Wigilii ;) Dziś upiekłam makowce zawijane z przepisu mojej babci. Przez lata przygotowywała je dla całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy(...)cieście rozkładamy 1/3 masy makowej zostawiając około 2-3 cm od brzegu, zwijamy jak roladę, zaś końce zlepiamy i zawijamy pod spód. Każdą struclę dwukrotnie zawijamy w papier do pieczenia zostawiając nie więcej niż 1 cm przestrzeni między ciastem a papierem. Makowce układamy na blasze w sporych odstępach, bądź w keksówkach, zostawiamy na około 10 minut i wkładamy
Rozpustne gotowaniechleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z garnka. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem. Przygotowanie sprowadza się do szybkiego, a można nawet powiedzieć niedbałego połączenia składników, ponieważ jest to przepis bez wyrabiania i długiego czasochłonnego zagniatania ciasta. Do upieczenia tego chleba potrzebny jest garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne z pokrywką, chleb(...)wyrastania, wierzch chleba posypać mąką i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 1 do 2 godzin. Do piekarnika wstawić garnek żeliwny lub naczynie ceramiczne w którym będziemy piec chleb, rozgrzać piekarnik do temperatury 240 st C. Pamiętajcie, że piekarnik i naczynie do pieczenia chleba będą bardzo gorące, załóżcie więc rękawice, wyjmijcie rozgrzane naczynie i szybkim ruchem przełóżcie
SprawdzonaKuchnia.pljest prosta, do rolady dajemy mniej mąki niż do tradycyjnego biszkoptu. Ciasto jest wówczas sprężyste i daje się zwijać bez trudu. Zamiast białej mąki pszennej roladę upiekłam z mąki orkiszowej, dlatego by ładnie wyrosła dodałam asekuracyjnie proszek do pieczenia. Jeśli użyjesz lekkiej białej mąki pszennej proszek po prostu pomiń. Goście na pewno poproszą o dokładkę! Składniki na roladę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spiralne ziemniaki to ostatnio „kulinarny hit” miejscowości turystycznych. Za dość duże, jak na jednego ziemniaka pieniądze, sprzedawane są przekąski, które niestety ociekają tłuszczem. Jednak nie można
MarcinChefjajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka z 1 cytryny/pomarańczy 4 czubate łyżki majonezu Przygotowanie: Foremkę na babkę z kominkiem o pojemności 2,5 litra wysmarować tłuszczem (bez posypywania bułką tartą). Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo(...)cukier i cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować do połączenia się składników. Dodać majonez i wymieszać łyżką. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać małymi porcjami do ciasta, delikatnie wymieszać (już nie miksować). Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny/pomarańczy, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki. Piec 50 minut
Malinowo w kuchniMiałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb jest odrobinę lepki, ale dla mnie nie jest to wadą. Wadą mogłoby być co najwyżej jego długie przygotowanie, ale taki urok chleba na zakwasie. Duża szklanka to 400 ml, foremka(...)pozostawić pod przykryciem na około 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn wyraźnie urośnie. Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki bez oliwek. Gdy się połączą od razu dodać oliwki i delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić w raczej ciepłym miejscu na 4-5 godzin, do czasu, gdy ciasto wyrośnie niemal
Czerwony GupikWaszych domach! Są bajecznie puszyste i pachnące, a ponadto zapach, jaki roznosi się po domu podczas ich pieczenia jest nie do opisania. Jeśli upieczecie je rano, możecie być pewni, że wszyscy domownicy wstaną z łóżek bez marudzenia, a z wielkim apetytem :) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)dużych lub 12 mniejszych części. Uformować okrągłe bułeczki. Umieścić je w niedużych odległościach od siebie w blaszce o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 60 minut. Podczas wyrastania bułeczki powinny zlepić się ze sobą. Przed pieczeniem wysmarować każdą stopionym masełkiem i posypać cukrem wymieszanym
Nastoletnie Wypiekanieznów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem(...)napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć
moj przepis naznów wyrobić do połączenia. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem(...)napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć
moj przepis naCiasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem. Składniki kruszonki wyrobić między(...)napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć
moj przepis naprawdziwą wanilią szczypta soli 4 duże jajka 400g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75ml mleka około 750g umytych moreli pokrojonych na ćwiartki lub połówki Polewa: 3 żółtka 50g cukru 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 250ml kwaśnej śmietany 12% 200g orzechów laskowych Ciasto: 1. Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier z prawdziwą(...)jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Z ostatnim, czwartym jajkiem dodać kopiastą łyżkę mąki. 2. Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać krótko łyżką. 3. Przygotowaną mąkę przesiać na jajeczną masę, dodać mleko i wymieszać mikserem do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm
Mała CukierenkaCiasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, do podwojenia objętości, około 1-2 godziny. Ciasto ponownie wyrobić, już krótko. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia (dzięki takiemu zabiegowi, papier przyklei się do formy i nie będzie się przesuwał podczas wyrównywania ciasta). Na papier równomiernie wyłożyć ciasto, wyłożyć owoce, posypać cukrem. Składniki kruszonki wyrobić między(...)napuszenia objętości, około 40 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. z termoobiegiem lub 180 st bez termoobiegu. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione 1 litrem wrzącej wody (dzięki temu ciasto równomiernie się upiecze i będzie wilgotniejsze). Piec 25 min., do suchego patyczka. Po upieczeniu 1-2 godziny potrzymać w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć z piekarnika, wyjąć
moj przepis nakostkę masła -5 żółtek -łyżka zimnej wody -3 łyżki cukru pudru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -pół łyżeczki kardamonu opcjonalnie Składniki na piankę -5 białek -szczypta soli -180 g cukru pudru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego -2 budynie np.malinowe, wiśniowe bez cukru -120 ml oleju -500 g malin, borówek ,brzoskwiń, jeżyn lub innych owoców Wykonanie Ze wszystkich składników(...)wyrobić w robocie lub ręcznie, lśniącą kulę. Uformować wałek i podzielić na dwie części, w proporcjach 60% i 40%. Obydwa kawałki włożyć do zamrażarki. Następnie formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na dużych oczkach bezpośrednio do blachy. Dociskamy delikatnie dłonią i pieczemy w 190 stopniach około 25 minut. Ciasto ma mieć złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy
Z Kuchni Do Kuchniżółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, równo rozgnieść je palcami. Ułożyć umyte i pokrojone owoce skórką do dołu 4. Piec 40 minut 5. Po wystygnięciu
Matka Żywicielka