posiekanych migdałów Nadzienie ok 500 g truskawek 2 łyżki skrobi ziemniaczanej ok 1/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki syropu klonowego 1 łyżka brązowego cukru * należy używać masła orzechowego bez dodatków tj. olej palmowy, cukier Przygotowanie: 1. Nadzienie - skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody, truskawki kroimy w ćwiartki, razem z syropem klonowym i cukrem dodajemy na patelnię, doprowadzamy(...)skrobię, mieszając czekamy aż całość lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, formę o wymiarach 20/20 lub podobnych, wykładamy papierem do pieczenia 3. Banana obieramy i blendujemy na mus, za pomocą miksera łączymy z pozostałymi składnikami na spód ciasta i wykładamy nim przygotowaną foremkę, odkładamy ok 1/4 ciasta, dociskamy dłonią
Słodki Kompromismąkę, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, żółtka, cukier, ekstrakt, zaczyn wyrabiać ciasto, pod koniec dodając przestudzone masło. Z ciasta uformować kulę, ostawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, pod przykryciem na ok godzinę, do czasu aż podwoi objętość. Ser zblendować z pozostałymi składnikami. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść na oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na grubość(...)posmarować serem, złożyć na 3 części wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem pociąć ciasto w ok 4 cm paski, dwukrotnie skręcić w połowie długości. Drożdżówki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszką, odstawić na ok 15 minut do napuszenia. Wyrośnięte drożdżówki za pomocą pędzelka posmarować rozkłóconym białkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piec ok 20 minut. Wystudzić
6niebogotuję sos na małym ogniu do zgęstnienia. Następnie dodaję kolejną część mleka i gotuję do zgęstnienia. Postępuję tak do momentu wykorzystania całej ilości mleka. Sos powinien być gęsty i bez grudek. Na koniec doprawiam go szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Mięso kroję w plastry, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i wędzoną papryką. Topinambur obieram i kroję w ćwiartki, pieczarki(...)dnie naczynia żaroodpornego umieszczam mięso, następnie wysypuję topinambur oraz pieczarki i całość polewam sosem. Naczynie żaroodporne owijam folią aluminiową i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni. Mięso piekę 90 minut w sosie. Podaję porcję mięsa z sosem i ugotowanym makaronem, Całość posypuję parmezanem i świeżą bazylią. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaspędzimy je pierwszy raz we trójkę. Mam nadzieję, że każdy z Was znajdzie w tych pięknych dniach tyle szczęścia co my! Składniki: CIASTO: 100 g migdałów bez skórki (mogą być płatki migdałowe) 200 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być mąka pszenna) 150 g masła 70 g ksylitolu (może być zwykły cukier) 1 jajko (s) Migdały(...)malakserze. Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić w lodówce przez godzinę. Następnie z ciasta uformować koło o śr ok 23-25 cm, zawinąć brzegi, ponownie schłodzić w lodówce przez godzinę. Piec w 175 stopniach 35 minut, aż ciasto będzie zrumienione. Ostudzić. Żurawina: 100 g suszonej żurawiny 100 ml miodu pitnego lub innego alkoholu łyżka syropu lub aromatu waniliowego Żurawinę zaparzyć
coolinarnyKochamy wszelkie placki, placuszki i racuszki. Na słono i na słodko. Przygotowałam ich wiosenną wersję. Postanowiłam skorzystać z przepisu z książki "Kuchnia polska. Na słono". Oczywiście bez wtrętów własnych się nie obyło a placuszki okazały się wilgotne w środku, chrupiące z wierzchu, sycące i pełne smaku. Godne polecenia! Placki z kaszy gryczanej i cukinii, z bryndza(...)gryczanej, najlepiej rozgotowanej 1 cebula 2 jaja 1 cukinia 100 ml mleka 50 ml śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 szkl. maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia 100 g bryndzy Kaszę wkładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę i jajka. Mieszamy. Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
