"Czy muffiny zawsze muszą być słodkie? Oczywiście, że nie! Dziś przygotowałam dla Was przepis na Wytrawne muffiny ze szparagami i serem cheddar. Są wilgotne, smaczne i
Słodkie PrzyjemnościNadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :) Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny, które później będziecie mogli nadziewać czekoladą. Wyjdą pysznie! Polecam :)"Składniki:135 g masła115 g cukru pudru2 jajkałyżka mlekałyżka ekstraktu waniliowego120 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka kakao2 łyżki
Słodkie PrzyjemnościBardzo lubię wspólne gotowanie i pieczenie. Dzisiejszy temat to jesienne muffiny. Postanowiłam zmodyfikować ten przepis i upiekłam bardzo jesienne babeczki z rozgrzewającym imbirem i słodko-kwaśnymi śliwkami. Razem ze mną wypieki przygotowały: Gin , Ania i Emilia . Składniki na 10-12 sztuk: 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka imbiru(...)śmietany 12% lub 18% 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka miodu 2 jajka 300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane
Czerwień i błękitCześć :)Dzisiaj serwujemy Wam kolejne muffiny - tym razem marchewkowo-bananowe pochodzące z książki "Muffinki" wydawnictwa Świat Książki. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćJeśli szukacie czegoś ekspresowego na małe co nieco to polecam szybkie muffiny bananowe. Wilgotne, lekko cynamonowe, oblane pyszną, czekoladową polewą. Babeczki długo zachowają świeżość, więc można cieszyć się ich smakiem nawet na drugi lub trzeci dzień. Zamiast babeczek możecie upiec ciasto bananowe w keksówce, pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia do 50-60 minut (do suchego patyczka). Przepis z Moich Wypieków(...)Polecam! Muffiny bananowe Składniki na 12 sztuk: 3 dojrzałe banany pół szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilia 75g roztopionego masła 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki cynamonu szczypta soli Na polewę: 100g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) 50ml śmietanki kremówki Wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą, cynamonem i szczyptą soli. W misce łączymy
Smak mojej kuchniimbiru 1 jajko Na kruszonkę 100g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru łyżka miękkiego masła Piekarnik nagrzewamy do 180*C i układamy papilotki w formie do muffinów- przepis wystarcza na 12 naprawdę dużych babeczek. Drobną tarką ocieramy na talerzyk skórkę z jednej pomarańczy. Oba kawałki imbiru obieramy i drobno siekamy. Rabarbar myjemy- i również drobno kroimy (300g dotyczy masy
les mirabellesObok makowca, sernika i keksu, zróbcie w tym roku dodatkowe... Artykuł ŚWIĄTECZNE MUFFINY pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEPrzepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i kuszą swoim ciasteczkowo-kawowym aromatem. Smak herbatników jest bardzo wyczuwalny i idealnie komponuje się z całością muffina. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia, a zapewniam, że nie raz upieczecie takie babeczki. Pycha! (8 sztuk) 130g mąki pszennej 100g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego (polecam domowy - klik ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko(...)pokruszone (nie na drobno) herbatniki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) . Każdą babeczkę posypać pozostałymi ciastkami. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 16-18 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Muffiny wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. (*) Jeśli wolicie mniej wyczuwalną kawę - dodajcie jej 2-3 łyżeczki. Polecam też
Di gotujepięknie (ech, konfitura...) a możliwe, ze nas ominą. Do friandów użyłam czerwonych śliweczek, które były bardziej dojrzałe. Moje friandy łatwo pomylić z muffinami, bo specjalnych jajowatych foremek do tych ciastek nie mam. Ale zwykła forma do babeczek sprawdziła się równie dobrze. Nie pozostało mi nic innego jak po prostu uświadomić wszystkich, że nie jedzą muffinów a friandy. Przepis(...)odstawiamy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i umieszczamy papilotki w formie na muffiny. Cukier i masło ubijamy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo jajka, wciąż ubijając. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę muszkatołową, następnie śmietankę i dobrze mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach, wierzch każdej babeczki dekorujemy kawałkami śliwki i pieczemy 20-25 minut do suchego dźgulca. Anglicy radzą
les mirabellesdodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki do 3/4 wysokości. Ja piekę bez użycia formy na muffiny, ale wykorzystując formę uzyskacie ładniejsze, wyższe babeczki. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 30-35 minut w zależności od piekarnika (pod koniec pieczenia
Słodkie okruszkiBardzo dziękujemy, że jesteście z nami! Z tej okazji na fanpage przygotowałyśmy krótki filmik ze zdjęciami - oczywiście jedzenia nie zabraknie. ;) A dzisiaj pora na coś słodkiego! Szybkie muffiny jogurtowe z Twoim ulubionym owocem w środku. A więc... Do dzieła! Składniki: 2 szklanki mąki typ 500 1 jajo 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju(...)miski - do mokrych składników dodać suche. Dopuszczalne są grudki - nawet jest lepiej. Do formy do muffinek włożyć papierowe papilotki. Nakładać ciasto do 3/4 papilotek. Do każdej babeczki włożyć do środka po 1 owocu. Włożyć muffinki do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20 minut. Oprószyć cukrem pudrem lub przygotować swój ulubiony krem. Smacznego! Jaki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegotakich jak te dzisiejsze. Są proste w przygotowaniu, a smakują tak dobrze, że nawet eM sięgną po następną - a On raczej nie przepada za muffinami :). Jeżeli tylko macie ochotę, zapraszam na bardzo miękkie, wilgotne babeczki z soczystymi malinami i kruchym wierzchem. Komu, komu? :)"Składniki:2 jajka1/2 szklanki mlekałyżka śmietany 18%1/2 szklanki oleju rzepakowegołyżka ekstraktu cynamonowego260 g mąki100 g cukru1(...)oliwą i śmietaną. Dodajemy ekstrakt cynamonowy i wszystko lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Do płynnych składników dosypujemy suche i mieszamy.Na blaszkę do muffin wyłożonej papilotkami wylewamy ciasto do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy świeżymi malinami - lekko wbijamy w ciasto.Przygotowujemy kruszonkę:Do niewielkiej miseczki wrzucamy pokrojone na małe kawałki masło, dodajemy mąkę i cukier - ugniatamy
Słodkie PrzyjemnościBabeczki kajmakowe Babeczki z jabłkami Babeczki z borówkami Babeczki z malinami i jeżynami Małe szarlotki Mini serniczki Muffiny jogurtowe z konfiturą Muffinki marchewkowe Muffinki czekoladowe Muffinki orzechowe Muffinki piernikowe Muffinki serduszka Muffinki z colą Muffinki jogurtowe z konfiturą malinową Muffinki z kurczaka Serowe babeczki z konfiturą Szybkie babeczki- serniczki Kartofelki marcepanowe Kokosowo- owsiane trufelki Pralinki raffaello Trufle rumowe
Aga w kuchniPuszyste, wilgotne, mocno cytrynowe babeczki ucierane :) Podczas ich pieczenia dom wypełnia cudowny zapach cytrusów i babkowego ciasta... gdy już wyjmiecie je z piekarnika, ciężko wytrzymać, aż
Chocolate Muffin BlogPrzepisów na urocze babeczki nigdy za wiele! Dziś zapraszam na mięciutkie muffinki waniliowe z chrupiącą, owsianą kruszonką i gorącą, płynną czekoladą w środku. Jak zawsze - minimum
Chocolate Muffin Blog