Węglowodany: 12,6 Białko: 3,6 Tłuszcze: 2,1 1 babeczka z polewą ma: Kalorie: 114kcal Węglowodany: 14,3 Białko: 4,3 Tłuszcze: 4 Składniki na 10 babeczek: 200g mąki owsianej 1 jajko 150g jogurtu naturalnego 1/2 łyżki stewii 1 łyżka karobu 1 łyżka kakao 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Czarnawisienkaśrednich muffinów. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu JAK ZROBIĆ DOMOWE PAPILOTKI/FOREMKI NA BABECZKI / MUFFINY? Poniższy blog zainspirował nas do zrobienia domowych foremek do babeczek, muffinek czy cupcake’ów – pomysł idealny. Tani, prosty i, co najważniejsze, DZIAŁA! Polecamy gorąco: DOMOWEJ ROBOTY FOREMKI NA MUFFINY. My zamiast papieru do pieczenia użyliśmy śniadaniowego, kładąc go śliską(...)miski, wrzucamy jajko i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. MIESZANIE (30 sek): do suchych składników wlewamy mokre. Całość mieszamy szybko i niedokładnie drewnianą łyżką (dosłownie kilka ruchów), jedynie do połączenia składników. Nie martwcie się o pozostałe grudki – ciasta na muffiny nie można mieszać zbyt długo, ponieważ gluten od nadmiernego mieszania nie pozwoli wyrosnąć babeczkom. 5. FOREMKI
Nerds Kitchenmiała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej 2 jajka ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cukru waniliowego 150g malin Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy(...)kąpieli wodnej, czyli misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Składniki mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przy pomocy miksera ubijamy jajka na puszystą pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy. Powoli wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy składniki ręcznie, by ciasto zachowało puszystość. Mąkę przesiewamy do osobnej miski i dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy
Kolizje Smakówrównież uda się powstrzymać żądze? Zapraszam na Marchewkowe babeczki z karobem.Składniki:2 jajkaszklanka mleka100 ml oleju rzepakowego200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka proszku z chleba świętojańskiego (można zamienić na kakao)180 g startej marchewki (2 średniej wielkości)100 g cukru60 g mlecznej czekoladySposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i wlewamy mleko - mieszamy.W drugiej misce łączymy(...)dodajemy do reszty składników i mieszamy.Przygotowaną masę przekładamy do blaszek na muffiny wyłożonych papilotkami.Zwykło się mawiać, że formę napełniamy do 3/4 wysokości - ja napełniam do 4/5, wtedy babeczek mam mniej ale są 'dorodne'Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 30 minut.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPyszna, mocno czekoladowa, jeszcze ciepła.. z lodami kokosowymi..poezja! Składniki: Babeczka: 30g mąki orkiszowej 1 jajko 1 płaska łyżeczka kakao Aromat waniliowy i/lub karmelowy 2 łyżeczki stewii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odrobina wody lub mleka Lody kokosowe: 100g mrożonego kalafiora 15g odżywki białkowej kokosowej lub waniliowej 20g wiórek kokosowych Przygotowanie: Jajko należy rozbełtać przy pomocy widelca. Dodajemy(...)Kalafior odstawiamy na kilka minut do rozmrożenia. Blenderujemy z odżywką białkową i odrobiną wody. Mieszamy z wiórkami i wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Podajemy z ciepłą babeczką
Czarnawisienkacalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 4 większe babeczki) 1 szklanka mleka 1 jajko klasy L 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek)* 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemne, do wypieków(...)łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża * użyłam budyniu (proszek) z cukrem Przygotowanie Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych, wszystko dokładnie mieszamy
Słodkie okruszkifirmy Polska Róża obecnej na rynku już 35 lat. Smak konfitury idealnie komponuje się z czekoladowo-waniliowymi marmurkowymi babeczkami. Zachęcam Was do spróbowania. Składniki: (na 4 większe babeczki) 1 szklanka mleka 1 jajko klasy L 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki budyniu waniliowego (proszek) * 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao (ciemne(...)wypieków) 4-6 łyżeczek konfitury z płatków róży Polska Róża * użyłam budyniu (proszek) z cukrem Przygotowanie: Do dużej miski wbijamy całe jajko, dodajemy mleko i dokładnie całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy olej i znów mieszamy. W drugiej misce łączymy (również łyżką) mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, cukrem i budyniem waniliowym. Następnie miskę z suchymi składnikami przesypujemy powoli do mokrych
Słodkie okruszkismak na pewno będzie wspaniały. Jakby nie było babeczki są pyszne, nie za słodkie, delikatne i wciągające. Jestem przekonana, że pokochacie je od pierwszego kęsa :) SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju (np. rzepakowego) 3 łyżki letniego mleka 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)puder - do smaku - ja dodałam 4,5 łyżki DODATKOWO: 0,5 szklanki zaparzonej mocnej kawy + 2 łyżeczki alkoholu, np. Amaretto (ja użyłam brandy) ciemne kakao do oprószenia WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając partiami cukier. Miksuj jeszcze około 1 minutę. Następnie wlej letnie
Słodko-Słony Świat Ilonysię na nie skusić.Babeczki Drożdżowe - Składniki: 400 g mąki 100 g masła 200 ml mleka 2 jajka(...)minut.Po tym czasie wbijamy jajka, ciągle miksując wlewamy roztopione masło, a następnie powoli dodajemy mąkę i sól. Ciasto nalewamy do 1/3 długości foremek obsypanych mąką i na każdą z nich wykładamy ok. łyżeczkę dowolnej konfitury. Odstawiamy na ok. 30-40 minut do wyrośnięcia.Pieczemy w 175°C ok. 20 minut.Ostudzone babeczki oprószamy cukrem pudrem.Moje posty
Słodka Stronależały. Postanowiłam w końcu zrobić jakieś babeczki, ale kremówki nie miałam... zajrzałam do lodówki i był tam serek śmietankowy... no to serniczki :)Składniki:18 małych kruchych babeczek,250 g serka śmietankowego,1 jajko,1 żółtko,3 łyżki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,2 łyżki budyniu śmietankowego,3 łyżki oleju,posypka czekoladowa.Przygotowanie: Do miski robota kuchennego włożyłam wszystkie składniki(...)masę serową i zmiksowałam. Po kolei włożyłam: serek śmietankowy (u mnie kaliski), jajko, żółtko, cukier biały, cukier waniliowy, budyń śmietankowy oraz olej. Włączyłam robot i miksowałam przez 3 minuty. Następnie masę serową przełożyłam do babeczek (użyłam kupnych, gotowych babeczek). Ułożyłam je na blaszce i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Wyjęłam, gdy ostygły polałam żółtym lukrem i posypałam posypką. Deser
Aga w kuchniIdealna również na diecie, zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczów i sporą dawkę magnezu. Fajnie odchodzą od papierka, nie przywierają. Do popołudniowej lub porannej kawy - idealne. Składniki na 14 babeczek: 50 g pistacji 6 jajek 80-100 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 2 i 1/2 tabliczki czekolady (np. gorzką Wedel) 100 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki sody Przygotowanie: Pistacje zmielić. Czekoladę(...)sodę, dosypać orzechy i połączyć delikatnie za pomocą szpatułki z białkiem. Przełożyć do papierowych foremek i piec ok. 25 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Jedna babeczka ma ok. 248 kcal
Czarnawisienkacytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka zapach waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : BABECZKI WANILIOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie na troche(...)przesianej z proszkiem mąki dodajemy jajka, cukier, zapach waniliowy oraz pokrojone w kostki masło. Używając miksera wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę bez żadnych grudek. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości max 2/3 foremki (nie więcej! Pamiętajcie, że z powyższej ilości ciasta wychodzi ok. 20-cia sztuk babeczek. Więc zamiast na siłę rozkładać całe ciasto
Domowe Tortysumieniem mogę Wam ją polecić :) Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy) Składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ startego jabłka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżki przyprawy do piernika ¼ szklanki jogurtu naturalnego ¼ szklanki mleka ¼ szklanki miodu ¼ szklanki brązowego cukru 1 malutkie jajko Szczypta soli 25ml oleju 50g czekoladowych drobinek (kropelek) do wypieków(...)proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy sól, cukier i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej: mleko, jajko, olej, jogurt i miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając czekoladę oraz jabłko. Formę do babeczek delikatnie smarujemy masłem, Wykładamy ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka
Kolizje Smakówkońca lutego. Podeślijcie link swojego wpisu do Weekendowej Cukierni, do Małgosi - klik . To wszystko! FONDANT KAJMAKOWY - BABECZKI Z PŁYNNYM KAJMAKIEM Dulce de leche lava cakes masło do wysmarowania foremek 2,5 łyżki mąki plus odrobina do wysypania foremek 2 duże żółtka 1 duże jajko 1 i 2/3 szklanki kajmaku z puszki lody waniliowe opcjonalnie sól morska - polecam foremki do zapiekania(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 stopni. Foremki natłuścić masłem i obsypać dno i ścianki mąką. Sugeruję użycie pojedynczych, niewielkich foremek - łatwiej wyciąga się z nich upieczone babeczki. Przy pomocy miksera ubić żółtka z jajkiem na puszystą masę. Ubijać przez ok. 2-3 minuty, do momentu aż ilość masy się podwoi i będzie spływała z mieszadła szeroką wstążką. Trwa
KUCHARNIAbardzo proste w wykonaniu babeczki jarzynowe bez grama tłuszczu. Można je przygotować z 2 porcji, zamrozić i wyjmować na bieżąco do zjedzenia. Babeczki jarzynowe quiche w wersji light Składniki na 12 sztuk: 3 duże jajka 1 mała czerwona cebula 3 średnie pieczarki 1 szklanka pokrojonego brokuła sól pieprz szczypta ostrej papryki Wykonanie: Cebulę kroimy(...)Formę na 12 sztuk muffinów smarujemy olejem. Do miski wbijamy jajka, rozkłócamy je widelcem, dodajemy odsączone warzyw, przyprawiamy i mieszamy. Masę jajeczną przekładamy łyżką do formy i pieczemy około 180 minut. Ja po około 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Gdy babeczki ostygną przekładamy je do pojemnika lub zamrażamy
Kulinarne przygody Gatity