bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:2125/3453)

Pieczona kaczka faszerowana po chińsku z makaronem chow mein 121

opakowaniu (czyli na kilka minut zalewamy wrzątkiem). Cebulę kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę wzdłuż na pół i też w cienkie plasterki. Na 20 minut przed końcem pieczenia się kaczki smażymy warzywa: Na woku rozgrzewamy trochę oliwy z oliwek. Cebulę, czosnek i marchew wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Energicznie mieszamy aż marchewka się trochę poddusi. Oddzielamy pół porcji(...)patelnię. Dodajemy trochę soli, trochę pieprzu, troszkę świeżej kolendry i znowu troszkę imbiru. Cały czas mieszamy. Cukinię kroimy wzdłuż na pół, i na plasterki. I wrzucamy na patelnię. Wciąż bez przerwy mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę curry, pół łyżeczki oleju sezamowego i makaron. Mieszamy wszystko, dodajemy resztę imbiru, kolendry i na samym końcu por. Smażymy jeszcze około dwóch minut cały

Marder&Marder Manufacture
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 174

się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał... Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty(...)rozwiązaniem jest urządzenie o wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze

Marder&Marder Manufacture
Muffiny mięsne z pieczarkami na młodej kapuście 167

surowe jajko, otręby lub bułkę tartą i wyrabiam masę mięsną. Formę na muffiny smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą, nakładam masę mięsną.  Na mięsku układam paski sera żółtego. Piekę około 30 minut w 180 st C. W międzyczasie przygotowuję kapustę, myję ją  i szatkuję, odkrawam głąba.   Poszatkowane liście delikatnie solę i duszę chwilkę na maśle, dodaję(...)Dodaję pieprz cytrynowy i gotuję do miękkości , często mieszając. Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w jogurcie. Upieczone muffiny podaję na młodej kapuście, najlepiej w towarzystwie młodych ziemniaczków, ale bez nich też są pyszne ;)  Zapraszam po smaczne przepisy :) KLIK

Takie tam pichcenie
Chleb razowy ze słonecznikiem 204

prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)mąki żytniej razowej typ2000 ( drobno mielonej) nieco ponad 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas

apetytnapieczenie
Tort Hawana 221

łyżeczkę octu oraz proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy łyżką do czasu powstania piany.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy przygotowane żółtka oraz cukier, miksujemy aż się połączą.  3. Mąkę tortową oraz ziemniaczaną wsypujemy na sito. Przesiewamy do miski jednocześnie mieszając masę łyżką.  4. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w 180 st. C przez około(...)oraz pokrojone w kostkę owoce. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, gotową łączymy z kremówką. Przygotowanym kremem przekładamy biszkopty, zostawiając jego część (najlepiej z małą ilością owoców, albo bez) do posmarowania wierzchu oraz boków tortu. Na górnych krańcach tortu robimy z kremu coś w rodzaju płotka, aby można było wylać galaretkę (płotek widać na zdjęciu). Na górze układamy

Kuchenne aromaty
Szybka tarta ze szparagami, porami i serami 167

kwiatowe, więc wymyślam potrawy, w których wykorzystuje się duże ilości tych warzyw. A żeby nie zapomnieć, że mamy wiosnę, dodałam zielone szparagi. Zależało mi na szybkiej kolacji, więc - przyznaję bez bicia - kupiłam gotowe ciasto francuskie na spód. W swoich propozycjach tart czy zapiekanek nie stosuję żadnych sosów. W zamian dodaję sery, które lubię i które ładnie się topią(...)największą ilością zielonego kilka szparagów 3 plastry szynki 100 g gorgonzoli kilkanaście liści mięty (dałam odmianę omszoną) kilka plastrów sera typu mozzarella pieprz Formę wykładamy papierem do pieczenia, a potem ciastem francuskim, pamiętając o wykonaniu rantów. Przygotowujemy nadzienie:  Pory dobrze opłukać i pokroić na półtalarki. Rozdrobnić szynkę. Szparagi opłukać i przełamać. Twardsze części pokroić na drobne kawałki, miękkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebki naan 188

trochę chlebki pita. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest dosyć tanie. Moje chlebki przygotowałam z dodatkiem suszonych ziół prowansalskich i mięty, choć równie dobrze możecie przygotować je bez dodatków lub na przykład z kminkiem.  Główne szkoły przygotowania chlebków naan są dwie: ta, według której przygotowałam swoje skraca czas przygotowania do minimum. Druga szkoła zakłada użycie drożdży(...)ciasto wyrośnie. Żyjemy w czasach pośpiechu, dlatego też na co dzień proponuję wersję błyskawiczną. Potrzebne nam (na 8 chlebków): - 500 g mąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - pół łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki masła - 300 ml mleka *opcjonalnie: - suszone zioła prowansalskie - suszona mięta Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiać

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki z pieczarkami 231

było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę. Następnie rozgrzewamy patelnie i podsmażamy dodając łyżkę masła. Tak przygotowany farsz z pieczarkami(...)serem. Naleśniki podsmażamy na patelni pod przykryciem tak aby ser się rozpuścił. Równie dobrze można zapiec naleśniki w piekarniku. Naleśniki podajemy na ciepło wraz z ketchupem. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji

Naleśniki
Kremówki Maćki 146

Lekkie, proste i uzależniające. Wypełnione delikatną masą budyniową własnej produkcji bez dodatku masła. 1 ciasto francuskie cukier puder   Masa: 500 ml mleka 2 żółtka ½ opakowania cukru waniliowego ¼ szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Gotowe ciasto francuskie rozwinąć i pokroić radełkiem – rozciąć na 3 długie pasy, a potem podzielić je na prostokąty(...)kwadraty. Można do tego użyć noża, ale radełko dodaje ciastkom uroku. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, a na nim ułożyć kawałki ciasta w odstępach ok. 1,5 cm (ciasto urośnie, ale przede wszystkim w górę). Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe delikatnie przekroić w poprzek

Trzeci talerz
Wegańska wersja granoli 161

zabraknie płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców, a to właśnie one są podstawą każdej granoli. Co jeszcze dodasz, zależy tylko od Ciebie. Oto moja wersja - bez tłuszczu i bez cukru: Składniki: 400 g górskich płatków owsianych 150 g migdałów 100 g nerkowców 100 g łuskanych pestek słonecznika 80 g białego sezamu 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cynamonu(...)łyżeczka soli 2 jabłka 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego ½ szkl.  pasty daktylowej 200 g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 170°C. Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce wymieszaj suche składniki: płatki, orzechy, słonecznik, sezam, wiórki kokosowe oraz przyprawy. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem na gęstą papkę

Roślinna - blog wegański
Mandarynkowe ciasto świąteczne 213

samo zrobić z pozostałą częścią mąki i białka. Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do pieca. Piec 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. 10 minut przed końcem pieczenia przygotować karmelizowane owoce: Mandarynki obrać (najlepiej ściąć nożem przeciwległe końcówki, położyć na ściętej części i nożem obierać skórkę, krojąc od góry do dołu ruchem lekko zaokrąglonym – tak aby odciąć(...)grudkę, więc należy mieszać na średnim ogniu, aż się ponownie rozpuszczą. Gotowy płynny karmel zdjąć z ognia. Włożyć pokrojone mandarynki i pokryć je równomiernie karmelem. Upieczone ciasto wyjąć z pieca. Po 15 minutach wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz (uważać, aby podczas przekładania ciasto się nie wyślizgnęło, jak to mnie się przytrafiło :) ). Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć wykałaczką z góry

Moja Delicja
Ryba pieczona pod ziołową kruszonką - czarniak 208

Składniki: filet z czarniaka ok. 500 g, 2-3 kromki czerstwego pieczywa, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, ½ szklanki natki pietruszki, 6 suszonych pomidorów, 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 1 cytryna, sól i pieprz. Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny.  W blenderze zmiksować pieczywo z czosnkiem i pietruszką, dodać  masło, posiekane oliwki i pomidory, skórkę otartą(...)wstawić do zamrażalki na 15 minut.  Zimną masę wyłożyć na rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C, po 7 minutach zwiększyć temperaturę do 200 C i piec kolejne 7 minut, aż kruszonka będzie chrupiąca

SzczyptaSmaQ
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 201

całość prezentuje się elegancko i co najważniejsze jest bardzo smaczna. Największą zaletą jest jednak czas przygotowania - 15 minut. Idealne na kolację, kiedy chcemy sobie sprawić przyjemność czymś smakowitym bez wielkiego wysiłku. Chrupka skórka ryby, chrupkie podsmażone kapary i garść świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy(...)czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze 200 stopni na środkowej półce. Kapary podsmażyć na oliwie aż będą złociste i chrupkie. Połączyć oliwę, ocet, chrzan i śmietanę. Doprawić do smaku

W kuchni wieczorem
Ciasteczka bananowo-owsiane 266

wiecie uwielbiam wszelkiego rodzaju zdrowe, chrupiące ciasteczka pełne bakalii , które są świetnym zamiennikiem drugiego śniadania. Dziś mam dla Was przepis na bananowe. Bez dodatku mąki, bez jajek … ale za to z płatkami owsianymi , miodem i rodzynkami. Zdrowe , pyszne , szybkie i tanie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 6 dużych ciastek ) * banan – 1 szt * miód – 1 łyżka * płatki owsiane(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Banana rozgniatamy na papkę. Dodajemy płatki owsiane, rodzynki i szczyptę soli. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki , spłaszczamy , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy na 20 minut / 180C. Zajadamy jak ostygną! Smacznego

Ostra na Słodko
Waniliowy creme brulee 169

bądź ręcznikiem papierowym. Piekarnik nagrzewamy do temp 160 stopni gotowe kokilki ustawiamy w większym naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy wrzącą wodę (jej poziom powinien być do połowy wysokości kokilki). Pieczemy ok 30 min, do momentu ścięcia się masy na brzegach. Następnie odstawiamy całość na 10 min i po tym czasie wyjmujemy kokilki z naczynia. Kiedy wystygną wstawiamy na minimum(...)podaniem wierzch crem brulee posypujemy warstwą cukru brązowego i ostrożnie specjalnym palnikiem karmelizujemy. Czynność powtarzamy do momentu uzyskania odpowiedniej dla nas warstwy karmelu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Krem brulee bez karmelu na wierzchu można przechowywać 2 dni w lodówce. Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania