piekarnika, ale można je także dusić. Słodko-kwaśna kapusta doprawiona dużą ilością majeranku, grzybami i żurawiną, świetnie łączy się z kruchym mięsem żeberek – oprócz chleba czy pieczonych ziemniaków nie trzeba już żadnych dodatków. Jako, że to danie idealne do odgrzewania, żeberka sprawdzą się na duże przyjęcia rodzinne i święta – są pyszne przygotowane dzień lub dwa wcześniej(...)dodaję. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wykładamy połowę kapusty do przykrywanego naczynia żaroodpornego. Układamy żeberka i przykrywamy pozostałą kapustą. Polewamy całość bulionem i połową szklanki wody z moczenia grzybów. Zamykamy naczynie lub szczelnie okrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika – pieczemy 1 godzinę 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę, odsuwamy kapustę
Poezja smakuprosty przepis na seromak, który sprawdziłam wielokrotnie piekąc na Wielkanoc i Wigilię. Seromakowiec to połączenie dwóch świątecznych ciast w jednym sernika i makowca. Tradycyjnie piekę go od wielu lat na święta. Wcześniej piekłam seromakwoiec z tego przepisu , ale stwierdzam, że ten przepis jest dużo szybszy i łatwiejszy do zrobienia, chociaż w smaku jest taki sam! Jeśli szukacie innych przepisów(...)serniki Sernik z makiem. Seromakowiec jest pyszny i prosty do zrobienia, wilgotny i miękki po kilku dniach, nawet po 3 dniach smakuje jak świeżo upieczony, Można go zrobić bez spodu tylko masa serowa i masa makowa, ale ja wolę Seremak na kruchym spodzie, do tego lukier i dekoracyjna posypka. Pyszny ! Polecam na święta i nie tylko, możecie go upiec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębez mrożenia, świeże. Nic w tym dziwnego – jest piekielnie delikatne. Jak sprawić, żeby filet z białej ryby nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo na niej odwrócić? Do polędwicy z dorsza naszykowanych według tego przepisu idealnie pasują grillowane szparagi i risotto z dodatkiem czarnej suszonej trufli. Spróbujcie! Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka w całości, dodawaliśmy mięsu do pieczenia(...)tracąc absolutnie nic na smaku. W przypadku świeżej ryby osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. Filety mrożone pozbawiamy warstwy lodu pod bieżącą ciepłą, ale nie gorącą wodą. Rybę – już bez lodu – odkładamy do odcieknięcia na sito, następnie osuszamy papierowymi ręcznikami – jak najdokładniej. Przyprawiamy przyszykowane filety mocno z jednej strony albo przyprawy dodajemy do panierki. Co na panierkę? Możecie wybrać pokruszone
Karo in the Kitchensię. Jestem bardzo chaotyczna, nie umiem postępować zgodnie z przepisem, a w pieczeniu to bardzo ważne. Wczoraj stwierdziłam: "No dobrze, spróbuję przynajmniej jakieś ciastka", a że w ostatnim czasie smakowały mi ciastka, które przyniosła mojego męża bratowa, to bazując na przepisie(oczywiście nie obeszło się bez zmian) wyszły mi takie o to zawijasy cynamonowo-orzechowe. Nawet dla takiego
Kuchnia moimi oczamiMama jest osobą, której tak wiele zawdzięczasz. To źródło wiedzy niemal na każdy temat i jednocześnie najlepsza przyjaciółka. Nie bez przyczyny wyraz „mama”
Słodkie okruszkipiszą mi dziewczyny podziękowania za to, że “nauczyłam je gotować pyszne zupy bez mięsa”. Do mojego blogowego menu dokładam dzisiaj kolejną klasykę: zupę pieczarkową z makaronem zabielaną roślinną śmietanką. Polecam i zachęcam do testowania Polecam również zupę ogórkową , zupę z zielonego groszku , kremową zupę z pieczonego kalafiora , zupę pomidorową z kluskami i tofu , zupa z czerwonej soczewicy , zupę warzywną
Lamarida.pltoksyn. Co szczególnie zainteresuje dbających o linię - jest niskokaloryczne, można ją więc bez wyrzutów sumienia przegryzać między posiłkami a dzięki temu, że zawiera błonnik wspomagający redukcję wagi, jej podjadanie zapewnia uczucie sytości na długo. Chociaż kalarepa przyjemnie smakuje na zimno, jest doskonała również w wersji pieczonej i może stanowić samodzielny posiłek bądź jego część. Ja uwielbiam ją w wersji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaforemkę na babkę wielkanocną więc dziś ją pierwszy raz używam -Babka cytrynowa bez margaryny składniki bardzo proste i dostępne w każdym domu . składniki 1 1/2 szklanki mąki basia cukier kryształ3 kopiate łyżki 1 /2 szklanki mleka 3 jajka ,szklanka jogurtu gęstego 1 łyzeczka proszku do pieczenia 2 łyzki mąki ziemniaczanej ,1 cała cytryna sok z niej wycisnąć .180st
