pomarańczowy aromat uderzy Was już w momencie otwierania piekarnika. Mam nadzieję, że sami się przekonacie, iż zjadanie ich to prawdziwa pomarańczowa przyjemność . SKŁADNIKI (na 12 sztuk babeczek): 250 g. mąki pszennej 2 jajka 250 g. jogurtu naturalnego 100 g. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 ml. oleju skórka starta z jednego pomarańcza SKŁADNIKI NA KREM POMARAŃCZOWY: 500 ml. śmietany(...)jednego pomarańcza. Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche do lodówki ]. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami silikonowych foremek- nie potrzebujecie ani margaryny, ani papilotek. Przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Jajka, jogurt, olej i cukier ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę z proszkiem
Domowe Tortylubiłam marcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół(...)marcepanu Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z mlekiem i białą czekoladą, dodajemy przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia, mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy
sama złodyczŚwiąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i bardzo smaczne! Polecam nie tylko na Mikołajki :) Składniki: Na 12 - 14 szt.: 330 g bananów bez skórki (2 -3 duże banany) 175 g daktyli 100 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej(...)produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem do dekoracji babeczek: 250 g schłodzonego serka mascarpone 200 g schłodzonej śmietany 36% 1 łyżka cukru pudru czerwony barwnik w proszku lub żelu Śmietanę, mascarpone
maniapieczeniaszklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 jajko M około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek) Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier. Całość mieszamy. Do drugiej mokre: jajko, olej, mleko, dokładnie mieszamy. Łączymy obie
Słodkie okruszkidługo pozostają świeże. Jak dla mnie wyjątkowe. Idealnie pasuje do nich krem z dodatkiem białej czekolady lub waniliowy. Polecam!Cupcakes różane z białą czekoladą Składniki na babeczki (około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła 100 ml maślanki lub jogurtu 120 g mąki(...)migdały, proszek do pieczenia i sól. Wszystko mieszamy. Do ubitych jajek wlewamy przestudzoną czekoladę, mieszamy na małych obrotach miksera. Maślankę łączymy z marmoladą różana. Następnie, cały czas miksując, dodajemy partiami na zmianę suche składniki i jogurt. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do ¾ wysokości. Jeśli chcemy babeczki nadziać marmoladą, to najpierw papilotki napełniamy do połowy, następnie nakładamy
Mania Gotowaniaustach i znikają w mgnieniu oka – no zupełnie nie wiem jak to się dzieje😉 Zapraszam! SKŁADNIKI: proporcje na ok. 12 babeczek 2,5 szklanki mąki 250 g twarogu półtłustego 100 g masła 250 ml jogurtu naturalnego 4 jajka 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W dużej misce łączymy
Kuchnia w bieguWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam
Kolizje Smakówpyszny! :-) Babeczki kokosowe, polane białą czekoladą i oprószone posiekanymi migdałami....Jeśli zjedliście już wątróbkę przygotowaną wg. poprzedniego przepisu, to teraz czas na słodki deser. ;-) Przepis na 12 babeczek. Składniki: 125g masła 3 jajka 100g cukru (ok.3/4 szklanki) 65g wiórek kokosowych (ok. 1 szklanki) 8 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 250g mąki (ok. 2 szklanek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Jajka ucieramy z cukrem. 3. Do jajek dodajemy wiórki kokosowe, jogurt naturalny, olej i wystudzone masło. Miksujemy. 4. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę
kuchnia do kwadratuWęglowodany: 12,6 Białko: 3,6 Tłuszcze: 2,1 1 babeczka z polewą ma: Kalorie: 114kcal Węglowodany: 14,3 Białko: 4,3 Tłuszcze: 4 Składniki na 10 babeczek: 200g mąki owsianej 1 jajko 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżki stewii 1 łyżka karobu 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Czarnawisienkaśrednich muffinów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY. My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską(...)miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI
Nerds Kitchenmiała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej 2 jajka ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru waniliowego 150g malin Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy
Kolizje Smakówrównież uda się powstrzymać żądze? Zapraszam na Marchewkowe babeczki z karobem.Składniki:2 jajkaszklanka mleka100 ml oleju rzepakowego200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka proszku z chleba świętojańskiego (można zamienić na kakao)180 g startej marchewki (2 średniej wielkości)100 g cukru60 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i wlewamy mleko - mieszamy.W drugiej misce łączymy(...)dodajemy do reszty składników i mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do blaszek na muffiny wyłożonych papilotkami.Zwykło się mawiać, że formę napełniamy do 3/4 wysokości - ja napełniam do 4/5, wtedy babeczek mam mniej ale są 'dorodne'Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPyszna, mocno czekoladowa, jeszcze ciepła.. z lodami kokosowymi..poezja! Składniki: Babeczka: 30g mąki orkiszowej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kakao Aromat waniliowy i/lub karmelowy 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina wody lub mleka Lody kokosowe: 100g mrożonego kalafiora 15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej 20g wiórek kokosowych Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać przy pomocy widelca. Dodajemy(...)Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Podajemy z ciepłą babeczką
Czarnawisienkacalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 4 większe babeczki) 1 szklanka mleka 1 jajko klasy L 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)* 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków(...)łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża * użyłam budyniu (proszek) z cukrem Przygotowanie Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkifirmy Polska Róża obecnej na rynku już 35 lat. Smak konfitury idealnie komponuje się z czekoladowo-waniliowymi marmurkowymi babeczkami. Zachęcam Was do spróbowania. Składniki: (na 4 większe babeczki) 1 szklanka mleka 1 jajko klasy L 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek) * 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemne(...)wypieków) 4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża * użyłam budyniu (proszek) z cukrem Przygotowanie: Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych
Słodkie okruszki