Słodkie bułeczki z nadzieniem Weekendowe śniadanie, a może mały deser? Takie domowe słodkie bułeczki z ulubionym nadzieniem sprawdzą się na każdą okazję. Pyszne, proste w przygotowaniu
Słodkie okruszkiWitajcie :) Przy sobocie zapraszam na pyszną babkę kawową z serem, prosta i szybka w przygotowaniu, na niedzielę zdążycie jeszcze upiec.Do ciasta użyłam Polewy od Helio
Sama słodycz i szczypta chiliJak weekend to i musi być ciasto na niedzielę ..u mnie w sumie to jest i ciągu tygodnia..nie tylko na niedzielę..tym razem wspólnie
Moje domowe kucharzenieMięciutkie i wilgotne muffinki na kefirze z dodatkiem suszonej żurawiny z korzenną nutą. Typowy słodki wypiek, jesienno- zimowy do kubka gorącego kakao. Do
Wanilia i KardamonWraz z końcem wakacji zaczyna się sezon na śliwki, jabłka i dynie – a ja zaczynam myśleć nad nowymi przepisami :) Dziś bajecznie proste ciasteczka ze śliwkami
CiastkozercyW tym roku na Święta robiłam to ciasto. Dodałam do niego trochę kawy Gwatemala Antigua ze sklepu tommycafe.pl , żeby było bardziej aromatyczne. Ciasto pyszne, wilgotne z
kruche babeczkigdzieś w czeluściach mieszkania ginąć z taką skardzioną słodkością. Lubimy je też za różnorodność i prostotę robienia. Obejdzie się bez miksera, a różne dodatki zmieniają całkowicie smak tych babeczek. Zapraszam na muffinki z dodatkiem dyni i cukrem trzcinowym. Taki mniejszy, słodki grzeszek Z podanej ilości wychodzi ok. 24 muffinek. Starczyło do podzielenia się i z rodzicami i z sąsiadami(...)roślinne) 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka. Rozłożyć ciasto
Mieszam w GarnkuZ tego co wiem - to wiele osób zna te ciasteczka z dzieciństwa. Ja niestety poznałam ich smak dość późno, ale odkąd upiekłam je po raz pierwszy
Di gotujeCzy Wy też uwielbiacie ciasteczka? Ja jestem istnym łasuchem. Ale odkąd mam moją kochaną pociechę staram się, aby te małe słodkie wypieki były efektem mojej pracy
Słodkie okruszkiSwiss meringue buttercream, czyli krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej jest idealny do dekoracji tortów, czy babeczek cupcakes. Krem jest bardzo lekki i puszysty, a zarazem sztywny idealny do tworzenia ozdób, czy obłożenia tortu pod masę cukrową. Szukałam idealnego przepisu na swiss meringue buttercream i znalazłam go na blogu Modern Taste. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu, nie wymaga szczególnych umiejętności(...)zważoną, ale zupełnie się tym nie przejmujemy i kontynuujemy dodawanie masła. Ucieramy, aż masa będzie lekka,puszysta i gęsta. Teraz możemy dodać do niej dowolne dodatki smakowe np. ekstrakt waniliowy, czekoladę lub barwnik spożywczy. Gotową masę przechowujemy w lodówce do tygodnia lub mrozimy. Aby przygotować ją do użycia po wyjęciu z lodówki lub po rozmrożeniu, najpierw doprowadzamy ją do temperatury
Rusty ForkJak obiecałam na Fanpage na facebooku - przedstawiam efekt pierwszej próby wykonania cake pops przy użyciu "Urządzenia do wypieku miniciasteczek na patyku". Jak widzicie - udało się:) Urządzenie
Kto ugości moich gości?praktycznie codziennie. Wtedy jeszcze robiłam zakupy spożywcze codziennie, więc bardzo często lądowały dodatkowo w koszyku. Był to czas studiów i mojego totalnego braku wiedzy na temat zdrowego odżywiania… Babeczki na wynos Uważam, że takie muffinki to świetna przekąska lub drugie śniadanie na wynos. To idealna alternatywa dla sklepowych słodyczy, batonów etc. Zdrowsze substytuty Wszystkie przepisy na babeczki/muffinki , które znajdziecie(...)inne dodatki jak suszone owoce, orzechy lub świeże owoce. Fit Czekoladowe Muffinki Orkiszowe 12 muffinek Banan 2 sztuki Mleko roślinne ok. 105 ml Słodzik lub cukier 40 g Aromat waniliowy opcjonalnie Olej rzepakowy 10 g Ocet jabłkowy 1 łyżka Mąka pełnoziarnista (orkiszowa, owsiana, pszenna) 275 g Mąka kukurydziana (lub ziemniaczana) 40 g Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Soda oczyszczona
rabarbarowoCoś dla smakoszy puszystych, wilgotnych ciast ucieranych i cytrusowych smaków. Babka palce lizać. Kropką nad "i" jest tutaj lukier pomarańczowy, z nim babeczka nabiera charakteru ;). Bez niego to już nie byłoby to samo ;). Polecam na zbliżające się święta wielkanocne, ale oczywiście nie tylko. Do niedzielnej kawki/herbatki też będzie wspaniała :). Składniki: 220 g mąki pszennej 130 g mąki ziemniaczanej(...)dodaniu. UWAGA: W tym momencie masa może wyglądać na zwarzoną. Nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy; po dodaniu mąki masa odzyska właściwą konsystencję. Dodać ekstrakt pomarańczowy lub waniliowy i zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z jogurtem w 3 turach, mieszając łyżką lub szpatułką ( już nie używamy miksera ) tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać
Opowieści z piekarnikapostanowiłam coś im upiec. Coś słodkiego, łatwego do jedzenia przez małe łapki, nie doprowadzające do pasji mamy ukremowieniem wszystkiego na około. Kiedy więc zobaczyłam na blogu Śladami słodkiej babeczki przepis na drożdżowe rogaliki wiedziałam, że to jest dokładnie to, czego mi potrzeba. Niewiele myśląc wybrałam się na zakupy, żeby zaraz potem przystąpić do działania. Hmpf... Muszę przyznać(...)łyżeczki cukru waniliowegoskórka otarta z 1 cytryny1/2 łyżeczki soli200 ml letniego mleka4 żółtka50 g masłanadzienie:170 g powideł śliwkowychdodatkowo:1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść.Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie.Odstawić do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis naKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis naKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis naKiedy Gdańsk powoli zamieniał się przedwczoraj w rwący potok wraz z systemem jezior połączonych z Bałtykiem , ja korzystałam z nastrojowego wieczoru, szumiącej ulewy za oknem i
U FiolkiKarpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku
moj przepis na