Moje Wyrobyczęści. Każdą wałkujemy bardzo cienko (ok 1mm) najlepiej na macie silikonowej, bez podsypywania mąką (jeśli już musimy podsypać, to naprawdę jednorazowo i delikatnie). Jeśli nie macie maty silikonowej i korzystacie z drewnianej stolnicy, to ciasto wałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Gdy ciasto jest odpowiednio rozwałkowane radełkiem wycinamy paski o grubości
Kuchnia w czekoladziecukru wyroby mogą mieć smak słodki lub słony. Słone wyroby można sporządzić bez nadzienia lub nadziewana farszami. Poniżej przestawiam film jak przygotować ciasto wraz z wykonaniem napoleonki. Aby wyroby były lśniące można prze wypiekiem posmarować roztrzepanym jajkiem. Po wypieku słodkie wyroby można posypać cukrem pudrem, pieczemy w temperaturze 220-240 stopni. Artykuł Jak przygotować ciasto francuskie pochodzi
Pomysłowa kuchniaminut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220° wraz z garnkiem (bez plastikowych elementów) lub naczyniem żaroodpornym. Ciasto po wyrosnieciu przekładamy do gorącego naczynia, zwilżamy dłonie wodą aby ciasto się nie przyklejało, zwilżamy również wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy pod przykryciem 35 minut, zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-25 minut. Po upieczeniu
Pelusiowa KuchniaLubię wszystkie cebulowate. Surowe, gotowane, pieczone – wszystkie. Zupy gotuję w niedziele, z najnormalniejszej wygody. Wracamy w poniedziałek z pracy, podgrzewamy, gotowe. Zastanawiałam się nad kremem z porów, ale stanęło na zwykłej zupie. I to na zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki
KardamonovyGranole robię dość często, przeróżne. Lubimy je wszyscy, z jogurtem, mlekiem, bez niczego. Ostatnio napatoczyło mi się w lodówce masło orzechowe i od razu pomyślałam, że chciałabym je dodać do granoli. Na początku miałam niewielkie obawy, że ciężko będzie je wmieszać w resztę składników, ale nic z tych rzeczy. Polecam jednak wszystko wymieszać rękami, powoli i dokładnie. Granola(...)ziaren siemienia lnianego 2 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki masła orzechowego (bez cukru) 1 szklanka rodzynek Do miski wsypujemy płatki, słonecznik, dynię i siemię lniane, mieszamy. Dodajemy do tego miód i masło orzechowe, wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami). Zawartość miski rozsypujemy na blasze do pieczenia i pieczemy około 20-30 minut w 180 stopniach – do zrumienienia. Pamiętajcie
Kardamonovypistacją i daktylami - Sernik kokosowy z bezą - Makowiec na kruchym spodzie z kokosową bezą - Czekoladowy tort z orzeszkami ziemnymi - Piernikowe donuty PRZEPIS NA MAKOWIEC NA KRUCHYM SPODZIE Składniki : spód : 300 g mąki pszennej, 2 x jajko, 200 g masła, 100 g cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia W/w składniki zagniatamy na jednolite ciasto
SMYKWKUCHNItemu. Puder owocowy, a w szczególności bardzo uniwersalny puder jabłkowy uwielbiamy wszyscy bez wyjątku. To sekretny składnik, którym szefowie kuchni podkręcają smak wielu dań. Puder nadaje niesamowity aromat, nie obciążając przy tym deserów i kremów do tortów. Sprawdza się także jako przyprawa do sałatek oraz pieczonych mięs, zwłaszcza kaczki. Pudry możesz przygotować także z grzybów i warzyw
Cztery Fajerykakao 4 łyżki kakao 150 g cukru 200 g masła 150 ml mleka 3,2 % 250 g mąki pszennej, przesianej 2 jajka cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1-2 łyżki wiśniówki ( w wersji dla dorosłych) Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Mleko podgrzać aby było ciepłe. Tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej razem(...)dorosłych)dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do papilotek, do 3/4 wysokości i piec około 10 minut. Wysunąć blaszkę, wierzchy muffinek posypać pokruszoną czekoladą i zapiekać jeszcze 5 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. Wyjąć , wystudzić. Podawać z gorącym sosem malinowym, bitą śmietaną lub bez niczego. Gotowe. Smacznego:) Artykuł Muffinki czekoladowe pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąPomysł na śniadanie, które możecie przygotować dzień wcześniej - pieczona owsianka nadziana bananem, daktylami i malinami. Prosta i szybka do przyrządzenia. Wbrew pozorom przygotowanie składników to dosłownie
Ugotowaćmleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz czy liść laurowy. Takich dań na południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam maczkę z grzybów
Trzeci talerzcieciorki coraz bardziej zyskuje na popularności, możemy ją więc już bez większych problemów znaleźć w sklepach. Placuszki z mąki z ciecierzycy - przepis na 3-4 porcje Do przygotowania placuszków będziesz potrzebować: szklankę mąki z ciecierzycy, szklankę jogurtu naturalnego, 2 jajka, łyżeczkę proszku do pieczenia, gruszkę, jabłko, pół łyżeczki cynamonu, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczyptę soli
Z notatnika dietetykaNajlepszy sposób na czyszczenie lodówki? Upiec resztkę warzyw, wymieszać z zieleniną i posypać serem. Powstaje wtedy np. pyszna sałatka z pieczonych warzyw z serem kozim –
Flymetothespoonwiórki kokosowe. No super! Polecam Wam te arabskie proste ciasto bez jajek i bez mąki! Co nam trzeba? Szykujemy blaszkę najlepiej kwadratową 20/20 szklankę 220ml Kasza manna- 2 szklanki (np. Młynomag) Wiórki kokosowe- pół szklanki Mleko- szklanka Olej rzepakowy szklanka cukier- pół szklanki łyżeczka proszku do pieczenia Syrop cukrowy: 1 szklanka cukru pół szklanki wody
LatosiowydomDzień dobry :-) Gorąco straszne, więc na tym weekendzie nic nie piekłam, ale za to zrobiliśmy sobie kulki mocy. Robi się je szybciutko, są zdrowe i bardzo smaczne. Składniki wystarczy zmiksować, uformować kulki i obtoczyć w czym lubimy. Miłego poniedziałku :-) Składniki: 200 g daktyli bez pestek 1 szklanka orzechów włoskich 4 łyżki masła orzechowego z kawałkami orzechów 8 szt brazylijskich
kruche babeczkiciepło z lodami pomarańczowymi lub dodatkową porcją dżemu pomarańczowego . Koniecznie jej spróbujcie! Szarlotka bezglutenowa posmakuje nie tylko osobom na diecie bez glutenu. Smacznego! Print Szarlotka bezglutenowa .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna szarlotka bez glutenu. Course Desery Cuisine Polska Keyword jablka, pomarańcza Prep Time 30 minutes Cook Time 40 minutes Total Time(...)jabłka zmiękną dodać cukier i szałwię, skórkę startą z pomarańczy, dalej smażyć bez przykrycia, masa powinna odparować z nadmiaru wody, wyłączyć i odstawić na bok aby trochę przestygły. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Formę o wymiarach 23 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyjąć ciasto z lodówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ciasto rozłożyć
SprawdzonaKuchnia.plfarszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu przecierem pomidorowym (lub ketchupem) i opcjonalnie sosem czosnkowym *** *** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy posypane świeżymi ziołami i polane domowym sosem czosnkowym *** *** SMACZNEGO
Blog z Apetytemskładniki na biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 2 kg
Moje WyrobyCiepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla
Kulinarny S.O.S.Ciepły dodatek do obiadu – tak prosty i tak pyszny Buraczki ze śmietaną doskonale pasują do ziemniaków, klusek (śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla
Kulinarne S.O.S.samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru
niecodziennikparyOryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek
KucharzycaDziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z
Smaki ArmineDziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z
Smaki Arminerzeżuchy. Składniki 100 – 150 g jarmużu – waga samych liści, bez łodyżek 2 szalotki – około 50 g 2 ząbki czosnku 30 g masła do ciasta + 15 g do obsmażenia jarmużu 3 jaja 250 ml mleka 300 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smarowania gofrownicy Wykonanie Liście jarmużu myjemy, suszymy, drobno
