pyszne „Angielskie”. Gdy pierwszy raz je zamówiliśmy nie kryłam zdziwienia, że tyle można zjeść na jeden raz – ledwo mieściło się to wszystko na talerzu. Najmilej wspominam bagietkę na ciepło, taką mięciutką i chrupiącą zarazem:) Niestety, lokal od jakiegoś czasu zrezygnował z oferty śniadaniowej, bazując głównie na burgerach. I choć w takich porannych godzinach bywaliśmy tam dość rzadko
Smaki Na TalerzuKiedy spodziewam się gości wiem, że oprócz fajnych i kolorowych sałatek, także sprawdzonych i sytych z ryżem czy mięsem sprawdzą się świetnie wszelakie bagietki, grzanki, dipy i rozmaitości z ciasta francuskiego. Uwielbiam je za szybkość, elastyczność, łatwość w przygotowaniu i smak, którym można dowolnie operować. Ciasto francuskie jako deser na słodko, wytrawnie na przekąski mięsne czy wege oraz jako dania
Zasmakuj Kuchniswojej quesadilii kurczaka, który pozostał mi z wczorajszego obiadu oraz warzywa, które miałam w kuchni. Zobacz też: Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków Pizzerinki czyli mini pizze Bagietki nadziewane kurczakiem i serem Przepis na quesadillę z kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 15 minut Składniki 2 tortille kawałki upieczonego/podsmażonego kurczaka z ulubionymi ziołami żółty ser/ser cheddar papryka
Kuchnia Bazyliiprzystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny smak. Jako drugą przystawkę zamówiliśmy ceviche z tuńczyka z dodatkiem aksamitnych sosów oraz czarnuszki. Delikatny tuńczyk ciekawie połączył się z ostrzejszymi smakami. Do naszej
Kuchnia Bazyliigruszki i po 4 kawałki figi. Dookoła układamy plastry boczku, całość posypujemy grzankami i polewamy resztą dressingu. Gotowe! Jeśli nie użyjecie grzanek to możecie po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku i zajadać w ten sposób. 😉 Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek
Cooking Monstersosie. Gotowe klopsy podajemy z łyżką wazową bulionu w którym się gotowały, posypane świeżymi, posiekanymi ziołami (natką i szczypiorem) lub uduszonym na maśle porem. Musowo ze świeżą, chrupiącą bagietką – nic lepiej nie wchłonie tego cudnego bulionu. Wylizywanie talerzy jak najbardziej wskazane, ale pamiętajcie – dopiero kiedy wyjdą goście! SKŁADNIKI KLOPSY (8 porcji – 8 sztuk) 500g mielonej wołowiny (zawartość tłuszczu
Karo in the Kitchenkanapek. Gdy znudzą nam się wszelkie wędliny dla urozmaicenia śniadań polecam pyszną pastę z jajek, żótego sera, musztardy i szczypiorku, własnej roboty, która najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, pszenną bagietką lub ciemnym, pełnoziarnistym chlebem. składniki 2 jajka ugotowane na twardo 100 g sera żółtego 1 łyżka musztardy 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka szczypiorku czarny pieprz sól
Smakowite Daniazawiera konserwantów – będzie wyborem doskonałym do kanapek, sałatek, zapiekanek, makaronów, sufletów i tart. Taka kanapka, którą dziś przygotowałam to mistrzostwo świata! Nikt się nie oprze! SKŁADNIKI: * bułki bagietki – 2 szt * ser żółty Hochland Edamski – 1 op * filet z kurczaka – 150 g * płatki kukurydziane – ok. 1,5 szkl * jajko – 2 szt * sól, pieprz, papryka słodka
Ostra na SłodkoTypowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku:) Przetwory z brzoskwiń z pewnością przydadzą się
Cztery Fajerydopiekam pod górną grzałką przez kilka minut. Podaję najczęściej z ryżem basmati ugotowanym z dodatkiem kurkumy lub z ryżem jaśminowym. Doskonale smakuje też z chlebem naan lub w ostateczności bagietką. Przed podaniem można posypać posiekaną natką kolendry lub pietruszki. Smacznego ;) ps. jeżeli nie zjecie wszystkiego, mięso tandoori możecie użyć jako składnik nadzienia do samosów. Kurczak tandoori w aromatycznym sosie
Cztery Fajeryoliwek, orzechowa rukola, ser pleśniowy, jedyna w swoim rodzaju szynka prosciutto i pistacje! To nie mogło się nie udać! Obłęd! przepis: - 2 kromki pieczywa lub kromki ukośne z bagietki - oliwa z oliwek i masło Na patelni rozpuść masło i oliwię, zrumień grzanki z chleba, powinny być złote. na wierzch: - serek pleśniowy, - figa - prosciutto di Parma (ewentualnie inna szynka) - garść
SMYKWKUCHNIcykoria - 4-5 pieczarek - 1/5 awokado dojrzałego - 1 figa - kilka suszonych pomidorów w oleju - listki bazylii - łyżka kaparów - 1 jajko (smażymy na sadzone) - podajemy z grzankami np. z bagietki rustykalnej - olej lub oliwa do smażenia pieczarek - opcjonalnie olej ze słoiczka po suszonych pomidorach Cykorie kroimy na ćwiartki, pieczarki smażymy na mocno nagrzanym oleju, solimy je pod koniec smażenia. Awokado
SMYKWKUCHNIłyżki oliwy extra virgin opcjonalnie: pół łyżeczki płatków chilli sól i pieprz ponadto: 1 pojedyncza pierś z kurczaka łyżeczka oliwy sól, pieprz 1 pomidor 6 czarnych oliwek 2 małe bagietki 2 garście rukoli 4 plastry sera żółtego Hochland Gouda Przygotowanie kanapek z grillowanym kurczakiem: 1. Zacznij od przygotowania pesto z suszonych pomidorów. Wszystkie składniki pesto umieść w pojemniku malaksera
Chilli Czosnek i Oliwadokładamy do pomidorów . Doprawiamy wyciśniętym praską czosnkiem , bazylią , solą i pieprzem do smaku . Na koniec dorzucamy jogurt , mieszamy i można podawać Doskonale smakuje solo , jak również jako dodatek do bagietki , czy obiadu . Zdrowa przekąska a , dopóki mamy lato , warto korzystać ze świeżych składników . Smacznego ! Artykuł Sałatka z pomidorów , bazylii i czosnku z jogurtem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży