bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1282/3453)

Chłodnik pomidorowy. Przepis krok po kroku 164

mnie postawiłem na prażone migdały. Zamiast surowej papryki zastosowałem pieczoną, o głębszym smaku. Niekonwencjonalne jest także zastosowanie awokado i rzodkiewki do dekoracji. Natomiast niepowtarzalny intensywny pomidorowy smak zapewnia sok pomidorowy z  Manufaktury Wielkopolskiej , który został stworzony z najlepszych polskich pomidorów, bez dodatku konserwantów i ulepszaczy. Skład jest banalnie prosty

kuron.com.pl
CIASTO "PLEŚNIAK" 219

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe.  Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy? Składniki(...)ciasto: * 4 szklanki mąki pszennej * 5 żółtek * pół szklanki cukru * 1 kostka masła * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki ciemnego kakao * 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18% Składniki na piankę bezową: * 5 białek * 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru * pół szklanki cukru Dodatkowo: * słoik dżemu z czarnej porzeczki * cukier puder do posypania Wykonanie: W misce

Zrób to smacznie
Polędwiczka w sosie grzybowym 215

pieczenia ryb, wsypuję mieszankę marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania(...)miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od czasu do czasu należy przemieszać. Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 197

dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami. W następnej kolejności w misce powinien znaleźć się cukier i woda. Całość dokładnie ugniatamy(...)lodówce. Po tym czasie wykładamy ciastem foremki. Następnie masę nakłuwamy widelcem, a na wierzch każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek. Po tym czasie wyjmujemy foremki i studzimy ciasto.  Następny etap pracy to rozpuszczenie czekolady i wysypanie

Życie zamknięte w smaku
ciasto jabłkowe z jogurtową galaretką... 234

Składniki: masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, jajka 4 sztuki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, jabłka 10 średnie, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 1 łyżka, jogurt naturalny 250 ml, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, czekolada gorzka 100 gram miękka palma, jajka, aromat migdałowy, cukier ubić mikserem do spienienia - masa będzie grudkowata wsypać mąkę(...)proszkiem i zmiksować gęste ciasto - tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką - 3/4 ciasta dać do blaszki jabłka bez skóry pokroić w kosteczkę, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i przełożyć na ciasto, rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 45 minut, ciasto dobrze wystudzić i wyjąć zimne z blaszki galaretkę rozmieszać w 3/4 szklanki gorącej wody, wymieszać

W Mojej Kuchni Lubię
Serniczek migdałowy 112

przygotowania ciasta nie jest potrzebny również proszek do pieczenia. Ciasto spulchnione jest ubitymi na sztywno białkami. Tak więc widzicie, że ciasto jest zdrowe , ale co ważniejsze jest obłędnie smaczne ! Delikatne, puszyste, a z drugiej strony dość zwarte i wilgotne z wyraźną nutą cytryny. Bezglutenowy serniczek migdałowy smakuje wszystkim bez wyjątku, koniecznie wypróbujcie! Jeśli lubicie migdałowe ciasta, to zapraszam(...)mieszając całość łopatką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, tortownica o średnicy 27 cm, wyrównać wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi, wstawić do gorącego piekarnika, piec przez 45 do 50 minut. Po upływie 40 minut sprawdzić stan upieczenia ciasta wbijając patyczek w środek ciasta, jeśli będzie suchy bez śladów surowego ciasta,  to znak, że ciasto jest

SprawdzonaKuchnia.pl
Pieczona owsianka z bananami i marakują 127

Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane. Wlewamy mleko i dodajemy jogurt grecki. Wbijamy całe jajko i dodajemy miód. Banana bez skóry kroimy na plasterki i dodajemy do miski ze składnikami. Całość delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 st. C. Gdy pieczona owsianka ostygnie, łatwo pokroimy

Moja smaczna kuchnia
mini torciki bezowe z bitą śmietaną :-) a'la hiszpan 175

niezwykle banalnego, ale pysznego :-) Torciki bezowe. Jeśli chodzi o bezy to zawsze miałam z nimi problem, zawsze wychodziły nie takie jak chciałam. Od niedawna mam fajny przepis na rewelacyjne bezy, wychodzą chrupiące, pyszne :-) Dziś z racji tego, że zostało mi troszkę białek postanowiłam zrobić torciki bezowe.  No to zaczynamy : SKŁADNIKI NA 6 SPORYCH TORCIKÓW -6 białek -400g cukru(...)potem mąkę i ocet. Wszystko dokładnie miksujemy.  Następnie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  Na blaszkę dajemy papier do pieczenia i robimy 6 kółek z masy.  Masy troszkę zostanie, więc można zrobić kilkanaście małych bezików. Bezy wkładamy do piekarnika i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i suszymy bezy około 2 godzin. Po tym czasie bezy delikatnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
5 pomysłów na letnie śniadania z sezonowymi owocami 139

wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton, zajmującą się(...)lodówki.  Przed podaniem udekoruj malinami i startą na tarce czekoladą.  4. Pieczona owsianka z jabłkami i rabarbarem  Składniki / na 6 porcji: 320 g płatków owsianych górskich  100 g cukru brązowego szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 375 ml mleka krowiego lub roślinnego w kartonie  4 czubate łyżeczki (60 g) jogurtu naturalnego 3 jajka

