coraz starsza co zdecydowanie mi się nie podoba;p Składniki: 1 kg sera chudego Emilka 4 jajka strewia wg. smaku (ja dałam 4-5 łyżek) 2 łyżki budyniu waniliowego bez dodatku cukru aromatu waniliowy 8 łyżeczek kawy zbożowej 1/3 szklanki wrzątku Sposób przygotowania: Zaparzamy kawę ze stewią w 1/3 szklanki wrzątku do miski wrzucamy ser, jajka, aromat, budyń, wlewam(...)przygotowujemy tortownicę, na kole kładzie dwa arkusze folii, spinamy obręczą, wywijamy folię na boki by uszczelnić tortownicę, dokładamy jeszcze jeden arkusz folii na spód dodatkowo wykładamy tortownicę papierem do pieczenia do formy wkładamy masę serową, równamy taką formę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego lub większej formy wlewamy do formy ciepłą wodę tak by sięgała minimum do 1/3 wysokości
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpaczki galaretki malinowej lub cytrynowej 300 ml wody Mus rabarbarowy: 400 g rabarbaru 130 g cukru brązowego 1 paczka galaretki malinowej + 200 ml wody 1/2 szklanki soku z czarnego bzu lub innego o intensywnym kolorze 1/3 szklanki wody Sposób przyrządzania: Galaretki malinowe rozpuścić w zalecanych proporcjach, w osobnych miseczkach(...)dodać rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać, aby masa ciasteczkowa miała konsystencję mokrego piasku. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać, dociskając dnem kubka lub grzbietem łyżki. Podpiec w nagrzanym piekarniku około 10 minut i ostudzić. Rabarbar oczyścić i umyć, pokroić na małe
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyło grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi(...)dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji
Naleśnikipowinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra i pozostawiamy
W kuchni KatieSoczysty i delikatny łosoś w chrupiącej panierce z bułki tartej i mielonego lnu. Składniki: -filet z łososia bez skóry -bułka tarta z lnem -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -2 jajka -olej do smażenia Łososia kroimy na porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Jajka roztrzepujemy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Łososia panierujemy w panierce, jajku i ponownie(...)panierce. Smażymy na patelni z olejem na średnim ogniu. Zdejmujemy i układamy na talerzu z ręcznikiem papierowym do odsączenia. Możemy podać z kluseczkami gryczanymi i pieczonymi buraczkami z sosem chrzanowym. Smacznego
Maminek kulinarnyKarnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity 8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier(...)cukru pudru 4-5 łyżek soku z cytryny Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia
Malinowe Pocałunkitakie ciacho jeszcze nikomu nie zaszkodziło, prawda? Mówię o Biskwitach, smacznych ciasteczkach z dżemem i ubitą śmietanką, w przygotowaniu przypominają trochę francuskie omlety, w smaku, są równie dobre, tylko bez tłuszczu. Fajna alternatywa na śniadanie, jeżeli nie chcecie stać z rana przy patelni. Spróbujcie!" Składniki : 3 jajka 1 łyżka cukru pudru waniliowego 50 g cukru 5 czubatych łyżek mąki(...)truskawkowy Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier kryształ i cukier puder ubijamy na puszystą masę, Następnie dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy około 2 łyżek masy, w niewielkich odstępach. Pieczemy około 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 200`C. Po wyjęciu z piekarnika lekko zginamy w pół. Odstawiamy
Słodkie PrzyjemnościDelikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak cudowny. Cielęcina to niezbyt popularne mięso, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji, a szkoda. Głównie kupujemy je dla dzieci, bo jest bardzo delikatne, dietetyczne i zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji(...)smacznej dla wszystkich, nie tylko tych najmłodszych. Cielęcina ma bardzo charakterystyczny zapach i smak, zawsze przygotowywałam ją tradycyjnie, typowa pieczeń, ewentualnie gulasz. Tym razem chodził za mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej
Smaczne Zdrowewrzątku z dodatkiem soli i oleju (by się nie kleił) około 6 minut. Następnie ugotowany makaron studzimy. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone pomidory bez skórki i wszystko dusimy około 5 minut. Dodajemy sól, pieprz oraz oregano , czosnek. Makaron przekrawamy na pół (muszą wyjść kwadraty). Dwoma połówkami makaronu wykładamy małe kokilki.Do środka dajemy boczek(...)startym parmezanem. Zapiekamy w 220 stopniach C. około 5 minut do momentu roztopienia sera. Nie dłużej ponieważ makaron może stwardnieć. Dekorujemy świeżą bazylią. smażymy boczek z pomidorami przed pieczeniem mini lasagne z boczkiem
Bon Appetit Małgorzatytempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię. Kruche ciasteczka jogurtowo-budyniowe Składniki: (na 20-25 sztuk) 100 g mąki pszennej 40 g cukru 35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek) 50 g zimnego masła 50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%) dodatkowo: 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone(...)szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremkami dowolne kształty, układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem. Piec w 180 st. C. przez 10-12 minut, do zezłocenia. Ostudzić na kratce. Smacznego! U mnie są wiewióry, z kilku powodów. Po pierwsze - cały czas jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZmiksuj je na gładko przy pomocy blendera. Zważ pigwowe puree. Na każde 500 g puree dodaj 250 g cukru. Dobrze wymieszaj, przełóż z powrotem do garnka i gotuj bez przykrycia przez ok. 45 min. Często mieszaj, aby galaretka się nie przypaliła. W czasie gotowania zgęstnieje i zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Gotowa galaretka powinna być tak gęsta(...)powinna zastygnąć. Taką galaretkę można już wylać do formy i zostawić do zastygnięcia, jednak ja dla pewności zastosowałam trik znaleziony przy tym przepisie . Kwadratową blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia, który dobrze wysmarowałam masłem. Następnie przełożyłam do niej galaretkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj zamiast zapowiadanego na fb konkursu przepis na pyszną babeczkę (na konkurs zapraszam we wtorek). Babka pełnoziarnista, w dodatku bez tłuszczu to propozycja szczególnie dla tych, którzy dbają o linię :) Jest wilgotna, lekko słodka, jednym słowem idealna :) Przepis znalazłam niedawno na blogu Anyżkowo , od tej pory upiekłam ją już 3 razy :) Z podanych składników wychodzi mała babka, ja użyłam(...)foremki silikonowej o wymiarach 22x12cm. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki mąki tortowej 4 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko 2 niewielkie marchewki Przygotowanie: Mąki i proszek do pieczenia wymieszać. W osobnym naczyniu utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę. Następnie obrać i zetrzeć jabłko
Ze smakiem i z pasjąoraz Facebook: MeCooks Muffiny melonowe Składniki na muffiny melonowe. 300 ml zmiksowanego melona 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka gumy ksantanowej 1/4 łyżeczka soli 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 6 dkg mąki z sorgo 10 dkg erytrytolu Masa melonowa: 12 dkg erytrytolu(...)minuty najlepiej robotem elektrycznym. Kolejno dodać puree z melona wraz z sokiem z cytryny i kontynuować miksowanie przez 3 minuty. Pod koniec miksowania dodać sodę, proszek do pieczenia, gumę ksantanową oraz obie mąki. Formę na muffiny wyłożyć papierowymi foremkami. Wypełnić 3/4 wysokości każdej foremki ciastem po czym wstawić muffiny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
MeCookstuczący: 100 gramów gotowanych ziemniaków to około 75 kalorii. Kluczem jest sposób przygotowywania ziemniaków oraz ilość. By zachować najwięcej wartości odżywczych ziemniaka, należy go wyszorować i upiec lub ugotować bez obierania. Tak też przygotowuje się słynne ziemniaczki, które pewnego dnia podano w jednej ze szwedzkich restauracji. Jak zrobić ziemniaki Hasselback ? Gdy próbowałam znaleźć informacje o tym, jak powstało(...)Dodatkowo, można włożyć pomiędzy te nacięcia np. plastry boczku lub inne dodatki. Ja w moim wpisie chcę Wam zaprezentować najprostszy sposób – po prostu ziemniaki i przyprawy. By zrobić pieczone ziemniaki Hasselback, wystarczy je dobrze wyszorować, naciąć, nasmarować oliwą i posypać przyprawami, a następnie upiec. Co ważne, ziemniaki pieczemy w skórkach. Dzięki temu zachowują one najwięcej wartości
Wiszniówka