Przepis na pasztet z selera dostałam od bratowej. Przyznam szczerze, że podeszłam do niego jakoś bez przekonania. Ale jakie było moje zdziwienie gdy spróbowałam tego pasztetu. Ten pasztet to moja modyfikacja bo dodałam pieczarki i to był dobry wybór. Jako, że chciałam iść na łatwiznę seler starłam po prostu na tarce ( w przepisie trzeba było użyć maszynki do mięsa(...)Jeśli nie robiliście jeszcze tego pasztetu to polecam i zapewniam Was, że zjedzą go nawet mięsożercy. Zapraszam do lektury i do pieczenia a jak już upieczecie to podzielcie się opinią i wyślijcie fotki. Pasztet z selera z pieczarkami
Ewa w kuchninajdzie nas ochota na coś słodkiego. W moim przepisie używam płatki owsiane, masło, proszek do pieczenia, mąkę, miodu i cukru. Jeżeli chcecie jeszcze bardziej odchudzić ciasteczka, możecie użyć zamiast cukru np. ksylitol. Dla osób z cukrzycą omijamy również miód. Zazwyczaj przygotowuję je bez jakichkolwiek dodatków. Jeżeli jednak chcecie to polecam dodać np. rodzynki czy suszoną żurawinę. Ich przygotowanie(...)inne przepisy na desery i ciasta . Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 4 płaskie łyżki cukru białego bądź ksylitolu 2 jajka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g masła 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: W małym rondelku rozpuszczamy masło na małym ogniu. Następnie odstawiamy je do przestudzenia. Do miski dodajemy mąkę, płatki owsiane, proszek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneczyli włoskiej – bez orientalnego kuskusu. Wiemy, że Wam smakowało. Spróbujcie je zrobić z kuskusem. Smakuje równie dobrze, ale jest bardziej pożywne. Czwartek: Polędwiczka w marynacie z musztardy Polędwiczka z pieca, w glazurze z musztardy i cukru trzcinowego, octu winnego i rozmarynu – z tych składników powstaje niezwykle aromatyczna mieszanka, która pięknie karmelizuje się podczas pieczenia lub smażenia
Niedzielny kucharzupieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś prostego :) Teraz nie tylko sama wymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem . Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml. mleka , 30 g. drożdży , 1 łyżeczka(...)Zwinąć ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, a następnie naciąć wzdłuż pozostawiając kilkucentymetrowy górny brzeg bez nacinania. Oba końce poprzekładać jeden pod drugim, pamiętając, aby nacięcie było u góry. Oba końce zlepić zawijając wieniec. zawinięte ciasto w oczekiwaniu na wyrośnięcie przed pieczeniem Przełożyć ostrożnie do formy. Posmarować rozbitym jajkiem i posypać grubo zmielonym pieprzem. Odstawić na około
Codzienna kuchnia niecodziennaChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką , posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja DelicjaDelikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać(...)wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki
Różne smaki w kuchniktóre plasuje się w pierwszej trójce moich “naj, naj” wszystkich wypieków. Piekę ją bardzo często i w różnych konfiguracjach. W najbliższym czasie postaram się Wam przedstawić moje ulubione wersje “ciasta jabłczanego” – jak je nazywa moja córka. Zaczynam od szarlotki z grubą, białą, […] Artykuł Szarlotka z chrupiącą bezą pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDelikatnie mieszamy , aby biszkopt nie stracił puszystości. Biszkopt wylać na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać(...)wykładamy na drugiej blaszce . Jabłka zetrzeć na grubych oczkach , wymieszać z cynamonem i bułka tartą. Tak przygotowane wykładamy na 1 część ciasta drożdżowego i przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 180 C ok. 40 C ( kiedy ciasto nabierze pięknego złotego koloru ) Masa: 2,5 szklanki mleka wlać do rondelka i zagotować . W 1/2 szkl. mleka rozrobić obie mąki
Słodkości i nie tylkojesień uwielbiam używać przyprawy korzenne do ciast i ciastek, bo zawsze pięknie pachnie podczas pieczenia :) Po ostatnim pieczeniu na prezent ciasteczek budyniowych zostało mi kilka żółtek, więc postanowiłam upiec ciasto na białkach. A skoro ciasto na białkach i jesień, to wymyśliłam sobie korzenną wersję, dodałam suszoną morwę białą i posiekane orzechy pekan. Tym sposobem wyszło mi naprawdę smaczne(...)świetnie komponuje się z filiżanką kawy lub kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy garść posiekanych orzechów pekan 2 łyżki suszonej morwy
FitKotmniejsze foremki albo podzielić składniki na pół i upiec mniejszy. Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł. Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię(...)300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st i dopiekamy przez