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort bezowy z malinami, borówkami i sosem agrestowym 277

borówkami. Idealne połączenie smaków. Blaty bezowe możecie upiec dzień przed podaniem ciasta. Według mnie tort najlepiej przełożyć kremem 2-3 godziny przed podaniem, ponieważ wtedy uzyskacie efekt chrupiącej bezy.  Składniki na porcję dla 6-8 osób: na 2 blaty bezowe 4 białka (L) 1,5 szklanki cukru pudru (210 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)puszysta, sztywna i śnieżnobiała. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z białek wyłożyć na papier formułując 2 blaty bezowe  (o tej samej wielkości!) . Bezy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 110°C i suszyć przez około 1,5 godziny (do uzyskania suchej bezy).  W międzyczasie

Ugotować
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 256

papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów – podrosną, a mogą się posklejać. Pierniczki pieczemy w temperaturze 175⁰C, w zależności od wielkości przez 8-10 minut. Pilnujcie, żeby się nie przypaliły. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie. Zostawcie je na papierze, niech wystygną. Po kompletnym ostudzeniu stwardnieją, wkładamy je do słoika lub metalowej puszki, bez dostępu powietrza. Pierniczki nadziewane(...)nadają – wypłyną na blaszkę w czasie pieczenia i z nadzienia nici. Marmolada wieloowocowa, z dyni, z pigwy, morelowa i wiśniowa to coś, co będzie idealnie pasowało do pierników. W tym roku trafiło u mnie na powidła – świetnie przełamują swoją cierpkością słodycz pierniczków i pasują do piernikowych przypraw.   Szykujemy sobie papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około

Karo in the Kitchen
Ciasto makowe z kremem budyniowym 132

budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady przygotowana została na maśle, dzięki(...)jajek 2-3 łyżki cukru 5 płaskich łyżek kaszy manny 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa budyniowa: 3 szklanki mleka 3-4 łyżki cukru 3 żółtka 1 duży budyń śmietankowy bez cukru (64 g) 2 czubate łyżki mąki pszennej 200 g masła 100 g białej czekolady Polewa: 100 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z brokułem, boczkiem i pieczarkami 245

27cm : 1 porcja gotowego ciasta na tartę - przepis własny na Idealne ciasto na tartę TU   200g boczku wędzonego w plastrach  300g pieczarek 1/2 główki brokuła - tylko różyczki, bez grubej łodygi 1 cebula - duża  100g sera żółtego stilton - lub innego twardego i aromatycznego   100g sera żółtego miękkiego - np. typu gouda, lub morski 1 kulka mozzarelli [125g(...)formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy można zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł.  Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu.  Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób

Grunt to przepis!
Pomidory faszerowane mięsem 185

Pomidor! Zupełnie nie pamiętam kiedy i jak pomidor stał się moim ulubionym warzywem. Ale tak jest i już. Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów. Mogę je zajadać w każdej postaci w całości na surowo, w sałatkach, pieczone, gotowane, w postaci zupy, suszone, w soku, itd. Ciekawe jest, że pomidory sprowadzone do Europy przez Krzysztofa Kolumba, początkowo były uznane(...)doprawić według smaku, zmiksować, wymieszać z podgotowanym ryżem. Przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Na ryżu ułożyć nafaszerowane pomidory, przykryć odciętymi górami. Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem w 170°C (bez termoobiegu 180°C) przez 30 minut. *dla filiżanki ryżu gotujemy filiżankę wody, dla szklanki ryżu - szklankę wody, itd. Smacznego

Pełny talerz
Sernik z białą czekoladą 100

pyszny i prosty deser. Sernik wykonasz w kilka chwil (bez ubijania białek), z łatwo dostępnych składników. Możesz posypać go cukrem pudrem lub oblać lukrem, np. cytrynowym, udekorować świeżymi owocami (malinami, borówkami, truskawkami). Polecam szybki i sprawdzony przepis na sernik waniliowy z białą czekoladą, który nie opada (i nie trzeba piec go w kąpieli wodnej). Sernik z białą czekoladą SKŁADNIKI(...)ziemniaczaną (1 łyżkę z “lekką górką”), miksuję do połączenia. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia (dno), boki smaruję masłem i przyklejam równomiernie papier. Piekarnik nagrzewam do temp. 160 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Formę z sernikiem wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę 80 minut. Po upieczeniu sernik na środku

Zasmakuj Kuchni