bekon - 118 przepisów (strona:2/8)

TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 152

nowych pomysłów, dodał odwagi i po raz kolejny przekonał, że horyzonty kulinarnych eksperymentów sięgają jeszcze dalej niż myślałam.  Niespodzianką są więc smaki pralinek.  Z karmelem i chrupiącym bekonem.  Z curry. Z czekoladą i czerwonym winem. Z malinami i różowym pieprzem. Z kandyzowaną pigwą i Grand Marnier. Pełne ich pudełko trafiło w ręce, które chciałam obdarować czymś wyjątkowym(...)Reszta potoczyła się stylem dowolnym, ale uwierzcie mi rezultat końcowy był przepyszny.  CZEKOLADOWE PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH Uprzedzam, że proporcje składników podaję na oko. Z wyjątkiem pralinek z bekonem, które ostatecznie i tak wykonałam po swojemu, wszystkie smaki wymyśliłam i skomponowałam sama. Radość eksperymentowania była większa niż rozsądek do zapisywania dokładnych ilości. I namawiam Was do tego - bawcie się

KUCHARNIA
Puree z dyni z bekonowymi chipsami 122

ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 2 łyżeczki suszonego tymianku sól morska i pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo: 150 g bekonu w cienkich plasterkach 1 łyżka klarowanego masła ;istki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki, skropić oliwą, posypać(...)wody i umiescić w nim nasze naczynka z puree. Zapiekać w temp 180 C przez 30-35 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i upiec na nim plastry bekonu na chrupko, tak, aby można je było pokruszyć. Zapieczone purre wyjąc z piekarnika posypać bekonem, udekorować listkai pietruszki i serwować, Smacznego

Gosia gotuje
Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem 225

Propozycja sosu bekonowo - pieczarkowego, może Was zaskoczyć. Wzbogaca smak obiadu, a delikatność bekonu, powoduje że ciężko sie oderwać od ...no właśnie sosu. :) I przyznaję , że obiadu zjadamy więcej niż zawsze ...Polecam :)Zaczynamy: Skadniki na sos:100 gr małych pieczarek1 cebula3 plastry bekonu2-3 łyżki masła200 ml bulionu kurczakowego200 ml śmietany2 łyżki mąkipieprz do smaku Wykonanie:Rozpuszczamy masło, szatkujemy  cebulę(...)kroimy bekon i podsmażamy na lekko złoty kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu.Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami.Obiad był pycha

Smaki Edyty
Placki kartoflane z łososiem 164

placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.składnikiPlacki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków1 duża cebula175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)50 g mąki pszennejolejsól, pieprz100 g łososia wędzonego1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek1 ząbek czosnku - starty sól, pieprzoliwaprzygotowanieZetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć(...)płyn z ziemniaków.Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować  cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej

Stare Gary
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 227

przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym)sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku1 łyżka masła2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek)75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla)przygotowanieCiasto(...)razem 2 półka od dołu), nastawić na najwyższą temperaturę - kamień musi się dobrze nagrzać ( 30  - 45 min)przygotować pozostałe składniki:Pokrojoną w krążki cebulę zeszklić na maśle, bekon, pokrojony w paseczki lekko podsmażyć , na końcu szybko podsmażyć grzyby. Smażyłam poszczególne składniki osobno, tak mi było wygodniej, natomiast zgodnie z przepisem można je po kolei dodawać na patelnię i smażyć

Stare Gary
Cheeseburger 211

połowie wieprzowego a w połowie wołowego mięsa, by kotlety nie wyszły zbyt suche) - połowę czerwonej cebuli - ogórek konserwowy - 2 bułeczki hamburgerowe z sezamem - 6 plasterków cienko pokrojonego wędzonego bekonu - 4 plasterki sera (przeznaczonego do zapiekania) - 2 - 3 listki sałaty lodowej - oliwa z oliwek - ocet winny - musztarda - ketchup - majonez - sos worcester - sól morska - pieprz  Mięso mielone dzielimy na równe cześci(...)grillową. Wyjmujemy mięso z lodówki. Każdą stronę smarujemy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy mięso kilka minut z jednej strony. Rozgrzewamy jeszcze jedna patelnię na której smażymy bekon.  Mięso przewracamy na drugą stronę i smażymy również kilka minut. Upieczoną stronę smarujemy musztardą. Wysmażony bekon odkładamy na bok, przykrywamy folią aluminiową. Bułeczki hamburgerowe kroimy na pół i smażymy

W mojej holenderskiej kuchni
Carbonara z bekonowymi plastrami 125

dodajemy sól, pieprz i zioła. Często mieszamy i czekamy aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy tarty parmezan. Na drugiej rozgrzanej patelni układamy dwa pozostałe plasty boczku i przygotowujemy bekon, by udekorować nim nasze Danie. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dodajemy do sosu i mieszamy razem. Wykładamy na talerz, dekorujemy plastrami bekonu.   SMACZNEGO

Mój Smak na Życie
Alzackie podpłomyki Basi Ritz 254

użyłam nieco ponad 150 ml i było idealnie) - 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia - 200 g creme fraiche ( ja użyłam mniej kalorycznej kwaśnej 18% śmietany) - 150 g cienko pokrojonego bekonu - sól - pieprz Przygotowanie:  Piekarnik nagrzać do 250 st. (funkcja góra/dół). Mąkę i sól wymieszać w misce na średnich obrotach wkładką do ciasta drożdżowego, dodając po trochu wodę(...)wysypanej mąką stolnicy i przekroić na pół. Jedną połowę ciasta bardzo cienko rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować 3 łyżkami śmietany i na wierzchu równomiernie rozłożyć bekon i cebulę. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Analogicznie postąpić z drugą partią ciasta.  Podpłomyki wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły z talerzy, więc nie mogę Wam powiedzieć

W poszukiwaniu inspiracji
Syte śniadanko 195

początku, że będzie to po prostu „normalna kanapka”. A tu proszę, wyszła kanapka międzynarodowa! Składniki -chleb ser topiony śmietankowy  Lactima pasztet warzywny z cieciorką Primavika oliwki plastry bekonu marynowane cebulki pikantny ketchup do kanapek podałam wszystkim napar owocowy leśny  Biofix Wysmaruj kanapki serkiem topionym śmietankowym Lactima.  Rozsmaruj na wierzchu od serca pasztet warzywny z cieciorką- idealne połączenie(...)Połóż plasterki bekonu ,marynowane cebulki .Polej pikantnym ketchupem. Posyp serem tartym.Dodaj oliwki. Zaparz wspaniałego naparu owocowego Biofix. I smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka po benedyktyńsku (w koszulce z sosem holenderskim) 169

skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach z bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło)Składniki na 1 porcję:2 plasterki bekonu albo szynki1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty)1 jajko

Bon Appetit Małgorzaty
Tostowe muffinki z przepiorczymi jajkami i szpinakiem-Czym kusza perlicze jajka? 120

popisu,bo mozna je wypelnic czym dusza zapragnie.Moje nadzialam szpinakiem i przepiorczymi jajeczkami.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 6 muffinkowych tostow:6 kromek tostowego pieczywa pelnoziarnistego12 jajek od przepiorkisol,pieprzszpinak6 plasterkow bekonu lub boczku 1 zabek czosnku,galka muszkatalowamaslo do wysmarowania foremkiszczypiorekWykonanie:przygotowac foremke na muffinki i wysmarowyac maslem 6 dolkowszpinak wlozyc do garnuszka (uzylam mrozonego) i na malym ogniu rozmrozic.Dodac posiekany(...)baby szpinak) przypraw sola,pieprzem ,galka muszkatalowa i dodaj odrobine oliwytosty "rozprasowac" walkiem-dosc cienko,obciac skorki z czterech stron i wylozyc nimi dolki na muffinki.Kazdego tosta przybrac plasterkiem bekonu,wylozyc po czubatej lyzeczce szpinaku i wybic po 2 jajeczka.Leciutko posolic,oproszyc pieprzem i posypac szczypiorkiem.Wbrew pozorom to male jajeczko trudno rozbic.Silna blonka wewnatrz skorupki bardzo mocno ja trzyma.Najlepiej uderzyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Danie na specjalne okazje! 146

stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę ser, szynkę i zwijam jeśli używam bekonu wcześniej go przysmażam na suchej patelni z każdej strony po kilka minut.  Większe zwinięte roladki kroję na pół, układam w naczyniu żaroodpornym , na górze układam małe kawałki sera żółtego, polewam sosem

NA MOIM TALERZU
Chowder w stylu "Manhattan". 155

stylu "Manhattan", oparty na krewetkach i łososiu.Słowo "chowder" ,oznaczające rodzaj zupy, pochodzi od francuskiego chaudiere, dużego kociołka w którym tradycyjnie gotuje się zupę. 50g masła3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki2 posiekane cebule2 ząbki czosnku2 łodygi selera naciowego w plasterkach3 ziemniaki pokrojone w kostkę1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka2 łyżeczki świeżego tymianku3 plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka chilli2(...)świeżych krewetek300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkęsól, pieprz, cukier do smaku2 łyżki świeżej natki pietruszkiW dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się.Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki pomarańczy i natki pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 193

ponieważ łupinki są bardzo zdrowe, ale ja ich wyjątkowo nie lubię :)) 2. W czasie gdy nasz bób się gotuje, przygotowujemy resztę składników. Przy pomocy obieraczki, wycinamy z marchewki "makaron". Bekon smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (nie ma potrzeby dodawania, ponieważ bekon jest bardzo tłusty) aż się zarumieni i odsączamy na ręczniku papierowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Na tłuszczu pozostałym(...)smażenia bekonu przygotowujemy sos. Wrzucamy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, uważając, aby się nie spalił. Dodajemy śmietanę i cały czas mieszając, smażymy jeszcze przez minutę. Sos przelewamy na talerzyk i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Na talerzu układamy marchewkowy makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle

My Culinary Art
Jajko po benedyktyńsku 214

Sycące wykwintne śniadanie czyli jajko w koszulce podawane razem z bekonem na angielskim muffinie i polane sosem holenderskim. Pracochłonne, ale przepyszne... Składniki na 2 porcje: angielskie muffiny np. z TEGO przepisu 2 plastry bekonu lub szynki szwarcwaldzkiej 2 jaja w koszulkach np. z TEGO przepisu sos holenderski: 2 żółtka(...)holenderski: żółtka utrzeć mikserem z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu na puszysto. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo masło i miksować, aby masa zgęstniała - powinna mieć konsystencję majonezu. Bekon lub szynkę podsmażyć na suchej patelni, ugotować jajka w koszulkach. Muffiny przekroić na pół i opiec w tosterze. Na każdej połowie bułki ułożyć plaster bekonu, a na nim ugotowane jajko

wyzwania kuchenne