Leśny Zakątekmniejsze foremki albo podzielić składniki na pół i upiec mniejszy. Jednak pomimo dużej wagi chleba, kromki nie są grube. Przypieczony jarmuż jest wyjątkowo smaczny. Polecam ostatnie 15 minut pieczenia przełączenie na grzałki dolne aby spód dobrze się przypiekł. Chleb żytnio-orkiszowy na liściach jarmużu Zaczyn na 12-14 godzin • 70g zakwasu, • 300g mąki żytniej razowej, • 300g wody. Siemię(...)300g wody, • liście jarmużu. Składniki ciasta właściwego mieszamy przez kilka minut do dobrego połączenia. Liśćmi jarmużu bez zgrubień wykładamy foremkę o rozmiarach 25x36, wcześniej posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką. Wykładamy ciasto i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia na około 3 godziny. Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut. Następnie obniżamy temp. do 220st i dopiekamy przez
Leśny Zakątekrozpieszcza (nie cierpię zimna i wilgoci) to kolejną bardzo fajną opcją jest granola z jogurtem. Granola Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub miodu pieczona do chrupkości. Najczęściej podawana jest na śniadanie z mlekiem lub jogurtem, ale bywa także wykorzystywana jako składnik ciast, batoników czy deserów. Pierwsza granola została przygotowana w Dansville w stanie Nowy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku 20 minut, co jakiś czas mieszając. 4. Upieczoną granolę przestudź, po czym wymieszaj z owocami. Tak przygotowaną granolę przechowuj w szczelnym pojemniku, starczy spokojnie na kilkanaście porcji. Przed podaniem każdą porcję wymieszaj z jogurtem naturalnym. Jeśli nie możesz spożywać laktozy możesz użyć np. jogurtu bez laktozy lub mleka roślinnego
Z notatnika dietetykawłoskich 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople olejku migdałowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krem: 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 1 łyżeczka mąki 1 łyżka masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)wybiłam do miseczki i roztrzepałam widelcem. Dodałam do niego mleko i olej i jeszcze raz wymieszałam, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. W drugiej misce wymieszałam mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia i cukier puder. Składniki sypkie przesypałam do mokrych, czyli jajka z mlekiem i olejem. Wszystko wymieszałam łyżką do połączenia składników i przelałam do foremki silikonowej (małej keksówki o wymiarach
Waniliowe Improwizacjezdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski :) Składniki(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić
moj przepis nazdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski :) Składniki(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić
moj przepis naCiasto drożdżowe bez wyrabiania to doskonały sposób dla osób niemających zbyt wiele czasu na przygotowanie drożdżowca. Praktycznie robi się ono samo, ponieważ wystarczy tylko umieścić wszystkie składniki w misce w odpowiedniej kolejności. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania każdemu powinno się udać. Po upieczeniu jest lekkie, puszyste i długo zachowuje świeżość. Do przygotowania takiego ciasta drożdżowego bez wyrabiania możemy(...)powstania kruszonki. Posypać nią wierzch ciasta. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie polukrować lub posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto drożdżowe bez wyrabiania pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichcizdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski :) Składniki(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić
moj przepis nazdrowsza odsłona tradycyjnego Warszawskiego ciastka – Wegańska Wuzetka, przepyszna, wilgotna, z dużą ilością frużeliny wiśniowej i kremu na bazie śmietanki kokosowej, kakaowe, bezglutenowe spody a’la biszkoptowe bez jajek. Słodzona ksylitolem, na własnej mieszance mąk bezglutenowych. Bardzo kaloryczna, ale wysoko-odżywcza, spokojnie może być alternatywą dla śniadania, daje dużą dawkę energii, syci na długi czas. Przepis autorski Składniki(...)mąkę ziaren słonecznika (następnym razem pominę) 400 g aquababy (wody z puszki po ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić
moj przepis namoże być ciężko, ale nie warto się poddawać, należy walczyć do samego końca. Zawsze. Pomysł na placuszki pieczone w piekarniku zrodził się w mojej głowie niedługo po tym, kiedy codziennie zaczęłam używać piekarnika. Stwierdziłam, czemu nie? I tak powstały placki lekkie, bez użycia tłuszczu, w smaku podobne do mięciutkich ciasteczek. Każdy z Was może wykonać je nie tylko(...)tarce o dużych oczkach. Odsączamy i wkładamy do miski wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przy użyciu łyżki nakładamy ciasto. ( zasada 1 łyżka = 1 placuszek ) Staramy się tworzyć zgrabne kółeczka, chyba że zaplanowaliście inaczej. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. U mnie
Be Fit Be Strong