ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki chilli pół szklanki cukru brązowego pół szklanki oleju(...)szklanki kropelek czekoladowych do pieczenia lub gorzkiej czekolady drobno posiekanej (zostawić garstkę do dekoracji) pół szklanki wędzonych śliwek bez pestek keksówka nasmarowana olejem i podsypana mąką Przepis na ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami Wymieszać mąkę,proszek do pieczenia, przyprawy i cukier w dużej misce lub w garnku. Dodać olej, jajka, banany i wanilię. Zmiksować blenderem
Ugotowane pozamiataneszkl cukru -1 szklanka mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -1,5 łyżki kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -2 żółtka (białka do ciasta) -1 litr mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g -1 cukier waniliowy -2 łyżki mąki pszennej -1 szklanka cukru -250g masła lub margaryny WARSTWA MALINOWA(...)masła Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wraz z 2 białkami ucieramy z cukrem na jasną masę. Dodajemy resztę składników czyli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao,wodę oraz olej i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do blaszki i pieczemy około 25 minut w temp 180 stopni do suchego patyczka Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunastępnie mąkę i proszek do pieczenia Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po tym czasie blachę wyjąć
Di gotujeDawno nie piekłam ciasta z dodatkiem czekolady. Naszła mnie ochota....ale tym razem zdecydowałam się na coś w rodzaju brownie,ale bez grama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła
Słodkości i nie tylkocynamonu czekolada pokruszona do posypania ciasta Poniedziałek: Zaczyn wlać do plastikowej miski. Dodać bez mieszania 250 g cukru. Zostawić pod przykrytą ściereczką. Wtorek: Wlać 250 ml letniego mleka Wydojone Bez laktozy 3,2% Mlekovita . Nadal nie mieszać ciasta Środa: Dodać 250 g mąki. Nie mieszać. Czwartek: Drewnianą łyżką zamieszać ciasto rano i wieczorem. Piątek: Dodać(...)cukru. Zostawić - nie mieszać. Sobota: Zamieszać ciasto drewnianą łyżką. Podzielić go na 4 równe części. 3 rozdać znajomym. Niedziela: Do pozostałej Tobie jednej części ciasta dodać 250 g mąki, olej, jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Dodać pestki dyni, słonecznika, orzechy, cynamon oraz starte jabłka. Wymieszać. Przełożyć do formy, wierzch posypać czekoladą. Piec
Kuchnia w oparachmnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kruche ciasto • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. • Ciasto pokroić w plastry i wyłożyć nimi dno i boki na ok. 3 cm wysokości. Ponakłuwać widelcem. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 minut. Masa budyniowa • Rabarbar kilka godzin wcześniej obrać z włóknistej skórki i pokroić
To co kochamczekoladę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki tak aby pasła czekolady były widoczne. Masę przekładamy na papier do pieczenia wielkości foremki, w której mamy ciasto. Pieczemy w 140 st. C. przez ok. 60 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. (bezę możemy upiec dzień wcześniej i przykryć ją ściereczką kuchenną). składniki na krem: 250 g serka mascarpone, schłodzonego(...)ziarenkami wanilii. Do serka dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do połączenia się. Na zastygniętą galaretkę równomiernie wykładamy krem i przykrywamy go zimną bezą. Całość schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz., a najlepiej przez noc wtedy beza bez problemu się kroi. (inspiracja z przepisu p. Doroty z Moje Wypieki
Domowy Smak JedzeniaTaki tort to sposób na szybkie ciacho bez pieczenia. Gdy upal na dworze a chcesz coś zjeść słodkiego to ten przepis jest dla Ciebie
Ewa w kuchniDziś coś na słodko bez pieczenia. Pyszne serniczki na zimno na herbatnikach z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną. Jakoś trzeba osłodzić tę paskudną pogodę
Ewa w kuchniOstatnio nabrałam znów ochoty na pieczenie drożdżowych ciast. Może dlatego, że niby jest lato, ale jednak chłodno i drożdżowe wydaje się takie... Pocieszające . Kiedy zapach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym
Ciasteczkowy PotwórBrak chęci na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w
Moje domowe kucharzenierózgi kuchennej . Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o śr 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia (dno i boki). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 160 – 170ºC (bez termoobiegu) , do suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy(...)batoników) przygotujmy dzień wcześniej. Biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami
Słodki Pomysłcukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany 18% 2 budynie śmietankowe bez cukru Wielkość blachy 32x20 cm Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę wraz z kakao. Zrobić dołek w mące, dodać żółtka, cukier,cukier waniliowy,rozdrobnione zimne
O kuchni z uczuciempizzę podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 2 koła. Następnie posmarować sosem pomidorowym (pomijając brzegi ciasta), ułożyć szparagi (środek ciasta należy pozostawić bez dodatków!) i posypać żółtym serem. Przygotowaną pizzę wstawić do piekarnika i piec przez 9 minut w 195°C. Gdy pizza będzie lekko podpieczona to na sam środek ciasta wbić 1 jajko, lekko
Ugotować