czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie większe. Przy tak dużych foremkach bywa, że ciężko przełożyć je na blaszkę bez urywania rogów reniferom czy rękawiczek Mikołają. Dziś krótka relacja jak sobie z tym radzić. Składniki na pierniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru(...)przestudzenia. Kiedy margaryna i miód nie są już gorące wrzucamy do środka jajka i dokładnie mieszamy. Łączymy suche i mokre składniki. Wyrabiamy ciasto. Na stole kładziemy papier do pieczenia. Ciasto kładziemy na papier rozwałkowujemy na cienki placek – kilka milimetrów grubości. Nie trzeba podsypywać mąki pod spód ciasta, ale można na wierzch, żeby nie przyklejało się do wałka. Arkusz papieru
Ciastkozercybudyniem i owocami Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli masa budyniowa 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 375ml mleka 2 łyżki cukru 30g masła dekoracja 80g jagód 180g malin masło do wysmarowania foremek mąka do podsypania Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier i sól, zimne masło oraz(...)obok siebie foremkach, palcem lekko wyłożyć ciastem foremki, przycisnąć u góry, by brzegi foremek odcięły nadmiar ciasta - skrawki ciasta ponownie rozwałkować i wyłożyć kolejne foremki - ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 190-200 stopniach przez 15-18minut do zrumienienia - upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami - z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić
Smakołyki Berenikilekką pikanterią w smaku to idealny schabik na świąteczny stół ale nie tylko. Śmiało można go robić również poza okresem świątecznym i szybko zniknie. Składniki: 600 g schabu bez kości Marynata 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 5 ziarenek pieprzu czerwonego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 3 ziarenka(...)równomiernie peklowało. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć przyprawą z gorczycą i kolendrą i odłożyć na 30 minut w zimne miejsce. Schab włożyć do rękawa do pieczenie, szczelnie zawiązać. Piec w 160 stopniach z termoobiegiem około 70 minut. Piekarnik wyłączyć pozostawić schab na 15 minut wyjąć i po kolejnych 15 minutach rozciąć rękaw i pozostawić schab
Ala piecze i gotujestaje się wyjątkowe. Poza tym doszukałam się jeszcze jednej zalety tego wypieku, a mianowicie: jego rozmiaru. To, że jest nieduże sprawia, że będę mogła przygotować parę innych słodkości bez obaw, że czegoś będzie za dużo. Mam nadzieję, że takie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje(...)mąką i dodajemy wraz z Amaretto do ubitych żółtek. Mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie
Przysmaki Karolkiwysłaniu maila zwrotnego do wydawnictwa pogrzebałam w internecie co to właściwie jest za wydanie, jak wygląda... Obejrzałam filmik (możecie go zobaczyć TUTAJ ) i spodobały mi się piękne ilustracje (przepisy bez zdjęć nie przemawiają do mnie prawie wcale) oraz opisy krok po kroku - dla mnie coś może być oczywiste (choć nie zawsze), a dziecku każdy kolejny krok pomaga w realizacji(...)kuchennej wagi), ale też dla dzieci! Przepisy wydrukowane na kartach dostosowane są do gotowania z dziećmi w wieku 4-9 lat. Kiedy dziecko, które czynnie uczestniczy w gotowaniu i pieczeniu, usłyszy (lub samo przeczyta jak starsze), że ma wlać szklankę mleka, to w tej samej sekundzie załapie o co chodzi, a jak powiedzieć 4-latkowi "daj mi tu Kochanie
Kolorowy PrzepisownikCiasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi. Wstawić do nagrzanego na 200 stop. C piekarnika (grzanie góra/dół) i piec ok. 20 minut. Kotlety z czarnej fasoli Możecie użyć fasoli suchej(...)palców ponad fasolę. Co prawda zmiana wody wiąże się z utratą większej ilości składników mineralnych, ale dzięki temu fasola będzie bardziej lekkostrawna. Gotować na dużym ogniu, bez przykrycia ok. 10 minut od czasu zagotowania. Po tym czasie, zmniejszyć ogień pod garnkiem, przykryć i gotować ok. 50-60 minut. 5 minut przed końcem gotowania posolić (sól powoduje, że fasola
