szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam ok 10 na blachę 24 cm) Śliwki i daktyle przełożyłam do garnka, zalałam mlekiem ryżowym
nietadietamieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę. Na 10-15 minut przed końcem dopiekamy spód ciasta. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem
Gotowanie moimi oczamipudrem, z chrupiącą górą, delikatnym ale wyczuwalnym farszem gruszkowo-jabłkowym, z dodatkiem żurawiny, na cudownie smacznym maślanym cieście, pachnąca cynamonem i ciepłem rodzinnego domu. Ubóstwiam szarlotkę, jabłecznik, ma szczególne miejsce w moim sercu, dlatego na większość okazji “bez okazji” piekę szarlotkę. Jest prosta, wręcz klasyczna i obowiązkowa uważam do przygotowywania w każdym domu, bo kto nie lubi(...)temperatury pokojowej. Wrzucam żurawinę. Papier do pieczenia gniotę w kulę, prostuję, wykładam nim firmę (jest zdecydowanie łatwiej), ugniatam lekko na spód połowę ciasta, wykładam ostudzony farsz gruszkowo-jabłkowy, wyrównuję. Na owoce wykładam drugą połowę ciasta krusząc je delikatnie. Lekko ugniatam i wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez
Zasmakuj Kuchnimałych obrotach. Dodać przesiane mąki i wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (papier układam na wyjmowanym spodzie tortownicy, zaciskam obręcz i odcinam boki papieru) Boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać Przelać gotowe ciasto Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta
W kuchni bez szafekTak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąż natomiast pamięta je z dzieciństwa;) Słodycz bezy w cieście została przełamana kwaskowatą porzeczką (u mnie z własnych zbiorów). Polecam bardzo ;) Składniki: 6 jajek 200 g masła 82% szklanka cukru 3,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 700 g porzeczek czerwonych (ja użyłam(...)podpieczony spód, odstawić na czas wykonywania bezy. Do misy miksera przełożyć białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Gdy białka będą już sztywne nie przestając miksować stopniowo dodawać cukier. Na sam koniec do bezy delikatnie wmieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotową bezę wyłożyć na frużelinę porzeczkową a na nią zetrzeć zamrożone ciasto. Gotowe włożyć do piekarnika i piec
Krakowskie smaki Aniłasuchów. Komu się nudzi marsz do kuchni i do roboty! :) Tarta krucha z jagodami pod bezową chmurką Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jagód Beza: 5 jaj szklanka cukru Mąkę przesiać przez sito, dodać proszek do pieczenia. Następnie cukier, żółtka
Sajkofanka smakuciasto, chrupiąca, lekko ciągnąca się beza, krem migdałowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy. To ciasto jest po prostu spełnienie marzeń słodkich łakomczuchów :) Wbrew pozorom, ciasto nie jest skomplikowane i nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę "wow". To ciasto zawsze wszystkim smakuje, szczególnie w towarzystwie pysznej, aromatycznej kawki. Polecam! Składniki na kruche ciasto: ( można przygotować dzień wcześniej(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden
Calzonella.comprostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty. Jak przygotować murzynka z patelni? Murzynek(...)pszenną Na samym końcu dodajemy wydrylowane wiśnie obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię. Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 30 minut (trzeba pilnować czasu) oznaką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięblogu także zrobi się nieco świątecznie. A na dobry początek startuję z pierniczkami, które można zawiesić na choinkę :) Piernik to dla mnie ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia. A jeśli piecze się pierniczki w tak doborowym towarzystwie, to tym bardziej sprawia ono radość:) W grudniu Blogerki Kulinarne poraz kolejny ruszyły do boju. Za cel obrały sobie(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki cukru pudru 5 dag masła 3 łyżki sztucznego miodu Masło i miód rozpuścić w garnku i odstawić do przestudzenia. Resztę składników ze sobą wymieszać a następnie połączyć z masą miodowo-maślaną i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką
My simple kitchenorzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy: · 250 g mąki · 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Gdy już będą ubite dodać mąkę, ocet i mód. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż beza będzie lśniąca. Na końcu dodać orzechy i delikatnie połączyć z bezą. Następnie wyjąć ciasto, posmarować je powidłami i nałożyć bezę
Mania Gotowaniai/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację obiadową dla mojego niemowlaka nazwałam wytrawnymi ciasteczkami. Jeśli bowiem odpowiednio je upieczemy, to uzyskamy chrupiące ciacha dla nas, a przy innej temperaturze i czasie pieczenia - mięciutkie placuszki dla maluszka. Takie(...)całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiui/lub kasz. Dla niej przygotowuję partię bez przypraw, a dla reszty rodziny dodaję ulubione zioła i dodatki. Tym sposobem wszyscy są usatysfakcjonowani i zdrowo najedzeni. Dzisiejszą wariację obiadową dla mojego niemowlaka nazwałam wytrawnymi ciasteczkami. Jeśli bowiem odpowiednio je upieczemy, to uzyskamy chrupiące ciacha dla nas, a przy innej temperaturze i czasie pieczenia - mięciutkie placuszki dla maluszka. Takie(...)całą noc. Następnie przepłukujemy kilkakrotnie świeżą wodą. Umieszczamy w kielichu blendera wraz z warzywami i 80 ml wody. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką powstałe ciasto, nadając kształt okrągłych ciastek. Z takiej jałowej masy bez przypraw formuję 2 placuszki (więcej moja córeczka nie zje). Do reszty masy dodaję przyprawy, znowu krótko blenduję i wykładam na blachę
Jeść, by żyć w zdrowiupuszystość). Dno tortownicy (u mnie śr.26 cm) wykładam papierem do pieczenia. Z papieru wycinam koło o średnicy dna i wkładam do formy. Boki muszą pozostaćbez papieru, nie natłuszczam ich, nie obsypuję też mąką.Delikatnie przekładam ciasto, wyrównuję wierzch i wkładam do nagrzanegopiekarnika. Piekę 35-40 minut w 170 stopniach.Po wyciągnięciu z piekarnika, gorący biszkopt upuszczam ("rzucam(...)dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia,wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek dżemu wiśniowego1 opakowanie pierniczków typu Katarzynki, ale bez czekolady ajerkoniak do namoczenia pierniczków2-3 batony marcepanowe
W kuchni Karmel-itkijednolitą masę. Ciasto wylać do formy 25*35 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Poukładać śliwki bez pestek skórką do dołu jedna przy drugiej. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem. * Szklanka o pojemności 250 ml. Można wykorzystać inne owoce sezonowe np truskawki, maliny
Ala piecze i gotuje