wanilii wg smaku – 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli – 400g rabarbaru (waga po oczyszczeniu) – 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej Twaróg rozetrzeć z cukrem (100g) i ekstraktem z wanilii, dodać mleko i olej – wymieszać dokładnie. Następnie dodać połowę przesianej mąki razem z solą i proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Dodać resztę mąki i zagnieść(...)podsypany mąką, rozwałkować formując prostokąt o grubości około 0,5mm. Nadzienie (bez płynu) wyłożyć na rozwałkowane ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni i delikatnie docisnąć. Następnie dość ciasno zawinąć w roladę. Pokroić na plasterki o szerokości około 2cm. Gotowe ślimaczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni
Smaki Arminewyrośnięcia na ok. 40 minut. Kiedy ciasto wyrośnie formę do pieczenia smarujemy masłem lub oliwą i posypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy jeszcze na pół godziny żeby dodatkowo podrosło. Pod koniec tych 30 minut włączamy piekarnik i nagrzewamy do temperatury 210 stopni – bez termoobiegu grzałki góra/dół. Eliza w swojej książce proponuje(...)wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Smacznego
Kuchenne Wariacjezmielonych drobno migdałów 5 dużych jajek 10 g rozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów(...)następnie wymieszać z ciastem. Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej. Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180 ° C. Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku. Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej. Smacznego
Ola la LCHFktóre cieszą się największą popularnością na blogu wśród dań z makaronem. W tym wpisie z pewnością znajdziesz pomysł na makaron dla siebie. Znajdziesz przepisy na makaron z mięsem, makaron bez mięsa czyli wegetariański, makaron w zupie. Opcja full wypas, teraz zdecyduj się na jeden albo każdego dnia spróbuj innego przepisu, a po wypróbowaniu koniecznie daj znać czy smakował. Lista(...)wszystkim inna. Kiedy ostatnio jadłaś zupę cytrynową? Miejsce 4 Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów Makaron tagliatelle w sosie z pieczonych batatów to jeden z lepszych pomysłów na wegetariański obiad z makaronem . Tagliatelle to mój ulubiony makaron, dobrze ugotowany mogę jeść bez dodatków, tzn. musi być posolony i skropiony oliwą z oliwek i przepadam . Przepis bazuje
Słodkie Gotowaniepieczeniu rogali marcińskich został mi biały mak.Wykorzystałam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)cukier puder i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i schładzać około 2-3 godziny w lodówce. Ciasto wyjmować po kawałku, formować rogaliki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st około
Ala piecze i gotujesurowych udzików to 7 porcji po 114g - przed upieczeniem bez kości. Na jeden obiad zjedliśmy RAZEM 6 kawałków czyli 684 g. Czyli tyle ile ja sam kiedyś. Podsumowując zapotrzebowanie organizmu na białko pochodzenia zwierzęcego spadło u mnie z 700 do 340 gram (przed pieczeniem) - z 420 do 204 g po upieczeniu, czyli
Dieta Rozdzielna i ZdrowieOstatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są owoce
Kuchnia w biegumożna zrobić bardziej płynną, co kto lubi. Polecam Wam moje gofry. Zróbcie. Smacznych inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na gofry: 2 jajka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju sól do smaku półtorej szklanki zimnego mleka 5 dag sera żółtego w kawałku Na jajecznicę: 8 jajek masło lub margaryna do smażenia 1 łyżeczka Vegeta Natur(...)grilla: 1. Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i mieszamy łyżką. 2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny, nakładamy po porcji ciasta, zamykamy grill i pieczemy gofry aż będą rumiane i upieczone. 3. Gofry studzimy na metalowej kratce. 4. Jajka
Izabelawkuchniposiekanych orzechów włoskich 1 szklanka mąki pszennej + jeszcze 3 łyżki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki oleju 2-3 szczypty cynamonu 2-3 szczypty przyprawy do piernika (można pominąć) kilka kropel esencji waniliowej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Polewa korówkowa: 6 łyżek wody(...)wierzch 1/2 słoika dżemu morelowego Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej ! Ciasto 1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, orzechy oraz przyprawy. Podczas mieszania dodajemy także olej. 2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką. Ciasto pieczemy
Gotowanie...to proste !Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Składniki: 1 i 1/2 szklanki górskich płatków owsianych 1 garść suszonych śliwek 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki masła orzechowego bez dodatku cukru i soli 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko cukier, miód lub zamiennik(...)miski. Dodajemy płatki owsiane, jogurt, mleko, cukier lub zamiennik, masło orzechowe i jajko. Całość starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wylewamy do naczynia masę owsianą ze śliwkami. Całość pieczemy przez 25 minut w temp. 180-200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem orzechowym, posypane cynamonem i udekorowane kawałkiem śliwek
Moja smaczna kuchniaprzygotowywania takich łódeczek, jedna z nich mówi, aby ziemniaki wcześniej obgotować, jednak ja przygotowałam ziemniaczki, bez wcześniejszego obgotowywania (aby było szybciej) i jak mój narzeczony mówi: BYŁY PYCHA!, że aż dorabialiśmy podwójną dokładkę Zachęcam Was do skorzystania z tego przepisu. Oczywiście do Waszych pieczonych ziemniaków możecie dodać inne, przyprawy, które lubicie, jak bazylia, oregano czy mieszanka ziół prowansalskich. Smacznego(...)Przepis na ziemniaczki Drukuj przepis Porcji: 1 blaszka Czas gotowania: 1 godzina Składniki 5 średnich ziemniaków łyżka oleju rzepakowego łyżeczka słodkiej papryki sól do przyprawienia papier do pieczenia łyżeczka cukru miska wody Przepis 1 Ziemniaki dokładnie myjemy - nie obieramy ze skórek. Każdego ziemniaka kroimy na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę na połowę, tak aby wyszły takie łódeczki
Kuchnia BazyliiDzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni sos chrzanowy lub żurawinowy . POTRZEBUJEMY: ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach MARYNATA(...)łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Odkrywamy i pieczemy jeszcze
W kuchennym oknie Ewypewnością smakiem i aromatem. To bez wątpienia przepis na swojskie, klasyczne danie. Ale w stylu, w którym możesz je bez obaw zaprezentować na niedzielnym lub świątecznym stole. Zapraszamy zatem na ten prosty przepis na ziemniaki z piekarnika i mamy nadzieję, że zagości na Waszych stołach o wiele więcej niż tylko raz. PIECZONE ZIEMNIAKI Z KURCZAKIEM I SEREM Składniki
Kuchnia Na WypasiePrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
Kucharzycawrzuca się wszystko warstwami do jednej miski, czeka 4 godziny, miksuje i piecze z dowolnymi owocami i kruszonką. Ja upiekłam drożdżowe ze śliwkami, ale można z innym owocami. np. jabłkami, jagodami, wiśniami. Można też zrobić samo, bez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe(...)przesianą mąkę i sól • Miskę przykryć i odstawić na 4 godziny. Wszystkie składniki zmiksować razem. • Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka • Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. • Dodawać powoli olej, aż składniki połączą się do konsystencji mokrego piasku. • Śliwki przekroić na pół
To co kochamkubka płatków migdałowych 1 gałązka trawy cytrynowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli Przygotowanie: masło siekamy w misce z żółtkami i połową cukru, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia piekarnik ustawiamy na 200*C maliny i rabarbar wrzucamy na ciepłą patelnię, dokładamy 2 łyżki masła, odrobinę cukru i rozgniecioną trawę cytrynową, podsmażamy kiedy owoce puszczą sok, dosypujemy łyżkę(...)minut, po tym czasie na podpieczony spód wykładamy owoce, a na wierzch wykładamy pianę z białek wstawiamy do piekarnika na kolejne 15- 20 minut do chwili aż beza delikatnie się zarumieni Podajemy schłodzone, SMACZNEGO
Luźna Kuchnia