podstawę do różnego rodzaju muffinek, ale i same w sobie są bardzo dobre. Z moich zmniejszonych proporcji wyszło 5 dużych i 4 małe babeczki. 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru 1 jajko 1/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka kostki czekolady 100 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1/5 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku(...)łyżeczki wody Piekarnik nagrzać do 180C. Mąkę połączyć w misce z proszkiem i cukrem. Mleko, olej i jajko wymieszać w osobnym naczyniu, następnie dodać do mąki. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć po jednej łyżce masy do każdej z foremek, włożyć po jednej kostce czekolady i przykryć resztą masy, tak do 2/3 wysokości
Czerwony Gupikczekoladowe ,bez dominującego smaku buraka babeczki .Rozpływają się w ustach . Napewno warto je upiec .Dodałam bitą śmietanę i oprószyłam je buraczanym pudrem. Składniki: na 12 dużych babeczek 200 g czekolady gorzkiej 3 jajka 100 g cukru trzcinowego brązowego 100 ml oleju 100 g mąki 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zmielonych migdałów(...)roztapiamy w kąpieli wodnej i ostudzić . Jajka ubić z cukrem na puszysty krem ,dodać powoli olej . Następnie mąkę w trzech partiach przesianą z sodą i proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami wmieszać delikatnie łyżką aby masa jajeczna nie opadła. Buraczki i rozpuszczoną czekoladę dodać na końcu ,wmieszać delikatnie . Masę przekładamy do foremek na babeczki wyłożonych papilotkami . Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Ladylaura.Babeczki powstały jako próba przed wspólnym pieczeniem z okazji Światowego Dnia Pieczenia, który obchodzimy 18 maja. Tematem będą czerwone cupcake co prawda, ale próba powstała niebieska. Nie dodałam jajek i ciasto wyszło bardzo gęste(...)babczki są rewelacyjne. Nie za słodkie, dlatego dodałam krem na bazie śmietanki i żelatyny. Co tutaj dużo mówić. Też je zróbcie! Składniki na 12 babeczek : * 180 g Kasi* 2,5 szklanki mąki pszennej* 2 jajka - ja nie dałam * 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego * szczypta soli * szklanka cukru pudru * szklanka maślanki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * barwnik spożywczy niebieski
Magiczne Życie MartyBabeczki Ferrero Rocher to muffinki z mocno czekoladowym ciastem stworzonym na wzór brownies, którego środek stanowi przepyszny krem Nutella, a serce tworzy orzech laskowy. Wierzch
Słodka Stronaszklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkladnki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można pominąć jeśli babeczki są także dla dzieci) 1 jajko 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki śmietany kremówki + 400 g śmietany kremówki (bita śmietana w proszku jako utrwalacz), masa krówkowa (kajmak) W misce(...)mąki dodajemy jajko, olej, mleko i około połowę śmietany kremówki. Mieszamy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 gotowej masy, dodajemy kakao i resztę kremówki, mieszamy do połączenia składników. Nakładamy na przemian ciemne i jasne ciasto do blaszki wyłożonej papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 -200 stopni, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno
CiastkozercySmacznego SKŁADNIKI NA BABECZKI KAWOWE (20 sztuk ) : 225 g. masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru 220 g. mąki pszennej 4 jajka 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis : BABECZKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek, wysmarujcie zagłębienia blaszki margaryną i wstawcie(...)cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy kawę. Gdy już kawa połączy się z masą (nie musi dokładnie się rozpuścić)- dodajemy kolejno po jednym jajku (cały czas miksując). Przerywamy miksowanie- dodajemy mąkę- którą najpierw łączymy ręcznie z pozostałą masą, po czym ponownie miksujemy, aż masa będzie gładka i kremowa. Wkładamy ciasto do foremek- do wysokości
Domowe Tortymnie zaskoczeniem ponieważ babeczka smakiem przypominała zarówno placki jak i kluski śląskie. Jednakże jest o wiele mniej kaloryczna. Z dobrze przyprawionym gulaszem-rarytas! Babeczki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka Sól Pieprz Gulasz: 500 g łopatki wieprzowej Olej do podsmażenia 1 marchew 1 cebula 150 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 zielona papryka(...)łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez
VioletoweKucharzenie300g mąki pszennej tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 180ml oleju, 4 jajka, 4 łyżki mleka, 250g cukru, 150g malin, cukier puder do oprószenia babeczek. Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier razem wymieszać. Jajka roztrzepać z mlekiem i olejem. Połączyć mokre i suche składniki. Wymieszać łyżką do momentu aż nie będzie grudek i ciasto będzie jednolite. Do ciasta dodać