Dzieje kuchennej Wiewióryzasmakowały. I w sumie się nie dziwię, bo są również moimi faworytami. Lekko słodkie, bardzo delikatne, maślane i chrupiące. Polecam! Składniki 280 g mąki pszennej 100 g zmielonych migdałów (bez łupinek) 90 g cukru pudru szczypta soli kilka kropli aromatu śmietankowego 200 g masła 2 żółtka Mąkę, migdały, cukier puder i sól wymieszać. Dodać aromat, miękkie masło i żółtka(...)uformować w wałki. Każdy zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 4 godziny. Ciasto pokroić na plasterki jednakowej wielkości. Z każdego uformować rogalik. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym do 180 st. C przez 12-14 min. Jeszcze ciepłe obtoczyć w cukrze waniliowym, a ostudzone posypać cukrem pudrem. źródło: jakaś gazetka, ale za Chiny ludowe sobie
Słodkie inspiracjeblenderze ziarna sezamu. Sezam pod koniec miksowania zrobi się tłusty i zacznie przywierać do ścianek naczynia. Należy wtedy uważać i odklejać sezam, żeby nie dopuścić do pracy blendera bez obciążenia. Dodać płatki górskie, ziarna słonecznika i siemienia oraz 2 łyżki miodu. Wszystko dobrze wymieszać. Jeżeli masa będzie za sucha można dodać wyciskanego soku z jabłek. 3. Formowanie batoników(...)Następnie rozsmarować ok. 1,5 cm warstwę masy jabłkowej. Za pomocą noża do pizzy pokroić masę na paski o szerokości 3 cm. Piec przez 20 minut w temp. 170 st. C w funkcji termoobiegu. Po zakończeniu pieczenia batoniki wystudzić w piekarniku
Pij soki wyciskanetakie połączenie brownie z sernikiem super sprawa. Przepis banalny choć przez moją inwencję wyszły aż 2 blachy Mimo wszystko zniknęły w dość szybkim tempie. Przepis na termomix choć i bez niego jak widać udało się ;). Składniki na polewę: 60 g wody 30 g cukru wanilinowego 70 g kakao ciemne 450 g cukru 350 g margaryny Do rondelka wlewamy wodę(...)mieszamy a jak zacznie się rozpuszczać dodajemy kakao i mieszamy wszystko razem. Podgrzewamy ale nie gotujemy. Odlewamy pół szklani a resztę studzimy. Składniki na ciasto: 20 g proszku do pieczenia 300 g maki tortowej 6 jajek Do lekko ciepłej polewy dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. (Jajek nie ubijać osobno bo wyjdzie tak jak u mnie druga
Mam apetyt na ...mieszamy. Gdy masa lekko ostygnie dodajemy pojedynczo jajka i szybko mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i mleko i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 12 minut. [MASA SEROWA]: 700 g twarogu 200 g kwaśnej śmietany 3 czubate łyżki mąki pszennej 140 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 jajka Twaróg mielimy(...)międzyczasie - wbijamy do masy po jednym jajku i ubijamy, aż masa ładnie się połączy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy całość. Masę serową wykładamy na podpieczony spód brownie i pieczemy ok. 40 minut, do zarumienienia się sernika. [MUS MALINOWY]: 500 g malin (moje są mrożone) 2 łyżeczki żelatyny ok. 1/4 szkl. gorącej, choć lekko przestudzonej wody cukier do smaku
psgotujemybez powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe(...)wspomnienia? ;) W nadmorskich kurortach zapach pieczonych gofrów rozchodzi się od rana do wieczora. Ten wakacyjny klasyk cieszy się tak dużym powodzeniem nie tylko wśród młodszego pokolenia, dorośli równie chętnie sięgają po chrupiące, ciepłe gofry z dodatkami, no właśnie, z dodatkami. Niestety nie wszędzie zjecie dobrego gofra, budki zapchane są po brzegi przesłodzonymi frużelinami, co gorsza wiele z nich dopiero
Słodki KompromisSkładniki na 12 sztuk: 1 puszka czerwonej fasoli (240g po odsączeniu) 1 duży dojrzały banan (ok. 120 g bez skórki) 2 jajka rozmiar L 2 łyżki kakao (ok. 20 g) 3 łyżki ksylitolu (lub innego słodzika w odpowiedniej proporcji) ok. 30 g 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1. Fasolę odsączyłam na sitku, przepłukałam wodą. 2. Wrzuciłam fasolę(...)banana do garnuszka, zblendowałam. 3. Dodałam 2 jajka. Połączyłam dalej blenderem. 4. Dodałam resztę składników. Wymieszałam łyżką. 5. Składniki przelałam do 12 foremek na babeczki. Piekłam ok. 25 min w 180 st. C. Babeczki należy wyjąć z foremek po ostygnięciu. Najlepiej smakują z dżemem :) Wartość odżywcza* porcji (3 babeczek): 149 kcal 7,6 g białka
Vroblewska-fitlifebakłażana. Miąższ posolić używając ok. 1/2 łyżeczki soli. Odstawić na pół godziny. Następnie bakłażana wstawić w blaszce, na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut. W czasie kiedy bakłażan się piecze przygotować farsz. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę a następnie dodać pieczarki. Przyprawić solą(...)zmniejszą swoją objętość. Następnie dodać krojone pomidory. Gotować na patelni od czasu do czasu mieszając, aż farsz zgęstnieje. Bakłażana wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżeczki delikatnie usunąć miąższ (powinien bez problemu odchodzić od skórki). Miąższ rozdrobnić nożem, dorzucić do farszu i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozkruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Bakłażana napełnić farszem
Bulliocukier wanilinowy 1 opakowanie, starta skórka z cytryny 1 sztuka, śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie, do ozdoby: 1 opakowanie/kwiatki wafelkowe umyte śliwki bez pestek w misce wymieszać z cukrem trzcinowym, cynamonem, kisielem zimne masło, mąkę, cukier trzcinowy, wanilinowy cukier, startą skórkę z 1 sparzonej cytryny mikserem utrzeć na drobną kruszonkę żaroodporna forma(...)posypana tartą bułką - na dnie formy rozłożyć śliwki i posypać kruszonką, dłonią przycisnąć składniki piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temp. 200 C, wstawić formę na drugi poziom i piec około 40 minut, zostawić do wystudzenia zimną śmietanę 30% ubić z cukrem pudrem, śmietan fixem na sztywno rózgą blendera szprycką nałożyć ubitą śmietanę na kruszonce, ozdobić kwiatkami wafelkowymi, schować
W Mojej Kuchni Lubięzasmakują. W Polsce chyba najbardziej znane i popularne są śliwki węgierki , niezbyt duże , mocno fioletowe , słodkie . I właśnie węgierki wykorzystałam dziś do swojego ciasta. Ciasto twarogowe bez użycia jajek o pięknym cytrynowym aromacie + lekka polewa budyniowa + chrupiące migdały no i soczysta warstwa śliwek. Różne struktury fajnie się razem uzupełniają. Inspiracja : KLIK Składniki: foremka(...)kostce ) pół szklanki (110g) cukru pół szklanki (125ml) mleka pół szklanki (125ml) oleju skórka otarta z całej cytryny 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 3 jajka pół szklanki cukru 2 opakowania budyniu śmietankowego ( po 40g) Dodatkowo : ok 800 g śliwek 2 łyżki cukru ( można pominąć gdy śliwki sa mocno dojrzałe
Malinowa Kawiarenkawodę razem octem, cukrem i solą. Wrzącą zalewą uzupełniać słoiki, na wierzchu wlewając olej. Gorące słoiki natychmiast zakręcać i odstawiać do góry dnem. Powinny bez problemu zamknąć się bez konieczności pasteryzowania. Od pewnego czasu staram się jak najwięcej zapraw własnie w taki sposób przygotować. Nie trzeba gotować ich w garnkach z wodą, co podczas upałów jest prawdziwą(...)sposób może nie zadziałać, to pasteryzujcie je przez kilka minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików. Możecie również wstawić je do piekarnika (na blasze ułóżcie papier do pieczenia, a na nim słoiki) i przez około 10 minut "zapiekajcie" je w temperaturze 90-110 stopni
Codzienna kuchnia niecodzienna