bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:237/1508)

Idealny tort czekoladowy z karmelem, solą morską i prażonym sezamem. I konkurs dla kochających czekoladę. 274

czekolady - otóż powiadam Wam - nie można! Jeśli macie ochotę podajcie ten tort w wersji "light" - nie pieczcie ciasta, ale koniecznie zróbcie sam  mus - powstanie wykwintny, uzależniający deser!  To czekoladowe niebo - dajcie się do niego porwać! Wiosna bez czekolady nie może być udana! Tort podarowałam W., ale mam także coś dla Was! Pod przepisem znajdziecie konkurs, w którym(...)najlepiej smakuje kolejnego dnia. Pamiętajcie, aby do przygotowania musu użyć czekolad najlepszej jakości - polecam oczywiście czekolady Lindt. Na ciasto:  1 3/4 szklanki mąki 1  szklanki cukru  3/4 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanki maślanki 1 szklanki mocnej kawy 1/2 szklanki oleju roślinnego dodatkowo

KUCHARNIA
Ciasteczka kokosowo-migdałowe z białą czekoladą (bezglutenowe) 117

masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.  (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale(...)sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach. Jest dwustronnie powlekany silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy. Można też nim przykryć pieczone potrawy, co zabezpiecza je przed nadmiernym zarumienieniem się od góry.  Nadaje się do stosowania w kuchenkach mikrofalowych oraz przy zamrażaniu

Di gotuje
Kruche ciasto ze śliwkami pod bezą 120

250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać

W Moim Magicznym Domu
MINI CIABATTY ORKISZOWE 175

zagarniamy silikonową łopatką pod spód. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce, bez przeciągów). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy arkuszem papieru do pieczenia. Dokładnie posypujemy otrębami lub mąką.  Wyrośnięte ciasto wygarniamy na przygotowaną blaszkę (używając silikonowej łopatki) i chwilę turlamy, tak, aby z zewnątrz dokładnie pokryło się mąką lub otrębami. Naoliwionym(...)odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Piekarnik rozgrzewamy do 240℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę z wyrośniętymi bułkami wstawiamy na środkową półkę piekarnika, na spód wrzucamy kostki lodu lub spryskujemy wnętrze zimną wodą. Pieczemy ok 12 minut, lub do czasu, aż skórka będzie ładnie zrumieniona

cool and minty
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 142

połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia wyłożyć papierem lun nasmarowac olejem, na dno wyłożyć połowę ciasta, na to wyłożyć równomiernie jabłka (bez soku), na jabłka wylać masę serową a na samą górę wyłożyć (niezbyt starannie) łyżką resztę ciasta. Całość piec w temp

greenscarf
Ciasto śnieżny puch z limonką 127

internecie jest mnóstwo przepisów na to bardzo proste ciacho bez pieczenia, ale większość posiada w swoich składnikach sztuczne proszkowe śmietanki, których ja w swojej kuchni nie używam. Ostatnio wypatrzyłam fajny przepis na to ciasto u Ani na blogu  Ania gotuje , dziś więc zapraszam Was na ciasto śnieżny puch z limonką. Do przygotowania ciasta używamy

Kulinarne przygody Gatity
Jak mrozić ciasto do pizzy ? - porady kuchene 150

bez bicia. Ciasto do pizzy mrozi się idealnie i co najważniejsze - można je trzymać w zamrażalce do 3 miesięcy. A później raz dwa trzy mamy gotową pizzę domowej roboty. Spróbujcie :)  Co potrzebujecie? - ciasto na pizzę (wg tego lub tego przepisu, lub inne ulubione) - olej/oliwę w spray'u - plastikowe torebki do zamrażania  Krok po kroku: 1. Ciasto(...)spray'u, tak aby ciasto było pokryte delikatną tłustą warstwą. 3. Naoliwioną porcję surowego ciasta do pizzy, wsadzić do torebki do zamrażania*. 4. Usunąć jak najwięcej powietrza z torebki i zamknąć. 5. Wsadzić do zamrażalki. 6. Przed spożyciem wyjąć z zamrażarki i wsadzić do lodówki na całą noc (min.12h). 7. Przed pieczeniem, ciasto umieścić na blacie i zostawić

CookYourself
Puszysty sernik z żurawiną, czekoladą i dżemem jagodowym 175

Składniki: ciasto: 1 kg sera na sernik o smaku morelowym 2 jajka rozmiar L 5 żółtek szklanka cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 szklanki mleka 3,2% 3 budynie śmietankowe opakowanie żurawiny 2 opakowania gotowej polewy mlecznej kilka łyżek dżemu z jagód 3 łyżki mielonych orzechów włoskich beza: 5 białek 2 opakowania cukru wanilinowego Przygotowanie(...)proszek), ser, olej, mleko i żurawinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C. Udekoruj polewą

Zasmakuj Kuchni
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem - lipcowa piekarnia 180

mojej nieuwagi bułki wyszły świetne. Pachniały  i smakowały prażoną cebulką, miały mocno spieczoną i chrupiącą skórkę, wyglądały  jak pieczone w prawdziwym piecu chlebowym  - to zasługa mojego gapiostwa temperaturowego, cieszę się, że zapomniałam! Ciasto wyrabiało się bez problemu mimo większej ilości zaczynu.  Zrobiłam 10 bułek a nie 9. Koniecznie kupcie parę plastrów dobrej szynki - będzie pysznie(...)lipcu bułki do pieczenia wybrała Renata z bloga  Codziennik kuchenny Przepis pochodzi z bloga Marcina  Grahamka, weka i kajzerka… Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem przepis podaję za  Marcinem Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku

Stare Gary
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BEZĄ, KRUSZONKĄ I TRUSKAWKAMI 203

nierafinowanego cukru trzcinowego) - 5 żółtek - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia, ksylitol (lub cukier) oraz żółtka i zagnieść energicznie kruche ciasto. Ja posłużyłam się tradycyjnie hakiem miksera. Kruche ciasto podzielić na dwie części. Jedną wykleić dokładnie spód blaszki. Drugą część rozkruszyć(...)ubijając. Masa ma być sztywna. Gotową masę wykładamy na owoce. Wierzch posypujemy schłodzoną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i pieczemy ok.45-50 minut, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po wystudzeniu delikatnie lukrujemy wierzch ciasta. Lukier przygotowujemy z pudru trzcinowego, z dodatkiem kilki kropli aromatu migdałowego i kremówki. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ananasowo- kokosowe ciasto 164

mąka pszenna - 3/4 szkl mąka ziemniaczana - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem : ananasy w puszcze - 1 puszka budyń śmietankowy duży - 1 opak masło - 1 kost cukier - 2 łyżki Beza : białka jaj - 4 szt wiórki kokosowe - 200 g cukier - 1 szkl dodatkowo : gorzka czekolada do polania ciasta Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka(...)sztywno, dodać po trochu cukier, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu

Kuchnia Danusi
Soczysty kurczak na ryżu 156

około godzinę. Przygotować naczynie, w którym będziemy przyrządzać   potrawę. Może to być duże naczynie żaroodporne jak u mnie lub zwyczajna blacha do pieczenia ciast. Do naczynia wsypać suchy ryż , na to wyłożyć mrożonkę ( bez wcześniejszego rozmrażania) na niej ułożyć wcześniej przygotowane mięso. Na koniec zalać gorącą zalewą. Wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 1 godzinę

W garach u Gosi
SERNIK NA ZIMNO STRACCIATELLA 145

   Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami. Pychotka. Idealny na letnie dni, by nie trzeba było uruchamiać piekarnika. U mnie w wersji

Smaczne Zdrowe
ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA 170

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa borówkowa Około

RAROSSA
CIASTO BANANOWIEC NA ZIMNO 166

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa bananowa

RAROSSA
TORT BECZKA Z KOSTKAMI LODU 185

małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać,  dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Kostki lodu Dwie

RAROSSA
KRYSZTAŁEK 163

dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Masa śmietanowa Każdą

RAROSSA
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 327

rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka(...)puszki)   Dużą blachę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.   Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier cały czas ubijając aż cukier całkowicie rozpuści się. Ubijać do momentu otrzymania gęstej, sztywnej, błyszczącej piany bez jakichkolwiek grudek cukru. Prawidłowo ubita piana pozostawia charakterystyczne

maniapieczenia
Ciasto z ricottą i śliwkami 126

mąkę, wanilię mieloną oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na wierzchu rozkładamy śliwki, pokrojone na ćwiartki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem

Smak mojego domu
RACUCHY ORKISZOWE ZE ŚLIWKAMI 160

   Nasze ulubione racuchy orkiszowe na maślance i/lub kefirze i sodzie, tym razem z dodatkiem śliwek. I choć nie wszystkim spodobał się pomysł na racuchy

Smaczne Zdrowe
Kruche Z Budyniem I Borówkami 324

dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki. Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach) 2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem(...)gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł. 3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut. Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem

Gotowanie...to proste !
Mazurek z bakaliami w waflu 183

Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil i nie może go zabraknąć na Wielkanocnym

PatiGotuje
Pianka 108

Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko

PatiGotuje
Zebra z jabłkami 189

boki) wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą, opcjonalnie można wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wylewam ciasto na przemian, jak wyleje 2/3 ciasta to układam ćwiartki jabłek i przykrywam dalej resztą ciasta. Rozgrzewam piekarnik. Piekę ciasto w temp. 180C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez około 50-55 minut do suchego patyczka. Robię polewę, rozpuszczam masło, dodaję mleko

Zasmakuj Kuchni
Ciasto zebra pomarańczowe 205

misek. Do jednej porcji wmieszaj kakao, a do drugiej mąkę. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj tłuszczem. Wlewaj ciasto na środek formy po jednej łyżce, na przemian białe i kakaowe. Piecz ciasto w nagrzanym 160 ° C piekarniku na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC), około 60 minut. Wyjmij upieczone ciasto i ostudź. W międzyczasie przygotuj kąpiel wodną. Połam

codojedzenia
Świąteczne ciasteczka z konfiturą w dwóch wydaniach (bez cukru) 151

domowe powidła (ja użyłam konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) do posypania: zmielony w blenderze ksylitol Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować ksylitolem

FitKot
Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 148

łyżki mleka  domowe powidła (ja użyłam śliwkowych z pomarańczą , konfitury z pigwowca i malin i konfitury pigwowej) Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować,wycinać ciasteczka - jedne z dziurką, a drugie bez. Piec w 180 stopniach koło 12 minut. Ciasteczka przestudzić. Przekładać upieczone ciasteczka powidłami, zlepiając część z dziurką i posmakowane "pełne" ciastko. Gotowe można udekorować cukrem pudrem

FitKot
Ciasteczka owsiano-kawowe 134

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami

Bullio
Łatwy biszkoptowo -śmietanowy placek z truskawkami babci Basi 157

Podczas upałów nikomu nie chce się nagrzewać piekarnika. Ale ciasto by się zjadło… Postanowiłam więc przygotować taki placek bez pieczenia , łatwy i prosty w przygotowaniu, który smakuje mojej rodzinie i nie tylko ! Składniki : 2 duże paczki biszkoptów ( 250 g ) lub 3 małe, ( na trzy warstwy placka ) 2 śmietany kwaśne 12 %, ( 400 ml), 1 śmietana kwaśna

Pysznosci Babci Basi
Szybki tort czekoladowy 124

czekoladowy Składniki: okrągła forma o średnicy 18 cm Spód do tortu 100 g cukru 100 g brązowego cukru 110 g pszennej mąki 45 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki oczyszczonej sody ½ łyżeczki soli 1 duże jajko 120 ml zsiadłego mleka 120 ml zimnej mocnej kawy 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Suche i mokre składniki wymieszaj w osobnych miskach(...)formy i przykryj nim dno. Brzeg posmaruj masłem. Wlej masę do formy, wyrównaj powierzchnię, potrząsając formą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Piecz ciasto przez 35 minut. Środek ciasta powinień się uginać. Wyjmij i ostudź. Krem czekoladowy 55 g masła 30 g kakao 40 ml mleka 180 g cukru

codojedzenia
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 162

zmiksowane brzoskwinie i pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną

Ostra na Słodko
Sernik gotowany 204

Ten sernik robiłam jakiś czas temu, całkiem o nim zapomniałam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam ciut inaczej,bo na spodzie z pokruszonych biszkoptów i na wierzch dałam

Moje domowe kucharzenie
Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami 143

Niedawno na FB w akcji " Wypiekanie na śniadanie " blogerzy piekli bułki drożdżowe. Zaciekawiło mnie to ciasto bo jest bez jajek. Muszę przyznać, że jest ono super i świetnie się z nim pracuje. Upiekłam więc bułki z serem i brzoskwiniami. Na pewno nie raz jeszcze skorzystam z przepisu na to ciasto bo jest naprawdę smaczne

Ewa w kuchni
Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami 144

polewą i pistacjami. Polecam ciasto na niedzielę! Babka dyniowa z marcepanem i pistacjami Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,5 l 250 g mąki 2 łyżki proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu 130 g cukru 3 jajka 1 ½ dl oleju 250 g utartej dyni 240 g marcepanu 100 g obranych pistacji 1 łyżka ciemnego rumu Czekoladowa polewa(...)proszkiem i wymieszaj lekko z masą. N akoniec dodaj marcepanowo pistacjową kostkę i lekko wymieszaj. Przełóż masę do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej w zależności od piekarnika ) przez około 40 minut. Ostudź ciasto w foremce, po czym wyjmij na półmisek do góry nogami. Ciasto łatwo

codojedzenia
Pierwsze eklerki z bitą śmietaną 142

Eklerki z bitą śmietaną . Moje pierwsze, więc taką otrzymały nazwę. Przepis okazał się bardzo prosty, także w wykonaniu. I bez proszku do pieczenia, a i tak pięknie wyrosły. Składniki: ciasto: - 1/2 margaryny (125g) - 1 szklanka mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1 szklanka wody - 4 jajka masa: - śmietanka 30% - cukier puder do smaku - śmietan-fix dodatki: - cukier puder

Kuchnia co dnia
Wytrawne galette z młodą cukinią i twarogiem 211

zamrozić –kruche ciasto lubi mrożenie, a to ciasto można wykorzystać i do słodkich, i do wytrawnych tart. Piekarnik rozgrzewamy na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu. Wyjmujemy ciasto z lodówki na papier do pieczenia i wałkujemy w okrąg lub prostokąt grubości około 5-6mm, nie cieniej. Na środku rozsmarowujemy równą warstwą serowe nadzienie. Na nim rozkładamy pokrojone

Karo in the Kitchen
Ciasto jagodowe z kruszonką 144

mąkę z proszkiem, a następnie do wymieszaj delikatnie z maślaną masą. Wyłóż masę do formy pokrytej papierem do pieczenia, wygładź i posyp jagodami, które lekko dociśnij. Całość posyp kruszonką. Piecz ciasto w rozgrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 185ºC ) przez 35 minut. Podaj ciasto z sosem waniliowym na szybko

codojedzenia
Truskawkowy torcik z masą budyniową 8588

Przeglądając różna przepisy na ciasta coraz częściej widzę, że biszkopty są bez proszku do pieczenia. Zawsze byłam źle nastawiona do tej metody ale w końcu sama postanowiłam się o tym przekonać. I muszę przyznać, że biszkopt wyszedł super. Ważne jest aby nie przebić białek. No i idąc za ciosem blaszkę z biszkoptem po upieczeniu rzuciłam na podłogę

Ewa w kuchni
Magdalenki 129

duże jajka lub 3 małe (schłodzone) szczypta soli 80g masła 80g miałkiego cukru 80 g mąki ziarenka wanilii z 1 laski lub ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (zbyteczne, w oryginalnym przepisie nie było, ja dałam, bo się bałam, że nie wyrosną) masło do wysmarowania formy lub papilotki  1. Piekarnik nastawcie na 190°C, masło roztopcie(...)koniec ziarenka wanilii lub ekstrakt. Zmiksujcie krótko. 3. Wlejcie masło i wymieszajcie bardzo dokładnie drewnianą łyżką. Napełnijcie foremki ciastem do 2/3 wysokości (jeżeli użyjecie formy muffinkowej, wyłóżcie ją papilotkami). Ciasto włóżcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie 8-10 minut bez termoobiegu. 4. Wyjmijcie gotowe magdalenki, powinny być puchate, wyrośnięte i złote. Zostawcie na 5 minut, wyjmijcie z formy, jeszcze chwilka

Kuchnia Prezydentowej
Sernik z serków homogenizowanych 156

pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na ciasto ciemne: połowa składników jak wyżej + 2 łyżki kakao Na masę serową: 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g każdy) 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła (100 g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto - najpierw jasne, następnie ciemne. Najlepiej(...)delikatnie połączyć. Na dno blachy (wcześniej wysmarowaną tłuszczem) położyć jasne ciasto (po wyjęciu z lodówki najlepiej jest je rozwałkować i po kawałku przenosić na blachę). Na ciasto masę serową, a na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej ciemne ciasto. Piec w podanej wyżej temperaturze przez 1 godzinę (bez termoobiegu

Domowa Cookierenka Agi
Jeżyki z macy 103

Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka owsiano-kawowe 674

Chrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami

Bullio
Kolorowa babka z białek 417

sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne - a następnie domieszać stopniowo do białek. Dodać olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kisiel, ostatnią część zostawić białą, dokładając do niej jedynie łyżkę mąki(...)tendencji do przypalania się. Następnie wyłożyć do formy poszczególne części ciasta. Kolejność wylewanych warstw zachować następującą: biała => brązowa => różowa . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C w opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu.   W połowie pieczenia można obrócić formę wokół jej osi, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania