tężejącą galaretkę z owoców leśnych – mieszamy. Masę wylewamy na galaretkę i przykrywamy drugim andrutem (czekoladą do środka). Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Andruty z pianką podajemy pokrojone na batoniki. Deser nieskomplikowany, wręcz prosty, a należący chyba do zapomnianych specjałów. Warto czasem sięgnąć pamięcią, pomyszkować w jej zakamarkach, aby wydobyć na światło dzienne zaginione smaki z dzieciństwa… i nie tylko
mojewypiekiinietylkoPodchodziłam do tych batoników dwa razy, za pierwszym coś było nie tak ale zamiast golden syropu użyłam miodu. Za drugim zmieszałam melasę trzcinowa z miodem, dodałam migdały zamiast rodzynek. Upiekłam w silikonowych foremkach, w sam raz na raz, do reki i do pudełka śniadaniowego. REWELACYJNIE się udały i wszystkim smakowały!!! Przepis z Moich Wypieków. Flapjack baton zbozowy300
Dzieje kuchennej Wiewióryblogu.Okazała się pięknie wydana, z ciepłymi tekstami i zdjęciami oraz bardzo domowymi i smacznymi przepisami. No i format drugiego wydania dla mnie bardziej przystępny :)Upiekłam Babeczki jak batoniki i Szarlotkę polską
Dzieje kuchennej Wiewióryprzez gazę i mocno wycisnąć* całą esencję z wiórków do karafki/butelki.Przechowywać w lodówce, a przed polaniem wstrząsnąć**.Na zdrowie! :)* pulpę kokosową można wykorzystać do ciastek np. kokosanek, do batoników typu Bounty, jako dodatek do ciasta albo podsuszyć i zmielić na mąkę.** na górze utworzy się około 7mm warstwa, którą wystarczy 'przebić' patyczkiem do ciasta/szaszłyków, a następnie wstrząsnąć
Kraina Miodem Płynącastolnicę i zagnieść.Odstawić do lodówki na około 15 minut .Wykonanie masy marcepanowej :Marcepan utrzeć z jajkiem i 2 łyżkami mąki .Jeśli nie dostaniecie surowej masy marcepanowej to dajcie batonik marcepanowy w czekoladzie ( dlatego dodałam mąkę ) a jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem.Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka .Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .Szpryckę napełnić masa
Sama słodycz i szczypta chilitwardych i kruchych, a wręcz przeciwnie są mięciutkie, o zwartej konsystencji, która 'trzyma się kupy', są fantastyczne w smaku- z resztą bakaliowe wypieki zawsze dobrze smakują (np. batoniki owsiane, czy najsmaczniejszy, najbardziej wypasiony i najzdrowszy keks jaki kiedykolwiek jadłam, czyli blok bakaliowy!), i są świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią sobie odmówić słodyczy! :)I jeszcze jeden plus
Kraina Miodem Płynącabialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem na male co nieco do kawy.Skladniki:200 g maki100g masla 55 g cukru pudru(w przepisie 100g)3 lyzki grubo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pralinki: 200 g czekolady mlecznej 70 g wiórków kokosowych 40 ml śmietany kremówki25 g cukru pudru 25 g masła kilka kropli aromatu rumowegoTym razem pralinki w smaku przypominające batoniki Bounty. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki w kształcie serduszek. Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek (fot.1). Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu
Świat Ciastawielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)Składniki na blachę 23 x 37 cm: ok. 400 g herbatników1 puszka mleka skondenso- wanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowejMasa mleczna:1,5 kostki masła1 szklanka mleka3/4 szklanki
Świat Ciastajednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim. Dzisiaj są to pyszne, chrupiące i bardzo orzechowe ciasteczka owsiane. Po batonikach granola z masłem orzechowym (KLIK), które były absolutnym strzałem w dziesiątkę, postanowiłam spróbować czegoś bardziej tradycyjnego. Lista składników krótka, a wykonanie szybkie i banalnie proste. Jedynym problemem może okazać się
peanutbuttermonsterKarmel , ciastko , czekolada – któż z nas nie kojarzy takiej reklamy ?!Dotyczyła ona co prawda batonika złożonego z dwóch paluszków , ale składniki są bardzo podobne do ciacha , która ja dziś chciała bym Wam przedstawić.Zapewne większość z Was kojarzy , a może nawet robiła.Chodzi o 3 Bit.Niesamowicie smaczne , ale też obłędnie słodkie ciasto bez pieczenia.Złożone z warstw herbatników … ciągnącego karmelu
Ostra na Słodkodekoruje się nawet całe drzewa! oświetlony budynek OperyNa koniec zrobiliśmy zakupy i skierowaliśmy się w stronę hotelu. Do domu kupiliśmy kilka butelek wina dla rodziny i przyjaciół, kilka batoników, w tym słynne Túró Rudi - jeszcze nie jadłam, ale mam nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona
Pasja SmakuCiasto 3 Bit to jedno z popularniejszych wypieków w sieci. Szczerze powiem, że prócz występujących w cieście herbatników nie dostrzegam zbyt wielu podobieństw do znanego batonika o tej samej nazwie. Tam mleczna masa pokrywa herbatnik, a wszystko polane jest mleczną czekoladą - i tyle... Natomiast przeglądając wiele przepisów zaobserwowałam, że w "cieście 3 Bit" mają znaleźć się trzy masy: śmietanowa, budyniowa
Słodka StronaTortowa wersja popularnego ciasta "Bounty", które powstało na wzór znanego batonika o tej samej nazwie.Mocno czekoladowy biszkopt z wilgotną, kokosową masą, a wszystko pokryte połyskującą czekoladą - wymarzony torcik dla wielbicieli "Bounty".Tort Kokosowy "Bounty" - Składniki:Biszkopt:3 jajka1/2 szklanki cukru80 g mąki tortowej (0,4 szklanki)20 g szklanki kakao (1/5 szklanki) 40 g gorzkiej czekoladyłyżeczka proszku do pieczeniacukier
Słodka Strona