bekon - 118 przepisów (strona:4/8)

Zjeść zapach. Różany creme brulee 101

uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się rozdęły, choć taca znajdowała się w odległości trzech stóp. Zapytałem

KUCHARNIA
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem 198

ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego bekonu, awokado i startego sera. SKŁADNIKI (duża porcja) różne rodzaje sałat np. radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich

OstryKęs
Fasolka po bretońsku 210

gotowania fasoli byłby częściej na naszym stole.  Chociaż jest na to sposób, jeśli ktoś przepada za takim rarytasem :) -  słynna brytyjska fasolka (baked beans) jadana na śniadanie do bekonu, jajek, pomidorów itp. skraca czas przygotowania obiadu do kilku chwil. Dodajemy kiełbaskę z cebulą i mamy obiad. Oczywiście u mnie była próba takiego szybkiego obiadu, jednak preferuję bardziej polską wersję

NA MOIM TALERZU
Sałatka brokułowa z boczkiem, fetą, słonecznikiem i pestkami dyni 223

się lekko chrupki i odstawiamy również do ostygnięcia. Kroimy ser feta w kostkę, a potem ziarna słonecznika i pestki dyni prażymy na suchej patelni. Przekładamy do większego naczynia brokuły, bekon, fetę i pestki. Dodajemy śmietanę / jogurt z majonezem i doprawiamy pieprzem i czosnkiem

Zofiana
Sandwich BLT + E 108

lunchu ;) Mąż nie wiedział co szykuję w kuchni, po pierwszych kęsach usłyszałam tylko jak mruczy pod nosem: niesamowite.... niesamowite...Wiecie co go zaskoczyło go w tej kanapce najbardziej?Chrupiący bekon!Czytaj więcej

bistro mama
PIZZA Z PALUSZKAMI SEROWYMI 158

smakowała, a moja Rodzinka zgodnie stwierdziła, że jest dużo lepsza niż ta w restauracji:)) Wy możecie zrobić swoją ulubioną kompozycję smakową, np. mięsną z kurczakiem lub wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż

Słodko-Słony Świat Ilony
Millet Groats Cakes - Placki z kaszy jaglanej 224

kaszy na śniadanie daje energię na kilka godzin. Ale dziś chcę Wam zaprezentować placki z kaszy jaglanej. Podałam je z bitą śmietaną i łososiem. Ale byłyby również pyszne z bekonem i pomidorami! (Inspirowałam się Make life easier )Na 6 placuszków:5 łyżek kaszy jaglanejsól i pieprz1 jajko2 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżeczka kurkumy4 szklanki wodymasło do smażeniaDo podania:Bita

Kulinarna rozmowa
SMÖRGÅSTÅRTA - SZWEDZKI TORT KANAPKOWY 1467

tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili z tego co Wam akurat zalega w lodówce, wykorzystując resztki jedzenia i nic się nie zmarnuje. Możecie użyć plastrów żółtego sera, salami, bekonu, krewetek, pomidorków koktajlowych, oliwek, tuńczyka albo resztek pieczeni z obiadu. Cokolwiek tylko przyjdzie Wam do głowy! Chleb zawsze możecie zamienić na żytni lub inny ulubiony, każdą zaś jego warstwę przełożyć

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak nabrać sił po weekendzie czyli popularne śniadanie Brazylijczyków 130

postaci jajecznicy. To była wersja podstawowa.Teraz wersja dla tych lepiej zaopatrzonych w lodówce: plaster żółtego sera na jajka. Na boku na patelni podsmażamy plaster/plastry szynki (można by i bekonu ale wtedy to już by było lekko po angielsku).Tak smakowicie przygotowany wsad przerzucamy na naszą bułeczkę podpiekaną na  na patelni. To pozwala nam spożytkować również to pieczywo przyschnięte, poza

Smaki Brazylii
Feijão tropeiro czyli co jedzono na brazylijskim Dzikim Zachodzie 133

postoju, rozpalał ognisko, wrzucał do rondelka/garnka trochę mięsa i fasolę, a po pół godzinie potrawa już była gotowa. W późniejszym czasie potrawa lekko ewoluowała, zamiast carne seco zaczęto dodawać bekon, boczek lub kiełbasę.Nasza wersja feijão tropeiro to ta lekko zmodyfikowana z większa ilością składników.Składniki (porcja 6 osób)1) 500 gram fasoli czarne oczko (feijão fradinho)2) pół

Smaki Brazylii
Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 101

brukselka sama się wprosiła do mojego jadłospisu (bigosem). Nie mogę już powiedzieć, że jej nie lubię, wprost przeciwnie. Tym razem, korzystając z przepisu P. Basi Ritz na brukselkę z bekonem i orzechami włoskimi, doszłam do wniosku, że lata bez brukselki były latami straconymi, oczywiście, pod względem kulinarnym.   Składniki:  - 500 g brukselki- 50 g orzechów włoskich- 100 g szynki  serrano

mojewypiekiinietylko
ZUPA KAPUŚCIANA Z ZIEMNIAKAMI – SKYRIM – Cabbage potato soup 237

składników: kapusty, ziemniaka, pora oraz soli), ale także z powodu niekoniecznie apetycznego wyglądu. Na całe szczęście smakuje ona o niebo lepiej niż wygląda, a dodatek płatków smażonej szynki lub bekonu daje jej + 5 do epickości. Każdy Dovahkiin się skusi! ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 602 kcal | 26 g białka | 27 g węglowodanów | 44 g tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE

Nerds Kitchen
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 172

I kolejny dobry przepis na wolnowar. O 5 rano pachniało pięknie w całym domu :) Poza smażeniem mięsa i cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po

Stare Gary
Tradycyjny kapuśniak z wędzonym boczkiem 181

kiszonej kapusty i smażonego boczku. Jest po prostu cudowny i silnie uzależniający :) Do zrobienia tej pysznej zupy, potrzebować będziemy:- 500 g kiszonej kapusty- 300 g wędzonego boczku lub bekonu- 2 duże marchewki- 2 duże ziemniaki- 5 kostek warzywnych- małą cebulę- 3 ziarna ziela angielskiego- po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, majeranku i kminu- 2 liście laurowe- 3 łyżki koncentratu

W poszukiwaniu inspiracji
Letni tort na urodziny C. 179

trochę straszną), zjedliśmy lody i ogólnie dzień był pełen wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania