Kiedy tylko mogę korzystam z tych nielicznych już promieni słońca. W sobotę nawet się "poopalałam". Gotuje też kolorowe dania. Warzywa i owoce to podstawa w mojej kuchni. Nie ma bez nich dnia. A lato i jesień to pod względem darów natury najcudowniejszy czas. Bardzo lubimy jeść kolorowo, bo kolory oznaczają bogactwo witamin i składników mineralnych. Najlepsze oczywiście to owoce(...)Zupa z soczewicy i pieczonej papryki składniki: 3 papryki 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 pietruszka 1/4 łyżeczki cynamonu, chili 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz natka pietruszki 750 - 1000 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oleju kokosowego 2-3 łyżki śmietany wykonanie: Paprykę myjemy, osuszamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze
Przysmaki Karolkiopakowanie, jajka 1 sztuka "L", lukier - w opisie ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" = masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko(...)ręką wyrobić, na podsypanej mąką desce rozwałkować 2 porcje ciasta, posmarowac twarogiem, zwinąć jak rolady i nożem maczanym w wodzie pokroić na porcje, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie piekarnik nagrzany 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 40 minut, 3/4 szklanki cukru pudru wymieszać z wodą na nie za gęsty
W Mojej Kuchni Lubięszkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30min. =>MASA SEROWA: SKŁADNIKI: - 1,5 szkl zimnego mleka - 3 śnieżki na mleko - 500g serka homo naturalnego - 4 łyżki cukru pudru - 2 niebieski(...)DODATKI: - biszkopty - 2 galaretki bursztynowe - 2 szkl gorącej wody (galaretka rozpuszczona w 2 szk wody, zalewamy placek gdy galaretka zacznie tężeć) =>PRZEŁOŻENIE biszkopt-masa z barwnikiem-biszkopty-masa bez barwnika-galaretka
Dziś Ja gotujeTakie batony można zabrać do pracy, szkoły czy na siłownie. Będą idealną dawką energii przed wysiłkiem jak i po intensywnym treningu. Moja wersja batonów jest bez dodatku cukru. Zawarte w nich banany i daktyle nadają słodkiego smaku. Dodatek migdałów, płatków owsianych i mąki kokosowej dodaje zdrowych tłuszczów i protein. Bananowe batony energetyczne Składniki(...)nadmiar i przełóż daktyle do blendera. Dodaj banany i zmiksuj. Dodaj resztę składników i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Wyłóż masę na papier do pieczenia i równomiernie rozprowadź, tak aby miała grubość ok. 1 cm. Całość przełóż do lodówki na ok 30 minut. Po tym czasie pokrój masę na batony. Przechowuj
wegujemybardzo zasmakowały i które robię na co dzień. Zazwyczaj nie fotografuję przekąsek, ale są to przeważnie jakieś owoce, kanapki lub owsiane ciacha z zaufanej piekarni gdy nie mam czasu piec w domu. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE Ostatnio bardzo zasmakował mi omlet z odżywką białkową w porze śniadaniowej. Robię do niego przepyszny krem pomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków(...)skrobię i cynamon. Smażę mój omlet na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Podawaję z pomarańczowym kremem i ulubionymi owocami. krem pomarańczowy 20 g płatków jaglanych 1/2 pomarańczy bez skórki łyżka odżywki białkowej łyżeczka kremowego masła orzechowego cynamon Płatki również zalewam wcześniej ciepłą wodą do napęcznienia. Następnie miksuję je z kawałkami pomarańczy, odżywką białkową, masłem orzechowym
Kuchnia Elliepyszności, które planowałam nic nie wyszło, a te orzechy to taki plan awaryjny, co nie znaczy, że nie jest dobry. Ja orzechy uwielbiam, lubię je w czekoladzie i bez. To jest wersja dla czekoladoholika. Orzechy w czekoladzie: 200 g orzechów laskowych 100 g gorzkiej czekolady 70% skórka z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu wykonanie: Orzechy prażymy na suchej patelni(...)czekoladę z dodatkiem startej skórki z pomarańczy i miodu. Gdy mikstura jest gotowa wkładam do niej orzechy. Mieszamy dokładnie. Za pomocą małej łyżeczki wykładamy porcje orzechów na papier do pieczenia i pozostawiamy do wyschnięcia. orzechy zlepia się w większe kawałki
Przysmaki Karolkimarchewki pietruszki, czy nawet fasoli. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na przepysznego burgera buraczanego. Każdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika(...)dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy na 7 części i kształtujemy burgery, na koniec posypując sezamem. Pieczemy je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni C, na opcji góra-dół, przez około 35 minut, a pod koniec pieczenia włączyć termoobieg na około 5 minut
Receptura smakuSernik o smaku lata! Z owocami a’la keks, bez cukru, słodzony tylko białą czekoladą, a więc kwaskowy i orzeźwiający. Idealny na lato do mrożonej kawy. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 2 białe czekolady • 5 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% • 1 szklanka pokrojonych moreli • 1 szklanka(...)kostkę i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. • Masę serową połączyć z owocami i wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wypuszczonym na zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 60 minut. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik
To co kochamBaton musli bez mąki i cukru, za to z dużą ilością płatków owsianych, pestek i orzechów. Chyba nie muszę go za bardzo reklamować... Idealny jako przekąska czy drugie śniadanie. Jedna z moich ulubionych słodkich przekąsek. Są naprawdę pyszne! Polecam :) SKŁADNIKI: ok. 0,5 kg bezglutenowych płatków owsianych jumbo 50 g siemienia lnianego 50 g sezamu 100 g suszonej żurawiny(...)agawy lub miodu 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Wszystkie składniki umieść w dużej misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Dużą blachę ( u mnie ok. 25x40) wyłóż papierem do pieczenia, wysyp mieszankę i łyżką wciskaj mocno w dno. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25-20 minut. Batoniki krój po dokładnym wystudzeniu
Kuchnia bezglutenowainternecie krążą różne wersje tego ciasta,ja dołączam swoją. Większość ciast przełożona jest kremem budyniowym,bywają też z masą śmietanową. Ja zrobiłam masę budyniową bez użycia gotowych budyni i uperfumowałam ją na waniliowo. Górę ciasta ozdobiłam prażonymi płatkami migdałowymi. ciasto: 8 białek 4 żółtka 100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych(...)żółtka. Do masy jajecznej wsypać wiórki,mak i mielone migdały. Delikatnie wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo prosty do przygotowania pasztet. To nie jedyna jego zaleta, smakuje tak wspaniale, że można się od niego uzależnić. Nie wymaga pieczenia w piekarniku, a smakuje jak pieczony. Podstawowe składniki to piersi z kurczka i wątróbka drobiowa - na pewno zachwyci Wasze podniebienia. Delikatny w smaku, łatwo się rozsmarowuje, a jednocześnie świetnie się kroi i dobrze trzyma formę. Zniknął(...)cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i lekko przysmażyć. Dodać mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyć razem. Dodać oczyszczona wątróbkę, zalać zawartość patelni winem i dusić bez przykrycia do oparowania płynów (około 20 minut) połowę zawartości patelni przełożyć do blendera i zmiksować, następnie dodać resztę, masło i ponownie zblendować na gładka masę przełożyć do foremki wyłożoną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kiedyś frytki kojarzyły mi się z ociekającą tłuszczem przekąską serwowaną w fast foodach. Teraz wiem, że można je przygotować bez tłuszczu i nie muszą być zrobione tylko z ziemniaków. Frytki z buraka, marchewki czy dyni to ciekawa alternatywa dla tych tradycyjnych. Dlatego dziś mam dla Was przepis na frytki z dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia(...)minut. Po tym czasie wyjmij dynię z wody i osusz. Następnie w misce dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemydyni. Jeśli używamy dyni odmiany hokkaido, nie musimy po upieczeniu zdejmować skórki. W innym wypadku, skórkę odcinamy lub miąższ wydrążamy. Co jest jeszcze świetne w zrobieniu puree? Możemy przetworzyć bez trudu na raz całkiem sporą ilość dyni. Dynia ma to do siebie, że ma dość twardą skórę i pokrojenie dyni a następnie jej obranie wymaga dość dużo siły. Jeśli(...)używając piekarnika do zrobienia puree, potrzebujemy tylko przeciąć dynię raz, na pół. Oczywiście, pestek z dyni nie wyrzucamy, a obieramy i ze smakiem wcinamy. Jeśli chcemy wyjąć pestki przed pieczeniem, rozkładamy je na papierze i suszymy. Fajnym patentem, podpatrzonym na jakimś blogu, jest odmierzenie ilości puree przed zamrożeniem. Jeśli w Twoim ulubionym przepisie na placki czy ciasto jest
Mieszam w Garnkumusimy ciasta wałkować, wystarczy brać małe porcje z miski i po prostu „wylepić” dno foremki. Polecam serdecznie Składniki na tortownicę 19-20 cm, piekarnik dół – góra bez termoobiegu: Ciasto kruche: – 250 g mąki – 170 g zimnego masła – 100 g cukru Dodatkowo: – około 400 g wiśni (już wydrylowanych) – 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)się z pozostałymi składnikami. Gotowe ciasto odstawiamy na chwile do lodówki. Wiśnie posypujemy mąką i cukrem (tylko przy świeżych) delikatnie mieszamy i odstawiamy na bok. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Połową ciasta wylepiamy dno foremki (bierzemy po trochę na rękę, delikatnie zgniatamy i wciskamy w foremkę), tak aby ciasto na całej powierzchni miało
RelaxtimeSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem(...)ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut, i po tym czasie go wyjąć. Po wyjęciu oddzielić nożem
RAROSSA