cukierni żeby zjeść „pie”. Wyrób jest znaczący. Z jabłkami, jagodami, „black bottom pie” (czekoladowy, budyniowy krem na spodzie, a wyżej biały mus – to oficjalny stanowy paj Kalifornii), brzoskwinie, „banana cream pie” (krem waniliowy, bita śmietana i banany). W sklepie Old Sacramento Candy Barrel dziesiątki rodzajów cukierków wypełniają stare beczki po whisky, a na ściankach wiszą psychodeliczne, kolorowe, spiralnie zwijane
ProstePesto.pldnia. Smoothie bowl to obecnie bardzo modne śniadanie. Jego bazę stanowi gęsty mus, wykonany przeważnie z owoców z dodatkiem mleka roślinnego, a wierzch udekorowany jest ulubionymi dodatkami. Składniki: 2 banany 1/2 szklanki jagód (mogą być mrożone) 1/2 szklanki jeżyn 2 łyżki masła/kremu migdałowego 1 łyżeczka nasion chia 1 łyżka miodu 100 ml mleka migdałowego Do dekoracji: 2 łyżki granoli(...)chipsy kokosowe 1 kiwi kilka jeżyn kilka borówek amerykańskich (lub jagód) Do wysokiego naczynia przełożyć banany (pokrojone na mniejsze kawałki), jagody i jeżyny. Dodać masło migdałowe, nasiona chia, mleko mleko migdałowe i miód. Za pomocą blendera ręcznego wszystko zmiksować na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany mus przełożyć do miski. Udekorować plasterkami kiwi, granolą, płatkami migdałowymi i świeżymi owocami. Drukuj
Świat Domowej KuchniPrzepis na te serniczki jest naprawdę banalnie prosty. Serdecznie polecam i zapraszam do pieczenia! Ekspresowe mini serniczki z ricotty – składniki (10 sztuk): ser ricotta, 250g, 1,5 dojrzałego banana, garść świeżych borówek, 2 jajka, 3-4 krople aromatu waniliowego. Sposób przygotowania Wszystkie składniki oprócz borówek umieść w misce i zmiksuj je na gładką masę. Ja najpierw zblendowałam ręcznym blenderem(...)banany na mus, a później dodałam pozostałe składniki i zmiksowałam całość. Następnie do każdej z silikonowych foremek na muffinki wrzuć 3-4 borówki. Później nałóż masę serową. Serniczki zapiekaj w rozgrzanym na 175 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut. Po upieczeniu poczekaj, aż serniczki wystygną, a później najlepiej schłodzić je w lodówce przed podaniem. Smacznego! 1 SERNICZEK
Natka Pietruszkiprzepisu Składniki (foremka 24 x 24cm; 12 porcji): 1/2 szklanki płatków owsianych górskich, 3/4 szklanki mąki (ja użyłam orkiszową jasną), łyżeczka sody oczyszczonej, 4 krople aromatu waniliowego, 2 dojrzałe banany, 300g mieszanki mrożonych owoców leśnych (mogą być świeże), skyr naturalny, 150g, 2 jajka, 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła). Sposób przygotowania Najpierw banany rozgnieć widelcem. Następnie dodaj do nich skyr
Natka Pietruszkijeżyn zrobiłam dzisiaj kolejny koktajl bananowy . Z dodatkiem chia wyszedł naprawdę dobry i taki orzeźwiający. Koktajl bananowy z jeżynami i chia / 2 porcje Składniki: 500 ml kefiru 1 banan 2 garście jeżyn 2 łyżeczki chia Przygotowanie: Do blendera kielichowego wlewamy kefir. Dodajemy umyte i osuszone jeżyny oraz kawałki banana. Miksujemy, aż uzyskamy jednolity koktajl Każda porcję posypujemy chia
Moja smaczna kuchniaFood . Składniki: (mała blaszka- na bochenek 450g; u mnie- 5 malutkich bocheneczków-miniaturek) (można spokojnie podwoić składniki i użyć regularnej foremki na bochenek 900g, czyli okolice 10/20cm) 1 dojrzały banan (100g po obraniu) 1 łyżka mleka 50g miękkiego masła, albo margaryny do pieczenia 75g mąki 75g drobnego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g groszków(...)ciemnej czekolady, albo posiekanej czekolady Rozgrzej piekarnik do 160stC i przygotuj wybraną foremkę/foremki - wyłóż papierem do pieczenia. W sporej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj wszystkie pozostałe składniki ciasta (poza czekoladą) i dobrze zmiksuj mikserem. Wmieszaj groszki czekoladowe i przelej masę do foremki/foremek. Wyrównaj wierzch. Piecz około 45 minut - bochenek 450g (mała blaszka), około 55 minut - bochenek 900g (większa blaszka
Lejdi of the houseLody, lody dla ochłody! Wegańskie lody bananowe z malinami to mój ulubiony letni deser – robi się je błyskawicznie, wystarczy tylko zawszasu pamiętać o zamrożeniu bananów. Są w 100% naturalne – nie zawierają białego, rafinowanego cukru, są za to pełne słodyczy pochodzącej z naturalnych owoców. … Artykuł Wegańskie lody bananowe z malinami pochodzi z serwisu
Flymetothespoonmenu są lody… Ale w związku z tym, że są one codziennością, to muszą być zdrowsze od klasycznych lodów, które można znaleźć w każdym sklepie. Wegańskie lody z bananów , to mój sprawdzony lodowy kompromis! Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym Tym razem postanowiłem ukręcić domowe lody z bananów o smaku kawowy . Likier kawowy który użyłem do dzisiejszego przepisu
Blendmantemu, że mieszadło samo wszystko miesza ja miałam czas w międzyczasie pozmywać naczynia czy odkurzyć salon ;) Koktajl borówkowo- bananowy z płatkami owsianymi Składniki : * 60 g borówek amerykańskich * 100 g banana (waga bez skórki) * pół obranej ze skórki cytryny * 50 g płatków owsianych * 80 g masła orzechowego * 350 g mleka sojowego Wykonanie: Do kubka wlać 350 g mleka sojowego, wsypać(...)płatków owsianych, wymieszać. Odstawić, aby płatki zmiękły, w tym czasie przygotować pozostałe składniki. W naczyniu miksującym umieścić nóż. Wsypać 60 g borówek amerykańskich, 100 g banana połamanego na mniejsze kawałki, pół obranej ze skórki cytryny, dodać 80 g masła orzechowego oraz wlać z kubka mleko sojowe z namoczonymi płatkami owsianymi. Zamknąć pokrywę z zamkniętą zaślepką. Wymieszać. Temperatura 0 czas
Zrób to smacznieserdecznie zwłaszcza w upalne dni. WEGAŃSKI BUDYŃ OWSIANY Z BORÓWKAMI Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mleka owsianego 2 szklanki borówki amerykańskiej 1 szklanka czarnej porzeczki 2 banany 1 łyżka surowego kakao Purella 2 łyżeczki suszonej miechunki 2 łyżeczki czarnuszki 2 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie) Wykonanie: Płatki owsiane wsypujemy do miski i zlewamy wrzątkiem do wysokości nieco powyżej(...)Odstawiamy na kwadrans. W tym czasie płatki powinny napęcznieć i wchłonąć płyn. Przekładamy namoczone płatki do blendera lub miksera. Wlewamy szklankę mleka owsianego. Dodajemy: kakao, cukier, pokrojone na kawałki banany, 1 szklankę borówek oraz czerwonej porzeczki. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gładkiego puddingu. Gotowy budyń przekładamy do salaterek. Na wierzchu każdej porcji układamy pozostałe borówki, miechunkę oraz posypujemy czarnuszką
Wiszniówkarewelacyjne, czuć prawdziwą śmietankę i owoce. Słodki smak przeplata się z słonymi orzeszkami. Polecam taki domowy sposób na upalne dni! 550 ml śmietany 36% 4 jajka 2 banany 220 g drobnego cukru 0,5 szklanki solonych orzeszków ziemnych Banany blendujemy na gładki mus. Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej ubijamy śmietanę 36% na sztywno
VioletoweKucharzenieużywasz holenderskiego, alkalizowanego kakao zamień sodę na proszek do pieczenia) 1 łyżeczka sody (proszku do pieczenia przy holenderskim kakao) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli mokre 1 szklanka zgniecionych bananów (2 bardzo dojrzałe) 1/4 szklanki syropu klonowego 1/4 szklanki cukru kokosowego lub brązowego 1 łyżka zaparzonej kawy albo mlekopodobnego napoju roślinnego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/3 szklanki masła orzechowego - ulubionego(...)dodatkowo garść posiekanych/połamanych orzechów włoskich Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W sporej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce wymieszaj zgniecione banany z resztą mokrych składników. Wlej mokrą mieszankę do suchej, szybko zamieszaj na w miarę gładkie ciasto i wmieszaj orzechy, jeśli używasz. Przelej do przygotowanej foremki i piecz okolice 30 minut
Lejdi of the housewłaśnie dobroczynnych składników “przeciwstarzeniowych”. Przy tym jest naprawdę pyszny i sycący, w sam raz na letnie upały. KOKTAJL OWOCOWY Z ANTYOKSYDANTAMI Składniki: 1 szklanka borówek amerykańskich 1 banan 1/2 szklanki czerwonych porzeczek 1/2 szklanki zielonego agrestu 3 łodygi botwinki (razem z liśćmi) 2 łyżeczki sproszkowanych jagód acai (do kupienia w Purella ) garść liści bazylii 300 ml naturalnego soku(...)jabłkowego 300 ml wody źródlanej 1 łyżka miodu Wykonanie: Borówki, agrest i porzeczki dokładnie myjemy, obrywamy ogonki. Wrzucamy do kielicha blendera. Banana kroimy na mniejsze kawałki, również dodajemy. Liście bazylii i botwinkę rwiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera. Wsypujemy sproszkowane jagody, dodajemy miód. Wlewamy sok oraz wodę. Wszystko miksujemy na gładki koktajl. Smacznego! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze
Wiszniówkałyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 100g niesolonego masła 200g granulowanego cukru (dałam 150g) 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 125g jogurtu greckiego 3 bardzo dojrzałe banany (tj. okolice 300g) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę/blaszki - wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, sodę i sól. Stop masło - w garnuszku, lub mikrofali. W osobnej(...)sporej misce wymieszaj dokładnie masło i cukier. Wmieszaj jajka i wanilię, a następnie wsyp mąkę z sodą i solą. Rozgnieć widelcem banany na papkę i wymieszaj dokładnie z jogurtem. Wmieszaj do masy mącznej. Gotowe ciasto przelej do foremki/foremek i piecz przez około 60 minut dla jednego bochenka, albo około 30 minut dla 2 mniejszych. Zostaw w foremce przez
Lejdi of the housedodatki by smak był inny. Spokojnie w lodówce 3-5dni poczeka. PRZEPIS PIECZONA OWSIANKA CZEKOLADOWA – ORZECHOWA Składni na 1 porcję: 3 czubate łyżki płatków osianych 1 dojrzały banan 2 łyżka kakao 100 ml mleka spora szczypta proszku do pieczenia 2 łyżeczki masła orzechowego Jak zrobić pieczoną owsiankę czekoladowo – orzechową: Najpierw płatki owsiane łączymy z kakao, proszkiem(...)pieczenia. Następnie banana rozgniatamy z masłem orzechowym, dodajemy do owsianki. Potem dodajemy mleko. Zaraz potem mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na 5-10 min by płatki napęczniały. Potem foremkę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto. Pieczemy 30 min w 180stopniach. Artykuł Pieczona owsianka czekoladowo – orzechowa pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje