budyń śmietankowy • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 op. cukru wanilinowego • 250 g masła (miękkiego) • 2/3 szklanki cukru pudru Oraz • 100 g powideł śliwkowych • 1 kg bananów • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki gorzkiego kakao • 350 ml śmietanki kremówki 36% (b. zimnej) • 1/3 szklanki cukru pudru • 2 op. śmietan fix • 40 g czekolady gorzkiej(...)ostudzić (np. w chłodnym miejscu). Miękkie masło ubić z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę. Wciąż ubijając dodawać, w krótkich odstępach czasu, po łyżce ostudzony budyń. Złożenie ciasta Banany obrać i przekroić na połówki, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na wierzchu ciasta przecięciem do dołu. Przykryć kremem kawowym. Przez sitko posypać kakao. Śmietankę przed ubiciem należy bardzo dobrze
KUCHNIA POLSKAgdyby jakaś Pani chciała przyrządzić sobie taki poranny szejk proponuje zmniejszyć ilość wszystkich składników o połowę. Składniki: - 250ml mleka - 50g masła orzechowego - 40g odżywki białkowej 80% (u mnie smak banan - jabłko) jeśli nie macie odżywki białkowej lub nie chcecie jej stosować zastąpcie ją 150g twarogu chudego :) - 25g otrębów owsianych - 15g siemienia lnianego - 2 banany Wszystkie składniki wrzucamy do blendera
Smacznie Pysznie Kaloryczniebyło, jakoś nie byliśmy wszyscy wielkimi miłośnikami picia, rodzice pili mało i rzadko. Ja zresztą też. Coś tam jednak się znalazło i doskonale pamiętam, że wieczorem serwowałam Banana Cow, drink na bazie rumu, syropu, mleka i oczywiście bananów. Z pewnością do przypomnienia, chociaż ze względu na aktualne upały raczej za kilka miesięcy. Za to tego lata
I tu będę miała takie teDrukuj Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia/gotowania: 30 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki Ciasto: 150 g mąki orkiszowej 1 banan 100 ml mleka roślinnego 40 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka nasion chia 2 łyżki budyniu (waniliowy) + 50 ml wody Krem: 400 ml mleczka kokosowego(...)śliwek lub innych owoców 1 łyżeczka nasion chia przygotowanie Na początku zrobimy ciasto. Mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko roślinne, olej, zblendowanego banana i nasiona chia. Teraz, cały czas mieszając partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wyłóż na formę (o śr. 24 cm) i piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza
Via Gustopełnoziarnistą typ 2000 bo będzie glut. Składniki na małą blaszkę (tortownica maks 23 cm) blaszkę: 150 g mąki grochowej 250 g malin (100 g odłóż do dekoracji) 2 banany 80 g oleju roślinnego 100 g cukru (u mnie dark muscovado) 30 g kakao 100 g gorzkiej czekolady płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: 150 g malin i banany
greenscarfenergii i z werwą rozpocząć każdy dzień. Bomba witaminowa na wzmocnienie odporności, zdrowie, uroda, siła i witalność zamknięte w jednej szklance. Składniki: 2 garście jarmużu 100g świeżego ananasa 1 banan 2 jabłka 2 pomarańcze 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 250ml wody mineralnej niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Pomarańcze, jabłka, ananasa i banana obrać
Szalona Kuchnia EwelinyMASA JAGLANA 200 g kaszy jaglanej 800 ml mleka kokosowego śmietanka kokosowa, tj. stała część mleczka kokosowego z puszki 3 duże łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu + 2 dojrzałe banany Śliwki przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie dodaj płatki owsiane i dokładnie zblenduj. Masę przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Rozprowadź(...)pokrywała równomiernie cały spód blaszki. Na masę owsianą wyłóż banany pokrojone w plastry, tak aby pokryły cały spód. Blachę włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie przygotuj masę. Kasze jaglaną przepłukaj na sitku by pozbyć się goryczki. Kaszę gotuj w wodzie lub mleku kokosowym do czasu aż będzie miękka. Ugotowaną kasze jaglaną zmlenduj z masłem orzechowym, śmietanką kokosową
365 dni dookoła kuchninaturalnego - 100g masła - 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej - 1/2 szklanki mąki kokosowej - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 2 łyżki miodu - 1 dojrzały banan - 5 jaj Sposób przygotowania: - masło rozpuść w rondelku z gorzką czekoladą; - cukinie umyj i zetrzyj na tarce na małych oczkach; - mąki wymieszaj z żółtkami jaj, kakao, jogurtem, proszkiem do pieczenia/sod(...)miodem i startą cukinią; - banana rozgnieć widelcem i dodaj do masy; - rozpuszczone masło z czekoladą dodaj do masy; - białka jaj ubij na gęstą pianę i dodaj na sam koniec do masy, następnie wszystko dokładnie i delikatnie wymieszaj; - masę przelej do wąskiej formy/keksówki wysmarowanej wcześniej masłem i piecz w piekarniku ok. 50 minut w 180 stopniach. Opcjonalnie - po wyjęciu
MintTasteduże upały polecam zdrowe i orzeźwiające śniadanie. Smoothie bowl gwarantuje pyszny i pełen witamin początek dnia. Z podanych proporcji otrzymacie jedną miseczkę słonecznego smoothie. 2 banany 1/2 świeżego ananasa garść borówek garść malin łyżka wiórków kokosowych 1/4 łyżeczki nasion chia Ananasa i banany obrać i pokroić. Przełożyć do kielicha blendera i zmiksować na gładki mus. Smoothie wlać do miseczki
Smakołyki Asiuwielbia naleśniki, szczególnie te na słodko. Są szybkie w przygotowaniu, a wybór dodatków do nich jest ogromny. Niektórzy preferują dżemy, a niektórzy twarożki czy nawet całe kawałki owoców np. banany. Wtedy to właściwie banan owinięty naleśnikiem. 😏 Ja uwielbiam naleśniki wykonane z mąki gryczanej, bo mają swój charakterystyczny gorzkawy posmak. I w wersji na słodko świetnie się łączy ze słodkimi owocami
Zdrowie i pysznie na talerzuniezbędnej energii i z werwą rozpocząć każdy dzień. Świetny pomysł na przekąskę między posiłkami. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: 3 garście jarmużu 150g świeżego ananasa 1 kiwi 1 banan 1/2 mango 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 300ml wody mineralnej niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Kiwi, ananas, mango i banana obrać ze skórki, pokroić
Szalona Kuchnia Ewelinysumienia, bo brak cukru, a do tego na mące pełnoziarnistej poleca się na deser lub II śniadanie. Składniki na dużą keksówkę (10 porcji): 10 namoczonych wcześniej fig suszonych 2 banany 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 duża cukinia (około 350g) 1 szklanka migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szklanka oleju rzepakowego skórka otarta z 1 cytryny(...)grubej tarce. Czekoladę pokroić w drobną kostkę, a migdały rozdrobnić w malakserze na drobny pył lub na grubsze cząstki jeżeli lubisz je czuć w cieście. Do malaksera wrzucić banany, olej i figi i zmiksować na gładką masę. Połączyć ze sobą suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, skórkę otartą z cytryny, kakao, szczyptę soli. Połączyć z mokrymi składnikami, dodać migdały
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznysuper owocowy koktajl na bazie z zaparzonej herbaty malinowej. Świetnie gasi pragnienie w ciepłe dni. Polecam jako zdrowy podwieczorek. Składniki: 1 szkl zaparzonej herbaty malinowej (ostudzonej) 1 banan 1 gruszka 1 nektarynka 1 brzoskwinia 1 łyżka miodu Przygotowanie: Myjemy owoce i obieramy ze skórki, wykrajamy pestki z gruszki, nektarynki i brzoskwini. Kroimy w plasterki banan, gruszkę, nektarynkę i brzoskwinię
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzygotować. Z podanych porcji wyszło mi około 400 ml koktajlu z każdego smaku. Kokosowy koktajl - kawałek arbuza - 2 - 3 łyżki mleczka kokosowego - 1 łyżka wiórek kokosowych - dojrzały banan Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Czekoladowy koktajl - kawałek arbuza - 1 łyżka kakao - 2 - 3 łyżki mleczka kokosowego - 1 łyżeczka syropu daktylowego - pół łyżeczki płatków migdałowych Wszystkie składniki dokładnie(...)sobą blendujemy. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bananowy koktajl - kawałek arbuza - dojrzały banan Wszystkie składniki dokładnie ze sobą blendujemy. Przygotowanie wszystkich koktajli jest proste i szybkie. P rzed podaniem warto je dobrze schłodzić. Smacznego
Health-Fit-Lifezdrowy zamiennik dla słodyczy. Podana w efektownej miseczce z arbuza na pewno będzie hitem każdej letniej imprezy! Składniki: pół arbuza średniej wielkości sezonowe owoce np: borówki, maliny, banany, morele, brzoskwinie, winogrona, jeżyny, kiwi, ananas, śliwki, czereśnie, itp. 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki płynnego miodu opcjonalnie: orzechy, płatki migdałowe, nasiona słonecznika *** Przygotowujemy pół arbuza oraz(...)wydrążenia miąższu z arbuza *** *** Arbuza wydrążamy starając się uzyskać kuleczki z miąższu, użyłam w tym celu łyżki do lodów *** *** Pozostałe owoce myjemy oraz osuszamy. Większe owoce jak np. banany, brzoskwinie czy ananasa kroimy na kawałki *** *** Wydrążoną łupinę od arbuza wycinamy w zygzak, tak aby powstał ozdobny wzorek *** *** Owoce mieszamy z wydrążonymi kuleczkami z miąższu arbuza i tak przygotowaną sałatką wypełniamy
Blog z Apetytem