gutfutpiekarnika w blaszce do pieczenia albo w ceramicznej formie do pieczenia tart. Pamiętajcie tylko że forma powinna być na tyle szeroka, żeby całe mięso kurczaka zmieściło się w formie na płasko, a sos sięgał do połowy jego wysokości – kurczak w tym przepisie się piecze, nie dusi. PORCJOWANIE KURCZAKA Całego kurczaka dzielimy na poszczególne elementy, czyli porcjujemy. Ważne, żeby(...)dobrym cięciu prawie nie powinno być na nich mięsa. Powtarzamy operację z drugą piersią, a następnie odcinamy oba skrzydełka. PRZYGOTOWANIE MIĘSA Rozgrzewamy piekarnik do 190⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Korpus i szyjkę zostawiamy do zupy, do przepisu używamy pozostałe mięso. Osuszamy mięso kurczaka papierowym ręcznikiem. W miseczce mieszamy wszystkie suche przyprawy – sól, pieprz, mielony kumin, oregano, płatki
Karo in the KitchenDziś coś dla fanów bakłażana. Jeżeli lubicie go tak samo jak ja – ten przepis jest dla Was! Przepis jak zwykle szybki i prosty, a składniki, które
Be Fit Be StrongPrzekąska z tuńczykiem i serkiem wiejskim (a la roladki). Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tuńczyka i szybkie przekąski na bazie tortilli. Wspaniale sprawdzają się
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na zdrowe, pyszne, kremowe owocowo migdałowe smoothie . Wersję migdałową uzyskujemy dodając do owoców pyszne masło migdałowe. Ja je osobiście uwielbiam. Pamiętajcie tylko aby
Słodkie okruszkiKolejny przepis autorstwa Pawła Małeckiego, mistrza Polski w cukiernictwie. Rewelacyjny mus z jabłek z nutą brzoskwini. Taki mus jest idealny do ciast. Warto mieć pod ręką
Marder&Marder Manufacturebliżej Domu. Ale na to wszystko jeszcze będzie czas... Póki co opowiem, co ostatnimi czasy skutecznie odciągnęło mnie od kuchni. Nie publikowałam, bo tak naprawdę - nie miałam czego. Nie piekłam, niemal nie gotowałam, żywiliśmy się kanapkami i błyskawicznymi obiadami z zamrażarki (ukłony dla Mamy D., która zaopatruje nas w zapasy na ciężkie chwile). Moją uwagę skupiły na sobie (niekoniecznie(...)się zmieścić do pudełka - wyszedł za wysoki... Ogólnie wygląda dość reprezentacyjnie - czego zdecydowanie nie oddaje robione w biegu zdjęcie. Nie jadłam, ale poszczególne części - szczególnie krem ajerkoniakowy, mocno alkoholowy, bez dodatków był obłędny. Myślę, że całość też się nieźle komponuje. Jeśli macie czas i chęci - polecam. Satysfakcja gwarantowana. Kakaowy tort z kremem ajerkoniakowym Składniki: (na tortownicę o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię obejrzałam a już minęły cztery lata pisania bloga. Czas leci bardzo szybko, zwłaszcza kiedy jest się czymś pochłoniętym na całego. Blogowanie ( a dokładniej samo pieczenie) wciągnęło mnie tak bardzo, że teraz nie wyobrażam sobie, żebym mogła robić cokolwiek innego. W blogowym świecie zwyczajem jest podsumowanie roku, ja na takie posumowanie w kilku słowach skuszę się po czterech latach(...)super fantastycznym hotelu. Tak więc mam pełne ręce roboty a głowę pełną pomysłów. Oby tylko czasu starczyło, żeby to wszystko zrealizować. A nie byłoby tego wszystkiego bez Was moi kochani Czytelnicy. Bardzo dziękuję za to że jesteście, że czytacie, korzystacie z moich przepisów, wytykacie mi błędy i dajecie mi mega kopa do działania. Z wieloma
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiękkiego masła 1 jajko szczypta soli oraz 2 budynie śmietankowe 0,5 l mleka 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru) 5-6 łodyg rabarbaru (najlepiej dolne czerwone części) Kruszonka z płatkami owsianymi: 100 g mąki krupczatki lub zwykłej pszennej 50 g cukru 50 g miękkiego masła Przygotowanie: Drożdże(...)równych części (można na więcej mniejszych lub mniej większych). W rękach formujemy krążki, zostawiając cieńszy środek, a wyższe i grubsze brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i poprawiamy wgłębienie w środku każdej drożdżówki. Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia, w pozostałej części rozprowadzamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego się mleka. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia
bistro mama