bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1786/3453)

Łowcy smaków Cztey pory roku 157

kulinarnych eksperymentów oraz niebanalnego łączenia smaków, bo czyż nie brzmi inspirująco tarta z rabarbarem, tahini i pomarańczą, kopytka z buraków z pietruszkowym pesto (te muszę koniecznie zrobić) albo pieczony batat z brązową soczewicą i jarmużem? Do tego wszystkiego autorka  zrobiła coś co ja bardzo lubię, postawiła na sezonowość i pogrupowała przepisy ze względu na pory roku i dostępne wtedy(...)sklepie, co też bez wątpienia jest wielkim plusem.  Wszystko pięknie opisane i jeszcze piękniej ilustrowane, nic tylko brać się za gotowanie.   Mnie już same nazwy potraw przyprawiają o bardziej intensywną pracę ślinianek, weźmy np taką "jaglaną tartę chałwową z granatem i gorzką czekoladą" albo "pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem", czy też "krem pieczarkowy

Cynamonowe szczęście
Feta pieczona z warzywami 131

Warzywa pieczone z fetą to absolutna klasyka zapiekanek. To, że można odwrócić proporcje, żeby to ser feta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki(...)twardej greckiej) 10 czarnych oliwek bez pestek garstka kaparów odsączonych pół puszki pomidorów krojonych ok 200 g 2 łyżki oliwy pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę po dużej szczypcie zataru i pieprzu papryka czerwona – oczyszczona z nasion szczypiorek do dekoracji po upieczeniu Przepis na fetę pieczoną z warzywami Fetę pokroić

Ugotowane pozamiatane
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 201

Chleb ten pieczony jest wg przekazywanej z pokolenia na pokolenie, od co najmniej 200 lat pierwotnej tradycji pieczenia chleba żytniego. Babcia Stepanida robi go od najmłodszych lat. Receptura pochodzi z białoruskiego Polesia, regionu brzeskiego. Chleb babci Stepanidy wpisany jest na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego Białorusi, jego przygotowanie składa się z trzech etapów: kwas - rozczyn - ciasto.   Korzystałem(...)znajduje się w rozczynie, nazywa się to "ciastem bez dolewki". Ciasto po 60-80 minutach powinno zwiększyć swoja objętość ok. 2 razy. Po fermentacji ciasto wyłożyć na lekko podpylony mąką stół. Uformować bochenek i przełożyć szwem do góry do koszyka, koszyk na czas wyrastania przykryć szmatką.  Można też piec chleb w foremce, dla tej ilości ciasta myślę

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebek bananowy bez dodatku cukru 51

cukru dodanego, bo niestety współcześnie wszyscy zjadamy go za dużo, również dotyczy to dzieci. Zapraszam Was zatem do prostego przepisu na chlebek bananowy bez dodatku cukru. Pyszny i słodki sam w sobie Chlebek bananowy bez dodatku cukru – składniki: 3-4 bardzo dojrzałe banany, 1/4 szklanki oleju rzepakowego, kilka kropli aromatu waniliowego, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki(...)oprószonej kaszą manną keksówki. 5. Pieczemy w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez 50-60 minut. Smacznego! Spróbuj także: chlebek bananowo-marchewkowy, proste ciasto pomarańczowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Chlebek bananowy bez dodatku cukru pochodzi z serwisu

Natka Pietruszki
Menu na tydzień: Podróż dookoła świata za 140 zł 115

samo pieczenie ziemniaków zajmuje około 40 minut (szybciej można je upiec w mikrofali). Za to pozostałe dania są bardzo proste, a niektóre mega szybkie, jak kurczak three cup oraz gyros (choć tu potrzeba trochę czasu poświęcić na marynowanie mięsa). Bardzo prostym, ale i szybkim daniem jest pasta primavera. My cztery dania zrobiliśmy w jeden sobotni wieczór, bez specjalnego(...)sposobem przechowywania żywności (tu znajdziecie poradnik jak mrozić jedzenie ). Tyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco inny

Niedzielny kucharz
Waniliowe ciasteczka z pistacjami 153

masła lub margaryny z lodówki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko jajka klasy L 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego (pudrowego) 14-16 pistacji prażonych bez dodatku soli Helio Przygotowanie: Pistacje obieramy i siekamy nożem. Do miski przekładamy masło, dodajemy mąkę pszenną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Można na tym etapie szybko posiekać(...)pół godziny. Czasem pomijam ten etap, ale ciasteczka trudniej się wówczas formuje. Odrywamy kawałki masy i w dłoniach formujemy kulki, lekko je spłaszczając. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w odstępach. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciasteczka powinny

Słodkie okruszki
Szarlotka 151

masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu(...)Sukces!  Wypij resztę soku i zostaw jabłka by przestygły. Wróć do ciasta Składanie tego wszystkiego. *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą

U Fiolki
Szarlotka 126

masła pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka (z dużych jaj,w przypadku mniejszych 3) 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (opcjonalnie gdy ciasto będzie się opornie wyrabiało) B) masa jabłkowa 3 kg jabłek typu szara reneta (minimum) 1-2 łyżeczki cynamon przyprawa do piernika bez cukru 1łyżeczka 4 łyżki cukru (w przypadku jabłek typu(...)Sukces!  Wypij resztę soku i zostaw jabłka by przestygły. Wróć do ciasta Składanie tego wszystkiego. *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza* 1.Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. 2.Zetrzyj około 2/3 przygotowanego, schłodzonego wcześniej ciasta kruchego/półkruchego i uformuj z nich spód szarlotki. 3. Ponakłuwaj widelcem ciasto i piecz 10 minut. 4. Wyciągnij z piekarnika, posyp bułką tartą

Fiolka w kuchni
Pieczeń z dzika w marynacie wg Aleex 181

zwykle przygotowałam dla Was coś pysznego. Zapraszam na pieczeń z dzika, którą robiłam niedawno. W ten sposób można przyrządzić każdy rodzaj dziczyzny, ale także wołowinę. Mięso smakuje znakomicie: jest mięciutkie, aromatyczne, po prostu rozpływa się w ustach. Tak zrobiona dziczyzny smakuje mi najbardziej. Świetnie sprawdzi się na stole bez względu na okazję. I wiecie co? Nawet jeśli(...)około 1,5 szklanki). Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni w opcji dół + termoobieg. 6. Piec około 2,5 godziny, co kilkanaście minut polewając mięso wytworzonym płynem. 7. Wyłączyć piekarnik i na kilkanaście minut pozostawić pieczeń, aby mieso „odpoczęło”. 8. Kroić w plastry, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

W mojej kuchni
Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową 160

być częścią tego wspaniałego projektu! :) Biszkopt budyniowy z kremem z ricotty i konfiturą malinową tortownica 26 cm Ciasto: 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 opakowanie budyniu malinowego bez cukru (64 g) 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i budyń przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodawać(...)przesianą mąkę i budyń. Delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły.  Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 200 g gęstego jogurtu

FitKot
Sernik czekoladowa chmurka (bezglutenowy) 181

Uwielbiamy serniki. Pieczone, na zimno, z owocami, z bakaliami, z galaretką... Opcji jest wiele :) A u nas na stole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich chcemy się podzielić, bo jest po prostu obłędny w smaku, Delikatny, słodki, ale nie mdły i niesamowicie puszysty. Naprawdę warto go zrobić! :) Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy(...)spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła 1 kg twarogu sernikowego 2 tabliczki gorzkiej czekolady (min. 70 %) 1 szklanka cukru 4 jajka 330 ml śmietany 30 % - duży kubek ulubiona czekolada na polewę - opcjonalnie Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu

Kuchnia od dwojga
Sernik z malinami – nasz ulubiony 188

tortownicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Bierzemy około 2/3 naszego ciasta (resztę zostawiamy w lodówce). Ciastem wykładamy dno formy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika i przygotowania warstwy serowej. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce ubijamy białka(...)tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (można też ułożyć kratkę itd).  Tak przygotowane ciasto (sernik) wkładamy do nagrzanego piekarnika (na środkowy poziom). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy

Słodkie okruszki
Tarta z burakiem liściowym 183

Czas przygotowania: 20 minut  +  15 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego Około 300-400g buraka liściowego 2 szalotki ½ słoika z suszonymi pomidorami (6,7 pomidorów) ½ kostki fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuski bez zawartości glutenu Blachę od piekarnika smarujemy oliwą i układamy(...)więc nie trzeba za dużo solić). Podpieczony spód wyciągamy, zdejmujemy naczynie żaroodporne i wstawiamy jeszcze na 5 minut. Po tym czasie na podpieczone ciasto francuskie wykładamy przygotowany farsz i pieczemy jeszcze 15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Kolizje Smaków
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 157

swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa . Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek(...)oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Mięso posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która

Niedzielny kucharz
Czekoladowy tort z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladowym ganache 310

przygotuję wersję Beaty. A tymczasem zapraszam do pieczenia Składniki na formę o średnicy 20 cm. 300 gramów mąki pszennej (ja użyłam mąki do biszkoptów) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 gramów cukru 300 gramów niesolonego masła 4 jajka 60 gramów kakao Na śmietanę: 400 ml śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: 300 gramów mrożonych truskawek 50 gramów(...)dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem

olalacooking
Budyniowiec truskawkowy oraz kakaowo-bananowy - INSTAGRAM cz. IX 103

Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu z przepisami z naszego IG. Dlatego dziś dzielimy się z Wami dwoma wersjami ciasta, który nie wymaga pieczenia i jest idealne dla każdego fana budyniu.  Którą wersję wybieracie? Jaką wersję takiego ciacha byście zrobili albo chcieli żeby ktoś Wam zrobił? 😃 Budyniowiec truskawkowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju(...)ciasteczka czy nawet naleśnik ze śniadania. Wylać budyń, na to ułożyć przecięte na pół truskawki. 4) Z reszty napoju zrobić tak samo drugi budyń z agarem i ksylitolem ale bez truskawek i wylać jako górną warstwę. 5) Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Budyniowiec kakaowo-bananowy Składniki (śr. ok. 21 cm) : - 800 ml napoju roślinnego (lub mleka) - 2 opakowania

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania