Odkryłam pyszny sernik. Mam w domu wielbiciela serników, ale ten pokochali wszyscy. Nawet pies ukradł kawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis
W kuchni bez szafekNie wyobrażam sobie obiadu bez kolorowego, zdrowego dodatku. Dziś polecam Wam kolorową sałatkę obiadową (z kukurydzą i papryką). Kilka zdrowych składników, chwila krojenia, mieszania
Słodkie okruszkiCzasami płaczę przy obieraniu marchewki, żeby cebula nie pomyślała sobie, że jest brzydka czy coś ;) Pochodzi z Azji, w Europie rozpowszechnili ją Grecy i Rzymianie, a
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam Was na szybką zapiekankę z warzywami i prażoną cebulką. Takie dania sprawdzają się idealnie, gdy wracam głodna do domu, bez sił i czasu
Słodkie okruszkiGdy nadchodzą fale upałów nie mam ochoty włączać piekarnika. Jednak by zjeść coś zdrowego i pysznego piekarnik nie jest potrzebny. Z pomocą przychodzą produkty Alpro wskazane
Ala piecze i gotujewarzyw, dodatek do makaronu, owoców morza oraz pieczonych lub grillowanych mięs. Bardzo dobrze komponuje się z czerwonym winem i stanowi aromatyczne dopełnienie deski serów i wędlin. Czerwone pesto z suszonych pomidorów jest niezastąpionym dodatkiem do wielu dań. Czerwone pesto z suszonych pomidorów 200 g suszonych pomidorów, waga bez zalewy 1 średnie jabłko grójeckie plus 1-2 łyżki(...)suszonych pomidorów przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień lub w zamrażalniku do około 3 miesięcy. Podawaj z makaronem, pieczywem, serami i wędlinami lub z owocami morza i pieczonym mięsem. Co to jest pesto Pesto to rodzaj popularnego we Włoszech sosu. Najbardziej znane zielone pesto z Genui (pesto alla genovese) składa się z liści bazylii, orzeszków piniowych, czosnku, soli
Cztery FajeryDawno nie piekłam nic śniadaniowego, nawet pieczywo zdarza mi się kupować częściej niż zwykle. Wszystko przez upały. Na szczęście w ubiegłym tygodniu, któregoś poranka było ciut chłodniej w mieszkaniu i włączyłam piekarnik. Wszystko po to by upiec granolę. Przepis znalazłam na blogu Chillibite , bez zmian się nie obyło ale w niczym to płatkom nie zaszkodziło. Idealnie chrupiąca, ślicznie rumiana(...)siemię, migdały i orzechy. Dodajemy sok jabłkowy i rozpuszczony miód z olejem kokosowym. Mieszamy całość aż zacznie się sklejać w grudki. Granolę równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 130°C, najlepiej z funkcją "termoobiegu", by granola szybciej się suszyła. Po 20 minutach całość lekko mieszamy i dalej pieczemy już przy lekko uchylonym
Dzieje kuchennej Wiewiórydostaje od razu termicznego „kopa”, czas pieczenia się skraca a spód wychodzi chrupiący. Otrzymujemy efekt jak z włoskiej pizzerii. W zestawie oprócz kamienia otrzymujemy drewnianą łopatkę do pizzy. Dzięki niej z łatwością położymy placek na kamieniu i wyjmiemy upieczony z piekarnika, bez zagrożenia poparzeniem. Łatwość użytkowania
kuron.com.plklejące). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Stolnicę lub matę podsypujemy delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm (u mnie około 4 mm). wykrawamy dowolne wzory. Pierniczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut (czas pieczenia różny w zależności
Słodkie okruszkifrużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą . Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Zamiast borówek możemy użyć malin lub jagód. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g(...)bez cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej skórka starta z 1 cytryny sok wyciśnięty z 2 cytryn 3 jajka 200g borówek Masa borówkowa: 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 300g borówek + parę borówek do ozdoby Spód: 1. Herbatniki zemleć, dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia
Mała Cukierenkapieczoną wersję tego przysmaku. Użyłam czerwonych porzeczek i śliwek z mojego ogródka, ale oczywiście możecie dodać również inne ulubione owoce. Takie danie to świetna opcja na dietetyczny deser czy lekkie śniadanie. Co więcej, nie zawiera glutenu - jest idealne dla alergików. ;) Składniki: 200 g ryżu basmati duże opakowanie budyniu waniliowego (64 g) 2 szklanki mleka 1,5 % (użyłam mleka bez(...)mleko i napęcznieje. Łączymy w większej misce z proszkiem budyniowym, miodem i olejem kokosowym. Dodajemy szczyptę soli. Przekładamy nasz ryż do żaroodpornego naczynia. na wierzchu układamy ulubione owoce. Pieczemy przez ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy np. z miodem, jogurtem naturalnym, czy twarożkiem. Smacznego
Kuchnia EllieSezon letni w pieczeniu to ciasta z owocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego(...)bez cukru kokosowa pierzynka 10 dag margaryny 20 dag wiórków kokosowych 10 dag cukru pudru 2 jajka Wykonanie: - zagnieść ciasto z mąki, margaryny, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka - ciasto schłodzić w lodówce - rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki - do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać - ciastem dość cienko wylepić blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiWłaśnie miała się u mnie zjawić koleżanka nie jedząca mięsa. Z przerażeniem pomyślałam, co ja zrobię do jedzenia. Czy Wy też reagujecie albo reagowaliście tak
Szybko Tanio Smaczniemalinowym musem Składniki: 2 okrągłe formy o średnicy 23 cm Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka ötårta z jednej cytryny tłuszcz i mąka do opruszenia Curd z marakui 6 owoców marakui 1 cytryna, sok 1 łyżka kukurydzianej skrobii 50 g cukru(...)Nastaw piekarnik na 175ºC bez termoobiegu (podgrzewanie góra/dół). Zmiksuj jajka z cukrem na puszysto. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Przesiej mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną dodając również wanilię. Wysmaruj formy tłuszczem i oprósz mąką. Dno przykryj papierowym krążkiem. Napełnij formy równymi porcjami ciasta, wstaw do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut
codojedzeniapodane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól(...)jajku, a na koniec w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy roladki na średnim ogniu ze wszystkich stron, aż uzyskają złocisty kolor. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody Gatitymieszać składników - tylko do połączenia (mogą zostać grudki). Wtedy nasza babka z kawałkami czekolady wyjdzie puszysta i wilgotna. To babka wielkanocna, która zawsze się udaje. Dzięki temu, że jest pieczona na oleju, jest też lekka i delikatna. Do jej przygotowania możecie użyć jabłek lub innych owoców, a także ulubionej czekolady. Jeśli zdecydujecie się na mleczną, warto jednak zmniejszyć ilość(...)przygotowujemy ją bez miksera i bez ucierania, dosłownie w 5 minut , poradzą sobie z nią nawet początkujący w kuchni. Polecam, smacznego:) Przepis na babkę z jabłkami i czekoladą, składniki: forma na babkę o pojemności 2 litrów: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki, szczypta mielonej
Lekcje w kuchnipłody ziemi . Dla dzieci pieczono maleńkie ciasteczka w kształcie zwierząt ,na pamiątkę darów składanych Jezusowi . Właściwie ,prawie wszędzie ,oprócz dań rybnych ,podawano również staropolski groch z kapustą ,potrawy z grzybów , kaszy ,kutię ,mak z łamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki(...)przepis na smaczne kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę
Kulinarny karnet Christopherakulinarnych eksperymentów oraz niebanalnego łączenia smaków, bo czyż nie brzmi inspirująco tarta z rabarbarem, tahini i pomarańczą, kopytka z buraków z pietruszkowym pesto (te muszę koniecznie zrobić) albo pieczony batat z brązową soczewicą i jarmużem? Do tego wszystkiego autorka zrobiła coś co ja bardzo lubię, postawiła na sezonowość i pogrupowała przepisy ze względu na pory roku i dostępne wtedy(...)sklepie, co też bez wątpienia jest wielkim plusem. Wszystko pięknie opisane i jeszcze piękniej ilustrowane, nic tylko brać się za gotowanie. Mnie już same nazwy potraw przyprawiają o bardziej intensywną pracę ślinianek, weźmy np taką "jaglaną tartę chałwową z granatem i gorzką czekoladą" albo "pomarańczowy serek z prażonych nerkowców z pieczonym rabarbarem", czy też "krem pieczarkowy
Cynamonowe szczęścieWarzywa pieczone z fetą to absolutna klasyka zapiekanek. To, że można odwrócić proporcje, żeby to ser feta grał główne skrzypce zobaczyłam jednak dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki(...)twardej greckiej) 10 czarnych oliwek bez pestek garstka kaparów odsączonych pół puszki pomidorów krojonych ok 200 g 2 łyżki oliwy pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę po dużej szczypcie zataru i pieprzu papryka czerwona – oczyszczona z nasion szczypiorek do dekoracji po upieczeniu Przepis na fetę pieczoną z warzywami Fetę pokroić
Ugotowane pozamiatane