cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju oraz 3 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy ( bez cukru ) 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej masa z galaretkami 5 galaretek o różnych kolorach ( u mnie żółta, czerwona, niebieska,zielona(...)talerze do zupy i odstawić do stężenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno. Następnie porcjami dodawać cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao
Monia miesza i gotujeMuszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe: 5 dużych kwaśnych jabłek dżem(...)być zwykły) Jabłka myjemy i kroimy w plastry (ja ich nie obierałam ze skórki), następnie każdy plasterek przekrawamy na pół. Figi kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz
Bon Appetit Małgorzatymyślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia, oba – jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny(...)dymienia i zalewamy nim przygotowane wcześniej składniki – to składniki momentalnie zaparza, bez strat w ich dobroczynnych dla zdrowia właściwościach i bez jakichkolwiek strat w aromacie – olej szybko przechodzi ich smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym
Karo in the Kitchendodatkowe 2 łyżki 1 i 1/3 szklanki cukru + trochę do natłuszczenia formy 3/4 szklanki oleju 1 czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli 1 łyżkę kakao 1/3 szklanki mielonego maku (suchego!) 1 kisiel wiśniowy (użyłam takiego bez cukru) drylowane wiśnie np. z kompotu bułka tarta lub mielone płatki owsiane do obsypania formy Żółtka oddzielamy od białek, a następnie(...)cukier, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie ładna i błyszcząca, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i wlewamy cienką strużką olej, a następnie dodajemy proszek do pieczenia i stopniowo mąkę (najlepiej po 2 łyżki na raz). Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy dodatkowe dwie łyżki mąki, do drugiej kisiel, a trzecią jeszcze
Ratunku obiadkremem maślano - waniliowym... Mama zawsze musiała piec od razu dwie blaszki, bo ciasto jest tak "lekkie", że gdy przysiadła się cała rodzina od razu znikała jedna blaszka ciasta;) Ja piekę zawsze z pojedynczej porcji, według przepisu mojej mamy, i rzeczywiście ciasto znika w przerażającym tempie... Ciasto parzone: szklanka wody, szklanka mąki pszennej, 5 jajek, 125g masła lub margaryny, szczypta soli(...)przestygło. Gdy ciasto całkowicie ostygnie wbijać kolejno po jednym jajku, całość dokładnie utrzeć, by powstało gładkie ciasto bez żadnych grudek. Podzielić na 2 części. Wylepić dwie przygotowane formy o wym. 25x36cm. Każdy placek piec ok. 20 min w temp. 200st. Ostudzić. Krem: 250g masła, 2 budynie waniliowe (po 40g każdy), 1/2 l mleka, szklanka
Z miłości do słodkościDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa a pestki dyni i orzechy można zamienić na dowolny mix ulubionych ziaren. Robiłyśmy już wersje ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi, otrębami gryczanymi itd. i za każdym razem wychodziły ciekawe chrupacze :) Zainspirowałyśmy się przepisem(...)wody i wymieszać. Mieszankę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dokładnie łyżką wyrównać i ubić. Można dla ozdoby kawałki orzechów umieścić na powierzchni i docisnąć. Piec w 170’C ok 15 minut, po tym czasie wyciągnąć blachę i chwytając za papier wyłożyć delikatnie zawartość. Właśnie na papierze bez blachy ponownie włożyć chlebki do piekarnika na kolejne
Candy Pandasograniczona. Córka szukająca zajęcia, snując się po kuchni, pomyślała o ciasteczkach. Wycinanie, wałkowanie, pieczenie na raty kilku blach. Pod wpływem mego protestu, zgodziła się na opcję zastępczą. Uproszczoną. Jedno, duże ciastko. Okragłe, chrupiace, maślane, z jabłkiem. Bez wyciągania foremek. Szybko, na podwieczorek, z kawałkiem loda. Kawałkiem - nie gałką, bo w zamrażarki tyłach leżały(...)której będziecie piec. Wykładamy ( najlepiej posługując się wałkiem ) ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy mieszanką mąki i cukru. Jabłuszko pokrojone w plasterki układamy okrężnie, zaczynajac od środka tarty. Brzegi ciasta zaginamy do środka, można z nich wymotlać zakładki, falbanki, szczypanki, lub po prostu niedbale zagiąć, bez konkretnej koncepcji. Uformowane brzegi
Kronika Piekarnikajaja 150 ml mąki kukurydzianej 50 ml skrobi ziemniaczanej 50 ml mleka 100 ml wody 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ok. 20 ml oleju rzepakowego Wszystkie składniki wymieszać, najlepiej mikserem, żeby ciasto było gładkie, bez grudek. Ciasto powinno być dosyć rzadkie, rzadsze niż na naleśniki z mąki pszennej. Nalewać cienką warstwą - jeśli będą za grube
