Idealne do niedzielnej kawy z najbliższymi. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smak po spożyciu pozostaje na długo. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 1/2 banana 5 łyżek kaszy manny szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z ksylitolem i olejem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozgniecionego banana, kaszę manną, proszek do pieczenia
Truskawkowa FiestaSkładniki /1 porcja: – pół szklanki płatków owsianych – 2-3 łyżki kokosu – 1 banan – kilka świeżych lub mrożonych malin – 1 łyżeczka miodu – 50 ml mleka krowiego lub roślinnego Przygotowanie: Płatki górskie wsypujemy do miseczki i dodajemy 2-3 łyżki kokosu. Zalewamy wszystko przegotowaną wodą w takiej ilości aby pokryć wszystko w całości. Zostawiamy na kilka minut lub na całą(...)Następnie dolewamy ulubione mleko ( ciepłe lub zimne w zależności jak lubimy) dodajemy banana i maliny. Smacznego Artykuł Kokosowa owsianka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEokresie przeziębień. Działanie imbiru jest powszechnie znane i cenione. Doskonale wspomaga on odporność organizmu. Warto więc sięgać po takie proste, zdrowe i pyszne deserki Spróbujcie. Składniki: 1/2 banana 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki syropu imbirowego (u mnie z dodatkiem cytryny) pół opakowania suszonych jabłek bez skórki Amkez łyżeczka ciemnego kakao kilka plasterków suszonego jabłka i małe listki(...)mięty do dekoracji Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy pół opakowania suszonych jabłek bez skórki, dodajemy pół obranego banana, syrop imbirowy i jogurt. Całość miksujemy do uzyskania pożądanej konsystencji. Podajemy od razu posypując ciemnym kakao. Deser zdobimy suszonymi plasterkami jabłka i małymi listkami mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybki i prosty sposób na domowe Rafaello. Składniki: Kasza jaglana 1 szklanka Banany 2 szt. Orzechy włoskie zmielone 5 łyżek Cynamon 1 łyżeczka Cukier waniliowy 1 szt. Składniki na panierkę: Wiórki kokosowe Kakao Płatki migdałowe Przygotowanie: Kaszę zalać wrzątkiem (1 szklanka) i gotować z pokrojonymi bananami i cynamonem aż kasza wchłonie wodę. Następnie przestudzić, dodać orzechy, cukier waniliowy i całość
Tradycyjna Kuchniasesję, więc mózg potrzebuję paliwa. Ze względu, że zdrowo się odżywiam wybieram zdrowe i pełnowartościowe przekąski. Przygotowałam znane "kulki" mocy, czyli kulki z daktyli. Składniki: 200g namoczonych daktyli 1 banan 5 łyżek mąki kokosowej 1 łyżka karobu lub kakao cynamon Sposób przygotowania: Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut. Następnie odlewamy wodę. Do daktyli dodajemy obranego banana, mąkę
Truskawkowa FiestaSkładniki: (1 porcja - 5 placuszków) 50g płatków owsianych (ok. 5 łyżek) 1/2 dużego banana lub 1 mały 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: 1. Płatki owsiane zmiel na mąkę. 2. Do mąki owsianej dodaj jajko, pokrojonego banana i proszek do pieczenia. Połącz wszystko w blenderze. 3. Usmaż na patelni bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości masła
A Ty Smakuj Mniemarmoladą trochę już nam się przejadły, dlatego trochę inna wersja i zupełnie nowy smak są super pomysłem na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody cukier puder olej(...)łyżki rumu Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem na papkę. Dodać jajko, cukier brązowy, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, rum. Wymieszać wszystko i dodać mąkę. Następnie wszystko miksujemy. Ciasto powinno być zbite, aby się nie lało. Za pomocą 2 łyżek zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Pączki smażymy na głębokim oleju ok. 2 minuty na każdą stronę. Wykładamy na papierowy ręcznik
Dominacja smakudzień! Składniki (2 porcje) Owsianka: 2 szklanki mleka 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki miodu kawałeczek masła – około 2 łyżeczek 1,5 łyżki kakao + dodatkowo: garść ulubionych orzechów, 1 banan Wykonanie: Wszystkie składniki na owsiankę wrzuć do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż uzyskasz swoją ulubioną konsystencję. Ja preferuję gęściejszą owsiankę. Do miseczek wyłóż owsiankę, banana pokrojonego
Moja pasja smakuposypek po świętach, czekoladą, wiórkami koksowymi, posiekanymi orzechami, czego dusza zapragnie. A oto przepis podstawowy: Składniki na 20-25 sztuk: 500 g mąki pszennej (białej) 1 średniej wielkości dojrzały banan opakowanie suchych drożdży lub 20 świezych 200 ml mleka sojowego 100 g cukru 100 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej(...)samo jak w przypadku świeżych drożdży. W ciepłym mleku rozpuść 2 łyżki cukru i drożdże, odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, zblendowanego banana oraz zaczyn. Zagnieć ciasto. Na samym końcu dodaj olej i wpracuj go w ciasto, następnie uformuj kulę i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 h (musi podwoić swoją objętość
greenscarfbloga Piece of me . Składniki: (na 7-8 sztuk) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru (użyłam białego) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 średniej wielkości banan 1 duże jajko 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju masło orzechowe Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 8 papilotkami. W jednej misce wymieszaj suche składniki: mąkę(...)cukier i proszek do pieczenia. W drugiej misce rozgnieć widelcem banana, dodaj jajko, mleko i olej- całość wymieszaj. Mokre składniki wlej do suchych i połącz mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do papilotek nakładaj na przemian: łyżkę ciasta, łyżeczkę masła orzechowego i kolejną łyżkę ciasta. Piecz przez około 20-25 minut. Zostaw do ostudzenia na kratce
Lejdi of the housewystaczy miska, łyżka, widelec i foremka. I rozgrzany piekarnik. Przepis z bloga Gotuj zdrowo! Składniki: (na 1 spory bochenek/keksówkę, lub 2 mniejsze) 2 dojrzałe banany 250 g mąki pszennej (u mnie 50/50 biała i razowa ) 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru 50 g wiórków kokosowych 2 jajka(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj keksówkę (okolice 20/10cm) - wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Wmieszaj cukier i wiórki kokosowe. Banany rozgnieć widelcem i, w osobnej misce, wymieszaj z olejem, jajkami i śmietana. Mieszankę mokrych składników wlej do suchych składników i wymieszaj do powstania gładkiego ciasta. Napełnij ciastem przygotowaną foremkę. Piecz
Lejdi of the houseŚniadanie w biegu. Pyszne! I znakomity sposób na wykorzystanie nadmiarowych bananów... :) Pomysł ze strony 'the kitchn' . W blenderze zmiksuj 1,5 banana (bardzo dojrzałego), 5-6 daktyli (oryginalnie - bardzo miękkie Medjool; inne, twardsze, suchsze trzeba namoczyć przed użyciem w goracej wodzie), 1,5 szklanki mleka migdałowego , odrobinę soku limonkowego , 1 łyżeczkę
Lejdi of the houseGolden Wholegrain Plain , lub białej pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza) 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia, pestkami i solą(...)Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić
Lejdi of the houseNawet. Albo pomajstrować jeszcze bardziej i otrzymać wersję 'mango-kokos' (z dodatkiem mniej-więcej 1 szklanki kawałków mango), albo 'pina colada' (szklanka posiekanego ananasa). Albo zamienić jogurt na rozgniecionego banana i otrzymać wersję 'banan-kokos'. Czyli: "potential for adaptation is almost endless", oraz: "… Really, I’m just getting started." Przepis z bloga Smitten Kitchen . Składniki
Lejdi of the houseproszku do pieczenia i szczypta soli 100g jasnegobrazowego, miałkiego cukru 100g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 duże jajka 200g (1 szklanka) oleju slonecznikowego 2 małe banany, rozgniecione 125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek) 50g wiórek kokosowych 50g orzechów włoskich, pokrojonych 75g rodzynek Piekarnik rozgrzej do 180stC i przygotuj wybrana tortownicę, wykładajac papierem(...)pieczenia. Wymieszaj w sporej misce mąkę, cukier i cynamon. Wlej jajka i olej i lekko wymieszaj. Na koniec dodaj banany, marchewkę i wiórki kokosowe oraz wszystkie bakalie. Delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do foremki i wygładź powierzchnię. Piecz około 50 minut, sprawdzając patyczkiem. Jeśli wierzch zaczyna się za bardzo przypiekać dobrze jest przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. ( Zależy od tego
Lejdi of the house