W kuchni u Monikiłyżka śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego Masa serowa: 1/5 kostki margaryny, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 1/4 szkl. mleka, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 200 g sera białego mielonego Dodatkowo: wiórki kokosowe, olej i bułka tarta do posmarowania foremek WYKONANIE Babeczki: Mąkę mieszamy z , cukrem, solą , dodajemy zimną margarynę, siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i łyżkę śmietany, zagniatamy kruche(...)Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Masa serowa: Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy margarynę i ser, ucieramy. Mleko mieszamy z budyniem. Masę serową przekładamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy budyń
słodki bratekKLEMENTYNKAMI /proporcje na ok. 15 babeczek/ 225 g masła 225 g mąki 225 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka otarta skórka z klementynek ok. 1-1,5 łyżeczki brązowego cukru na każdą babeczkę 15 plastrów klementynek - po jednym na babeczkę Syrop klementynkowy 1/2 szklanki soku z klementynek 1/2 szklanki cukru Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)stopni. Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ubijając tak długo, aż dokładnie połączą się z resztą. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać
KUCHARNIApodaję przepis na szybkie i proste babeczki czekoladowe z bitą śmietaną. Mnie udało się nadgryźć tylko jedną , resztę pochłonęli moi domownicy . składniki na 12 babeczek 200 g cukru 200 g masła 200 g mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 4 łyżki ciepłej wody 1 opakowanie bitej śmietany perełki cukrowe przepis W misce ucieramy masło z cukrem(...)Dodajemy rozpuszczone w wodzie kakao , jajka , mąkę i proszek do pieczenia . Dokładnie wszystko mieszamy . Foremki do babeczek (ok 12 sztuk ) smarujemy masłem i nakładamy masę kakaową . Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. C . Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy perełkami cukrowymi
Smakowite Daniabiałego sera6 łyżek śmietanki 30 %łyżka ekstraktu goździkowegołyżka oliwy orzechowejjajko2 łyżki mąki pszennejszklanka malin (ok 3 szt na babeczkę)Sposób przygotowania:Piekarnik nagrzewamy do 200`C.Do miski wrzucamy ser i miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy śmietankę i jajko i dalej miksujemy. Kolejnym krokiem jest dodanie ekstraktu goździkowego i oliwy orzechowej.Pod koniec miksowania dosypujemy mąkę i mieszamy.Masę serową przekładamy
Słodkie Przyjemnościpięknie udekorują stół i stanowią pyszny deser SKŁADNIKI Babeczki : z podanej porcji wyszło 15 babeczek 2 szkl. mąki, 3 żółtka, 6 łyżek cukru, 150 g margaryny, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżka śmietany Krem orzechowy: 2 jajka, ¾ szkl. cukru, ¾ szkl. mleka, 15 dag orzechów włoskich, 200 g masła(...)godziny. Foremki na babeczki smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka szklanką, układamy w foremkach, dociskając ciasto do boków, środek babeczek nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach. Krem: Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy- mieszamy. Masę gotujemy na małym ogniu, aż masa się zagotuje, studzimy. Ucieramy masło dodając masę orzechową. Galaretkę
słodki bratekrozpływającej się w ustach czekolady. Biały krem dodaje całości lekkiej słodyczy, a owoce przyjemnego, orzeźwiającego smaczku. Nic tylko wcinać! ;) BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I MASCARPONE Składniki na ciasto: - 125 gram miękkiego masła - 7 łyżek cukru - 2 roztrzepane jajka - 2 łyżki mleka(...)gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie, acz delikatnie, mieszamy całość
Życie zamknięte w smakumiękkiego masła (niesolonego)- 125 g jasnego cukru trzcinowego- 125 g mąki- łyżka proszku do pieczenia- 2 łyżki mleka o temperaturze pokojowej- 2 jajka o temperaturze pokojowejNastawiamy piekarnik na 170 stopni. Wykładamy formę do babeczek papilotkami.Do sporej miski wkładamy pokrojone w kosteczkę masło. Miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier. Jest to bardzo ważne, gdyż dzięki temu cukier zostanie lepiej wchłonięty przez masło(...)bardziej puszysta.Następnie dodajemy jajka, jedno po drugim, nadal miksując. Czas na mąkę, ją również dodajemy małymi partiami. Kolej na proszek do pieczenia.Jako ostatnie dodajemy mleko, miksujemy do momentu gdy wszystkie składniki się połączą. Wyjmujemy z zamrażarki ciasteczkowy rdzeń babeczek.Babeczkową masą napełniamy formę, tak mniej wiecej do 2/3 wysokości. Następnie w środek każdej babeczki wciskamy zamrożony ciasteczkowy rdzeń
W mojej holenderskiej kuchni