Ze smakiem bez glutenubułeczki piekłam już wielokrotnie z różnymi dodatkami. Mam je już na blogu pod nazwą: DROŻDŻÓWKI BEZ JAJEK . Dziś polecam wersję z białym serem, którą najbardziej lubi moja córka :) SKŁADNIKI NA OK. 12 SZTUK: 7,5 dag roztopionego masła ok. szklanki ciepłego mleka 2,5 dag świeżych drożdży lub opakowanie suszonych szczypta soli 7 dag cukru + łyżka(...)Ciasto i ser dzielimy na połowę, rozwałkowujemy na prostokąt, który smarujemy serem i zwijamy w roladę. Kroimy na plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Odstawiamy do napuszenia na ok. 20 minut. Wkładamy do ciepłego piekarnika nastawionego na 180 stopni C ustawienie góra-dół i pieczemy
Pani na desercukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Gdyby nie to, że miałam tylko szklankę mielonych orzechów to rogaliki byłyby również bez dodatku mąki, wystarczy mąkę zamienić na mielone orzechy to również przeciwnicy wszelakich mąk mogliby rogaliki uznać za zdrowe. Można powiedzieć że upiekłam ekspresowe ciasteczka, przygotowanie i upieczenie zajęło(...)masło i jogurt naturalny, całość wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą rumiane. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. The post Rogaliki orzechowe appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczereśniami na biszkoptach. Ten pyszny, kremowy sernik pieczony z polewą czereśniową, to nasza propozycja na doskonały letni deser z owocami. Piekąc sernik, chcesz mieć pewność, że przepis będzie wart wyniku. Ten jest. Chociaż jak przy każdym pieczonym serniku, trzeba nieco cierpliwości, ale satysfakcja z końcowego efektu pewna! Sernik z czereśniami bez oleju i masła, za to z budyniem(...)łyżki sok z połowy cytryny cukier Polewa czereśniowa: czereśnie: 300 g woda: 0,5 szklanki galaretka wiśniowa (proszek): 2 łyżki Oraz: biszkopty: 8 – 10 szt. Sernik z czereśniami pieczony Przepis: Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i oprószamy delikatnie mąką. Spód wykładamy biszkoptami. Do miski dodaj serek z wiaderka, sok z cytryny, cukier (ok. 1/2 – 3/4 szklanki), śmietanę oraz
Kuchnia Na Wypasiestopni , po 5 minutach wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim formę na 4-8 godzin (np. na noc). Po upływie czasu (bez wyjmowania formy z piekarnika!) nastawić grzanie na 180 stopni (grzałka górna i dolna) a następnie piec przez 50 minut . Drewnianym patyczkiem sprawdzić czy chleb jest upieczony. Upieczony i jeszcze ciepły chleb na zakwasie żytnim przekładamy na kratkę(...)kcal 104 kcal Białko 50 g 3 g Tłuszcze 38 g 2 g Węglowodany netto 369 g 18 g Błonnik 29 g 1 g Kaloryczność przeliczona dla wersji bez dodatków, przy założeniu, że z chleba uzyskamy 20 kromek. Zobacz również #wegetariańskie #wegańskie #pieczywo #chleb #bezlaktozy #bezjajek #domrożenia #nagrilla #śniadanie #mąka #zakwas #pestkisłonecznika #siemielniane #czasochłonne(>60min) Artykuł Chleb
WegePrzepisszklanka mąki pszennej – 100 g cukru – 3 łyżki kaszy mannej – 100 g gorzkiej czekolady min. 70% – 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej – cukier wanilinowy – 2 jajka – 1/2 szklanki mleka ( u mnie bez laktozy) – 3 łyżki oleju dodatki – 9 malutkich łyżeczek nutelli lub innego kremu czekoladowego – 5-6 orzechów włoskich Przygotowanie(...)foremek. Do wypełnionych ciastem foremek dodajemy po 1 malutkiej łyżeczce kremu czekoladowego np. nutelli oraz pokrojone orzechy. Mieszamy delikatnie aby ciasto pokryło zarówno krem jak i orzechy włoskie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C c ok. 25 minut. Artykuł Muffinki z orzechami i nutellą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEBuchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki(...)ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie. Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm. Buchty z nadzieniem Składniki: 250g mąki pszennej 150ml mleka lub wody 10g drożdży świeżych 1 żółtko 3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego
Smakołyki BerenikiCiasto z mąki kukurydzianej z dodatkiem kakao, niezbyt słodkie, pachnące wanilią, bez miksera, proste, szybkie i zawsze wychodzi. Tak mogę je opisać;-) Ciasto z dodatkiem jogurtu naturalnego, kilka podstawowych, prostych składników i jest. Wystudzone można udekorować polewą z białej lub gorzkiej czekolady, polać lukrem albo posypać cukrem pudrem. U mnie ekspresowa wersja z cukrem pudrem. Zapraszam po przepis SKŁADNIKI(...)upiec w mniejszej. PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C. Ustawiam program: grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. W misce mieszam rózgą wszystkie składniki oprócz mąki. Gdy się połączą wsypuję mąkę kukurydzianą. Keksówkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia (łatwiej się przykleja). Wlewam ciasto do formy, piekę ok. 40 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe studzę
Zasmakuj Kuchni