Tajemnice Smakuzwykłej silikonowej foremki i dużego garnka. Babki za każdym razem wychodzą pyszne, bez względu na wersje smakowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 małych jajek 250g masła 3/4szkl. cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki tortowej 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek cytrynowy do ciast 2-3 jabłka np. antonówka 100g
Waniliowe Improwizacjemiąższ. Trzeba go jednak wypiekać w garnku żeliwnym, który zastępuje tu niejako piec chlebowy. Jeśli ktoś nie ma garnka żeliwnego, może być rzymski lub naczynie żaroodporne ale trzeba uważać aby nie pękło, chociażby podczas wkładania chleba do środka. Poza tym jest prosto i pysznie. Chleb bez wyrabiania. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepolecam gorąco) mam zamiar pisać na blogu na ile mi starczy czasu. Nie oczekujcie jednak skomplikowanych przepisów kuchni fusion ani jakichś wymyślnych receptur, gdyż moje kucharzenie i pieczenie opiera się teraz na prostych, nieskomplikowanych pomysłach opartych o produkty dobrej jakości (w dużej części z moich upraw ogrodowych) ... no chyba że.... Jak widzicie kilka lat zajęło mi "oswojenie się(...)komuś dopomogę, a może ktoś mi....... choćby miłym słowem. Dziś o wypiekach. Piekłam sporo w okresie przedświątecznym, bo wiele osób, przyjaciół przyzwyczaiło się do tego, że spróbują mojego świątecznego ciasta. W tym roku upiekłam sporo wariantów piernika przekładane masą orzechową a także pierników na daktylach (bez cukru) dla tych którzy mają z cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam
Gotuj Sam!Już od dobrych kilku lat na naszym wigilijnym stole pojawia si ę pasztet z tuńczyka. Prosta i szybka przystawka, niewymagająca pieczenia, którą można
La grande e la piccola cuocaDYNIOWO-KAKAOWA idealna do porannej, jesiennej kawy i nie tylko! 🎃🎃🎃 U mnie bez cukru, na mące orkiszowej i z syropem dyniowym oraz orzechami włoskimi. Meeega prosty przepis (bo po co kombinować)🤤 Składniki: 350 g mąki (u mnie orkiszowa) 130 g ksylitolu/erytrolu/cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szkl. puree z dyni 200 ml kefiru
Czarnawisienka30 dag mąki pszennej 20 dag masła w 20 dag cukru opakowanie budyniu waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ( opcjonalnie troszkę
Moje Wyrobyszklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru
Delusional Trinewiadomo co począć. Można oczywiście zrobić z nich bezy czy upiec Pavlową , ale to może się znudzić. Dobrym pomysłem na „pozbycie” się białek jest również ciasto anielskie – biszkopt na białkach . Problem z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy pieczono ogromne ilości wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną
królestwo garówProsta surówka z kapusty pekińskiej Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie drugiego dania bez surówki. Przeważnie przygotowuje ich kilka. Dziś polecam Wam
Słodkie okruszkinajważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego
Kuchnia MagdaLeny3 Bit 3 Bit to ciasto bardzo słodkie, które jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a w dodatku nie wymaga pieczenia . Składniki 2 opakowania herbatników
4stronykuchni.plgodzinę/kilka godzin do lodówki albo od razu do worka/rękawa do pieczenia. 3. Zamarynowaną polędwicę wkładamy do piekarnika na 20 minut. Wyłączamy piekarnik i odstawiamy mięso na 5 minut. Po tym czasie możemy pokroić mięso i podawać. Polędwica wychodzi tak soczysta, że zjedliśmy ją bez sosu, za to z ryżem z warzywami i buraczkami. Mmm Pycha
Na moim talerzuŚwięta bez śledzi to nie święta! Ostatnio pokazywałam Wam przepis na pyszne śledzie curry z rodzynkami, a dziś zapraszam na równie pyszną sałatkę śledziową z buraczkami. Połączenie pysznych śledzi SEKO z kolorowym pieprzem z pieczonymi buraczkami, ogórkiem konserwowym, cebulką i gotowanym jajkiem tworzy przepyszną całość, której w Święta Bożego Narodzenia ( no i po też! ) żaden łasuch się nie oprze
Ostra na SłodkoChłodniejsze dni sprawiają, że mam ochotę na wyraziste smaki i rozgrzewające dodatki. Wciąż mam spore zapasy roszponki, a każdej niedzieli piekę buraki, więc stały się one
Weekendy w domu i ogrodzieJedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 60g ogórków konserwowych – 30g jogurtu naturalnego typu greckiego – 20g mąki żytniej razowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca zielona
Smaki Armineskładniki biszkoptu 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1 szklanka mąki Basia 2 lyżki ciemnego kakao szczypta soli proszek do pieczenia 2 łyżeczki krem 3
Moje Wyrobyamerykańskiej kuchni. W mojej wersji z dojrzewającą w słońcu żurawiną i morelami, bez żadnych konserwantów i polepszaczy. Świetna propozycja dla fanów nowatorskich, domowych wypieków z nutą słodkości. Składniki: 260g mąki pszennej 2 jajka 100g masła 100g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 400g bananów 70g suszonej żurawiny 70g suszonych moreli Wykonanie
Szalona Kuchnia Ewelinypuszki czy koncentratu, nie mówiąc już o tym że jest zdrowy, bo bez konserwantów. Przekonajcie się sami! Dla miłośników sosów (nie tylko pomidorowych) polecam: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Trudność Początkujący Czas przygotowania 10 min. Czas gotowania
A to pestkaszlachetnych 1 łyżka masła 1 duża gałązka rozmarynu 6 małych cebulek 120 g. twardego sera długodojrzewającego (u mnie ser Dziugas) 120 g. sera camembert oliwa do skropienia pizzy przed pieczeniem gruboziarnista sól morska grubo mielony czarny pieprz listki ziół na wierzch pizzy (cząber, tymianek, oregano, rozmaryn) Do ciepłej (ale nie gorącej!) wody rozkrusz drożdże, dodaj cukier i 3 łyżki(...)MINUT. Pizzę wstaw do piekarnika wcześniej nagrzanego do temperatury 230°C i piecz: małe pizze 22 cm. 12-13 minut, większe 30 cm. 20-22 min. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Możesz polać ulubionym sosem do pizzy lub ketchupem. Ja uważam, że najsmaczniejsza jest bez dodatku sosów
Delicious Placebardzo pożywne, zrobione z płatków owsianych i mąki owsianej, z chrupiącymi orzechami, bez cukru i z niewielką ilością tłuszczu. Muffiki oczywiście w mojej ulubionej wersji, czyli czekoladowej i jak zwykle słodzone bananami, które sprawiają również że konsystencja jest lekko wilgotna i miękka. W przekroju przypominają pieczoną owsiankę, są bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzą się na przekąskę na wynos(...)można je również zjeść na śniadanie - najlepiej posmarować je wtedy masłem orzechowym! :) Składniki (10-12 sztuk): 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 3 łyżki ksylitolu 1 duże jajko 3 dojrzałe banany 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka (u mnie roślinne) 1/3 szklanki posiekanych orzechów
Healthy food explorernajważniejsze - bardzo proste w przygotowaniu. Na takie ciasteczko można się skusić bez wyrzutów sumienia 😉 Idealnie nadają się jako słodka przekąska dla dzieci. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej Radix-Bis 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru kokosowego Radix-Bis 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy) 3 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki śmietanki kokosowej (z mleka kokosowego
Kuchnia MagdaLenyplacuszki na słodką kolację lub podwieczorek. Można zrobić z dodatkiem jabłka lub bez. Obydwie wersje smakują wybornie Składniki 370 ml zsiadłego mleka 150 ml wody gazowanej 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki cukru pudru do posypania 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1 jabłko … Czytaj dalej Placuszki z zsiadłym mlekiem
gotuj ze mnąPyszne, puszyste, orkiszowe.. CIASTO RABARBAROWE! Dietetyczne (mała ilość tłuszczów, mąka orkiszowa, zamienniki cukru), zdrowe i mega szybko znikające. Wczoraj piekłam, dziś już nie ma... Ale
Czarnawisienkapołączenia się składników. 4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Następnie, rabarbar obsypujemy łyżką mąki, mieszamy i wykładamy na ciasto, lekko wciskając je w nie. Posypujemy kruszonką z zamrażalnika i wstawiamy do piekarnika na 180 stop. grzanie góra dół bez termoobiegu na około 50-60 minut. Upieczone ciasto, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
Gotowanie...to proste !