dzisiejszy upał idealny będzie lekki chłodnik na bazie ogórka z dodatkiem… banana. Dzięki takiemu połączeniu, ku mojemu zdziwieniu, wyszedł chłodnik o smaku melona. Najlepiej smakuje schłodzony, można połączyć go również z jogurtem i podawać z orzechami, migdałami lub innymi pestkami. Składniki: ? 1 banan ? 2 średnie ogórki ? sok z 1/2 cytryny ? liście mięty – kilka sztuk ? sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: ? Zmiksować banana z obranymi ogórkami i liśćmi mięty. ? Przyprawić do smaku. ? Podawać schłodzone
To co kochampomysł na danie. Do gotowania podchodzimy na luzie, używamy głównie tego co mamy, kreatywnie wykorzystujemy to co trzeba wykorzystać, tak by nie wyrzucać jedzenia. Często mamy na stanie dojrzałe banany i naprawdę do wielu rzeczy je wykorzystujemy jako bazę – tutaj nie ma problemu. Czasem jednak jest tak, że mamy na coś konkretnego ochotę. I tak było teraz, że zamiast(...)ciasto było dość gęste, do tego trochę ciastkowych dodatków i voila! Fajne te ciastka i mam takie poczucie, że zdrowsze jednak. PRZEPIS NA CIASTECZKA BANANOWE Składniki: 3 dojrzałe banany ok 1 szklanka mąki 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki amarantusa ekspandowanego 3 łyżki suszonego, sproszkowanego jabłka 10 daktyli suszonych Jak zrobić ciasteczka bananowe: Banany obieram i wrzucam do misy robota
Dorota SmakujeMuffinki bananowo-czekoladowe to szybki pomysł na coś słodkiego do kawy lub sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną. Inne przepisy na muffinki znajdziecie TU . *Wpis powstał przy współpracy ze sklepem Venosa.pl *szklanka ma 250 ml Składniki /16 muffinek/: 3 banany 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki ciemnego kakao kilka płatków czekoladowych Czekolady pitnej lub kilka kostek gorzkiej czekolady Wykonanie: Banany rozgnieść widelcem w misce, dodać cukier, olej i jajka – zmiksować na gładko. Następnie przesiać do miski mąkę z sodą, dodać kakao i wymieszać. Na koniec posiekać czekoladę i połowę dodać do masy. Ponownie wymieszać. Piekarnik rozgrzać
Pasja SmakuChlebek bananowy często piekłam, kiedy miałam nadmiar bananów, ale ostatnio przypomniało mi się, że nie robiłam go od wielu lat. Szybko kupiłam banany, wygrzebałam swój sprawdzony przepis i już po chwili cieszyłam się pysznym, cudownie pachnącym chlebkiem z bananów. Jest to wersja podstawowa, Czytaj więcej
Di gotujeLubicie placki na słodko i płatki jaglane? Dziś mam dla Was przepis na połączenie obu tych smaków Pyszne i proste w przygotowaniu placuszki na płatkach jaglanych z naturalną słodyczą banana. Minimalna ilość składników, szybkie i proste przygotowanie. Polecam takie jaglane placuszki na śniadanie dla maluch i dużych łasuchów Składniki: 50 g płatków jaglanych 2 jajka L 1 średni banan owoce(...)podania Przygotowanie: Do misy blendera z nożami przekładamy płatki owsiane, wbijamy jajka i dodajemy obranego banana. Miksujemy składniki. Patelnię smarujemy delikatnie tłuszczem. Ustawiamy na średnią moc palnika i smażmy placuszki (1 placuszek = 1 łyżka masy). Podajemy z ulubionymi dodatkami np. owocami i listkami świeżej mięty. Ja uwielbiam polać wszystko też miodem lub syropem klonowym Smacznego The post Placuszki na płatkach
Słodkie okruszkizdrowy, słodki pomysł na energetyczne śniadanie. Tak przygotowany napój da nam poczucie sytości i energii na początek dnia. Nasze smoothie wzbogacimy odrobiną płatków owsianych i wiórkami kokosowymi. Składniki 1 banan 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka wiórek kokosowych 1 szklanka mleka migdałowego Wykorzystajcie płatki owsiane górskie, mają ona znacznie więcej składników odżywczych, niż ich wersja błyskawiczna. Koktajl bananowy na mleku(...)migdałowym – jak przygotować Banana obieramy ze skórki, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do kielicha blendera. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i uzupełniamy mlekiem migdałowym. Blendujemy, aż do połączenia się wszystkich składników. Następnie przelewamy do szklaneczki i możemy udekorować plasterkami banana. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!domowe lody bez cukru, glutenu i laktozy. Najpyszniejsze i najzdrowsze bo bez zbędnych dodatków, z prostym i czystym składem. Sekretem naszych domowych lodów jest pokrojony w plasterki dojrzały banan, którego w ten sposób należy wcześniej zamrozić. A później już możemy dowolnie łączyć go z innymi składnikami, w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać. Dziś zapraszamy na lody o smaku owoców(...)leśnych z wyczuwalną nutką orzechów Składniki (2 porcje): 1 dojrzały banan, 200g niesłodzonego jogurtu kokosowego prosto z lodówki, 2 łyżki masła orzechowego 100%, 80g mieszanki mrożonych owoców leśnych. Domowe lody bez cukru i laktozy – sposób przygotowania Przygotowanie domowych lodów jest bardzo szybkie i proste. To także wspaniała zabawa dla najmłodszych Najpierw obieramy banana i kroimy go w plasterki
Natka PietruszkiCiasto bananowa straciatella to bardzo smaczny deser, który musicie wypróbować. Składa się z puszystego biszkopta kakaowego, puszystego kremu śmietankowego z kawałkami czekolady oraz banana zatopionego w galaretce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser ten jest bardzo lekki i delikatny, wręcz rozpływa się w ustach. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Bananową straciatellę możemy przygotować na święta, domowe uroczystości, a także, kiedy(...)śmietanki kremówki 30% 250 g serka ricotta 3 łyżki cukru pudru 100 g czekolady mlecznej 1 śmietan fix DODATKOWO 10 biszkoptów podłużnych 2 galaretki agrestowe 2 banany 700 ml gorącej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Do gotowej masy wsypujemy
Przepiski.plswoim blogu ich kilka. Ale tym razem czekają na Was prawdopodobnie najlepsze ciasteczka owsiane. Zgodnie z moją filozofią nie zawierają dodatkowego cukru i słodzików, a są słodkie dzięki dojrzałym bananom. Smaku nadaje im także cynamon cejloński, który jest stałym bywalcem w mojej kuchni. Ciasteczka są ekspresowe w przygotowaniu i co najważniejsze – smakują także najmłodszym Moje dzieciaczki je uwielbiają! Ciasteczka(...)czasem miękną, ale nie tracą na smaku więc spokojnie można je przechowywać przez kilka dni w pojemniku. Serdecznie zapraszam do skorzystania z prostego przepisu! Składniki (16 sztuk): 2 dojrzałe banany, 10 łyżek płatków owsianych górskich (o właściwościach płatków przeczytacie tutaj ), 2 łyżki oleju kokosowego, 2 jajka (o jajkach więcej tutaj ), pół łyżeczki cynamonu cejlońskiego. Sposób przygotowania Wbij do miski jajka
Natka Pietruszkioprze! Ps. Ciasto przypomina popularne Banoffee w połączeniu w 3 Bitem – gorąco polecam! Pokazane na moim Instagramie i Instastory od razu zrobiło furorę! Zapraszam! https://www.instagram.com/sylwialadyga/ SKŁADNIKI: * banany – 1 kg * herbatniki – ok. 300 g * masa krówkowa ( z puszki ) – 510 g * śmietanka 30% słodka – 600 ml * jogurt grecki – 400 g * cukier puder(...)dnie blachy układamy porcje herbatników. Przykrywamy masą krówkową ( smarujemy po całości ) – zostawiamy sobie 3 łyżki masy, które będą do warstwy krówkowej. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Dociskamy, odstawiamy. Obrane banany przecinamy na pół i wzdłuż na 2 części, zalewamy sokiem z cytryny ( obtaczamy ). 400 ml zimnej śmietany wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder, ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany
Ostra na Słodkowięc nie wolno dosypywać soli do gotujących się ziemniaków. Zamiast wylewać wodę, do zlewu, warto przelać ją do konewki i używać do podlewania kwiatów, gdy już ostygnie. Skórka z banana Innym źródłem potasu, o którym mało kto myśli, jest nic innego jak banan, a właściwie to skórka z banana. Można ją dodawać na kilka sposobów, jednym jest ususzenie skórki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zobaczyłam u Lubie_gary babeczki z ciasta francuskiego to zainspirowałam się do zrobienia własnej pełnoziarnistej wersji (wcale nie tak czasochłonnej jak mogłoby się wydawać!) i nadziałam tak jak Martyna bananem, borówkami i gorzką czekoladą. Co to za połączenie! Pełnoziarniste babeczki francuskie to elegancki i szybki deserek w sam raz na zabiegany weekend. Z ciastem francuskim mam love/hate relationship. Uwielbiam(...)Ciasto „francuskie”: Mąka pszenna 48 g Mąka pszenna pełnoziarnista 146 g Masło roślinne lub margaryna 136 g Ocet jabłkowy 9 g Sól szczypta Erytrytol 6 g Nadzienie: Banan 1 sztuka Borówki ok. 90 g Czekolada gorzka 12 kostek (ok. 130 g) Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Dokładnie wyrabiamy (tak aby nie było grudek tłuszczu). W razie potrzeby (jeśli ciasto
rabarbarowo