Ciasteczka baaardzo fit – bez cukru, bez mąki, bez jajek – jedynie duża ilość ziaren i banan. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 9 sztuk Składniki: 50 g otrębów żytnich 1 duży dojrzały banan 25 g pestek dyni 25 g pestek słonecznika Przygotowanie: Wymieszać otręby, dynię(...)słonecznik i wgnieść do nich banana. Uformować za pomocą łyżeczki małe ciasteczka o grubości około 0,5 cm i piec je na papierze do pieczenia przez 15 minut w 200 stopniach. Krok po kroku: 1. Połączyć wszystkie składniki 2. Uformować ciasteczka Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasteczka otrębowe
KuchniaWeDwoje.plprzypadku to był kształt klasycznych herbatników, układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piekę max. 15 minut. Zwykle jest to mniej niż 15 minut. Tu obserwujcie ciastka, bo każdy piekarnik piecze inaczej, więc pilnujemy aby wyciągnąć ciastka rumiane, a nie brązowe :) Można skończyć na tym etapie, można(...)foremki, wstawiałam do lodówki na kilka minut i potem gotowe tafle przyklejałam na wystudzone ciastka smarując wierzch odrobiną czekolady. Ciastka z czekoladą na wierzchu zniknęły od razu, a te bez czekolady zaraz na drugi dzień. Gwarantuję Wam, że jeśli upieczecie chociaż raz te ciastka na jednym razie się nie skończy ;) BUZIAKI
Blondynka GotujeGofry można jeść bez dodatków ale też z dużą ich ilością. Najczęściej podajemy je z cukrem pudrem lub z bitą śmietaną i owocami. A ja dodałam do ciasta gorzkiej czekolady. W połączeniu z musem truskawkowym dało to zwykłym gofrom ciut wykwintności. Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 3 łyżki oleju 2 jaja 2 płaskie(...)łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady truskawki cukier puder(ilość zależy od upodobań) Wykonanie: Truskawki zmiksować w blenderze na mus z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywno. Pozostałe składniki : przesianą mąkę z proszkiem, mleko, żółtka, cukier i olej zmiksować na gładką gęstą masę. Dodać wcześniej ubitą pianę z białek, drobno posiekaną czekoladę i delikatnie
Pysznie & PięknieCiasto : z papieru do pieczenia wycinamy kółko wielkości tortownicy, boki pryskamy tłuszczem w sprayu, posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka. Później dodajemy resztę wymieszanych ze sobą składników, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę, wyrównujemy, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut(...)Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki. Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch i boki smarujemy masą bez wafelka. Wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą, robiąc esy floresy, posypujemy orzechami, dekorujemy pralinkami
słodki bratekbez kakao..a, że masy troszkę jeszcze zostało przełożyłam też i inne ciasteczka..wpis może będzie później.. 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 łyżka kakao 15 dag miękkiego masła lub margaryny 1 żółtko 2 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia
Moje domowe kucharzenieBiała kiełbasa nierozłącznie kojarzy się z Wielkanocą. Oczywiście najlepsza jest taka zrobiona własnoręcznie od początku do końca, ale bez przesady. Kupiona w sklepie dobrej jakości surowa kiełbasa również jest smaczna. W moim rodzinnym domu biała kiełbasa nie była popularna, wszyscy woleli wędzoną swojską, pachnącą dymem i czosnkiem. Ja od paru lat kupuję(...)białą kiełbasę i przyrządzam ją na różne sposoby. Najprostsza i najszybsza, a równocześnie bardzo dekoracyjna i smaczna jest moja dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonej z ciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem
To co kochamTakie placuszki możemy zjeść na drugie śniadanie lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Składniki na 10-12 placuszków: 2 średnie jabłka 50 gr mąki
Gotowanie...to proste !Bez trudu namierzamy, bo cała ulica pachnie grillowanymi pysznościami. Przed wyjściem zaspokoiłam głód słabą kanapką z żółtym serem, by nie było, że tak się napalimy, a podadzą sardynkę. Ale po tym zapachu nie dość, że zapominam jak się nazywam, to jeszcze nagle żołądek robi się pusty. Panowie z pobliskich restauracji czuwają nad wyciągniętymi na zewnątrz grillami. Rybki pieką się
Pink Envelopebez obaw, ba! - z wielką radością, podałam je swojej Jagódce. Była przeszczęśliwa. Najważniejszy był dla niej fakt, że są to C I A S T E C Z K A i chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło mi prawie 50 ciasteczek, na degustację załapałam się też ja i mąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec
Jeść, by żyć w zdrowiuciasto marchewkowe Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste. Bardzo smaczne, a dodatkowo zdrowe. Do ciasta można zrobić prostą polewę ze słonego serka, ale bez niej jest równie pyszne. Tą samą polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy. Ciasto marchewkowe Składniki : · 1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki) · 2 jajka · 200g cukru pudru(...)drobno orzechów · 75 g ananasa z puszki · 50 g wiórek kokosowych · 200g mąki · łyżeczka cynamonu · pół łyżeczki proszku do pieczenia · szczypta soli Wykonanie : Jajka ubić wraz z cukrem pudrem na gładką masę. Powoli dodać olej i dalej ubijać. Marchewkę utrzeć na tarce o małych oczkach
Aromatyczne PodróżePulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa
Codziennik Kuchennybez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru 150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free per dolci 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Kuchnia bezglutenowawłoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania w herbacie i są świetną przekąską do popołudniowej kawy. Cantuccini bez dodatku tłuszczu - bo właśnie takie zdecydowałam się zrobić - skradły moje serce i z pewnością jeszcze nie raz, nie dwa zagoszczą na moim stole. Zobacz również inne przepisy(...)domowe ciastka Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - przepis: Składniki: 220 g mąki pszennej 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej 170 g cukru trzcinowego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 200 g migdałów (całych) Cantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami - jak zrobić? Pomarańczę dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wyszorować, osuszyć, zetrzeć
Moje Qulinariabez problemu wyjąć muffiny. W foremkach układamy brokuły (ja rozłożyłam te składniki na 5 siliconowych foremek). Potem dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę oraz posypujemy je serem mozzarella. Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec polewamy brokuły, szynkę i ser roztrzepanymi jajkami (nie można ich wlać do samego końca foremki, bo muffiny urosną). Pieczemy
psgotujemyroztopione masło. Pokrój w kawałki różyczki kalafiora/brokuł. Dodaj do miski i wymieszaj wszystko. Nagrzej piekarniki - 220 stopni. Na blachę wyłóż papier do pieczenia. Z miski wysyp kalafior/brokuł na blachę i piecz przez 20 min. Kurczaka pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Wrzuć pokrojonego kurczaka i dopraw przyprawą kebab-gyros. Smaż aż będą(...)umyj i porwij na kawałki. Ogórka przekrój wzdłuż i pokrój w plasterki. Małe placki tortilli przygotuj w piekarniku. Układaj warstwami sałata-kurczak-ogórek kalafior. Ta wersja jest podana bez sosu. Jeżeli chcesz to możesz polać je sosem czosnkowym
Misz-masz by Domi