z kurczaka 5 pieczarek 3 garście makaronu świderki Pełne ziarno z orkiszem Lubelli 4 łyżki ketchupu (bez cukru, soli, konserwantów) 1 łyżeczka przyprawy garam masala (kupiona lub z tego przepisu) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki czosnku granulowannego Kilka kropel sosu piri piri lub 1/4 łyżeczki ostrej(...)masala. Makaron gotujemy w niesolonej wodzie al dente. Ugotowany mieszamy z kurczakiem i warzywami na patelni. Przy pomocy łyżki nakładamy farsz do cukini. Posypujemy startym cheddarem. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 25-30 min aż do mocnego zarumienienia góry
Czarnawisienkamożliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała… Ta jest taka jaka powinna być. Skład bardzo prosty: 80% to jabłka! Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników. Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka(...)szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek
Apetyt na Zielonejuż wspominałam we wcześniejszych wpisach uparcie eksperymentuję z ciastami bazującymi na warzywach. Ciasto z cukinią, ciasto marchewkowe, ciasto pietruszkowe, buraczkowe bardzo polecam. Z czystym sumieniem, bez obaw, że może Wam nie smakować podaję przepis na czekoladowo cukiniowe brownie, przełożone kremem śmietankowym z owocami, polane cytrynowym lukrem. Przepis na brownie z cukinią znalazłam przeglądając książki kulinarne a pomysł na połączenie(...)trwa. Składniki: 150 g masła 100 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 350 g cukinii 300 g brązowego cukru 6 łyżek kakao 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę kroimy na grube kawałki. Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubijamy
Made By Mom And SonLekkie ,pyszne ciasto drożdżowe ,pachnące cudownie cynamonem.Można je zrobić bez dodatków tak jak ja ,albo dodać np.jabłuszka lub rodzynki.Ja wybrałam wersję bardzo minimalistyczną:).Ciasto jest bez jajek i tłuszczu bo samo mleko kokosowe jest w sobie tłuste. Porcja ciasta czyli 10 dag.ma 350 kcal. 2 szkl.mąki 7 g.suchych drożdży Szczypta soli brązowy cukier do smaku(...)bardzo ważne!!!!) papierem do pieczenia.Wyłożyć ciasto do foremki , przykryć je ściereczką i zostawić tak jeszcze na 30 minut. Posypać cukrem 1 łyżeczką i startą skórką z pomarańczy i piec w 160-180 stopni przez 30 minut ( tak omkoło , sprawdzić patyczkiem) Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiobiadu. Stanowi doskonała propozycje na zbliżające się święta. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami(...)czasie schab obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni ze wszystkich stron i gorący owijam dokładnie folia aluminiową. Owinięty schab przekładam do rozgrzanego piekarnika ( można położyć na ruszt, lub blaszkę ), piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. godzinę, półtorej. Upieczony schab zostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia, zimny przekładam do lodówki. Folię zdejmuję dopiero przed krojeniem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki(...)końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę
Mango Papajadanie występuje u mnie zawsze na dwa sposoby. Z podanych proporcji przygotowuję je jako sałatkę, która jest świetna na ciepło lub zimno. Natomiast z połowy stanowi dodatek do pieczonego kurczaka (np. tego, którego prezentowałam ostatnio przy makaronie chow mein ) lub piersi z kurczaka. Możecie także przygotować to danie jeszcze inaczej, a mianowicie podsmażyć jedną połówkę piersi z kurczaka pokrojoną(...)ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju. Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpomieszamy w garach kuchni tajskiej. Aby wzbogacić ryż jaśminowy po tajsku przygotujemy udka z kurczaka po tajsku. Całe bogactwo smaku zawarte jest w marynacie. Składniki: - ok. 2 kg udek bez skóry (8 szt.) Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry(...)strunowego, zalewamy przygotowaną marynatą. Woreczek zamykamy i dokładnie rozprowadzamy marynatę po całym mięsie. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (można przygotować dzień wcześniej – wieczorem). Na godzinę przed pieczeniem udka wyjmujemy z lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy mięso. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 º C na ok. godzinę. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze
mojewypiekiinietylkozatem, że skoro coś pomarańczowego to może marchewka. I tak powstał przepis na te ciastka. Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto(...)Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec w temp. 180 około 20 minut. Studzić na kratce. Na glazurę : łyżeczka cukru pudru i łyżka soku z grejpfruta lub pomarańczy Cukier wymieszać z sokiem. Wystudzone ciastka posmarować glazurą
apetytnapieczenieciasto, które zawsze jest pyszne, smakuje na zimno i na ciepło. Z lodami, bez lodów..szybko znika! Składniki Na ciasto -280g mąki pszennej -100g cukru - 170g masła -2 żółtka -3 łyżki jogurtu naturalnego -1-2 łyżki wody -1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Na nadzienie -2 kg jabłek - 2 łyżki soku z cytryny -2 łyżeczki cynamonu - cukier(...)zagnieć na lśniącą i gładką kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika. Minimum pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę, u mnie kwadratowa , szklana forma do pieczenia- wyłóż papierem do pieczenia- u mnie "papiery po maśle i margarynie" które zużyłam właśnie dzisiaj. Jabłka obierz i utrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sok cytrynowy, cynamon
Z Kuchni Do Kuchnimąki 30 g cukru pudru szczypta soli 100 g masła 1 jajko Składniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać(...)jabłek. (ja nawinęłam je na wałek a potem przełożyłam na forme) Na wierzchu należy ponakłuwać widelcem, aby para mogła gdzies uchodzić ;-) Ciasto wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy około 20 min. a następnie temp. zmniejszamy do 160C i pieczemy jeszcze 15- 20 min. Gorące ciasto przykrywamy płaskim talerzem i odwracając forme przekładamy ciasto na talerz. Smacznego! Mnie najlepiej
Radość kipiąca uśmiechem.Chcę więc Wam ogromnie polecić bułeczki, które zrobią wrażenie na wszystkich: słodkie, nieco lepkie od lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością(...)kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego 150 ml letniego mleka 100 g masła 1 jajko 3 żółtka dodatkowo: 300 g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko lukier: 115 g cukru pudru 3 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrze