babeczki migdałowe - 457 przepisów (strona:22/31)

Muffinki czekoladowe 145

Czekoladowe muffinki od początku do końca wykonała moja córka Monika. Mają specjalne przeznaczenie – urodziny 4-letniego Szymonka, być może przyszłego jej szwagra…

To co kocham
"Zielone koktajle" - recenzja 180

Hej ;) Dziś mam dla Was recenzję książki "Zielone koktajle". Książka została napisana przez autorkę bloga Zielone koktajle. Znajduje się w niej 365 przepisów na pyszne, kolorowe

kruche babeczki
Kulicz twarogowy 141

Wielkanoc w tym roku przypada późno, a to oznacza, że mamy więcej czasu na przemyślenie wielkanocnego menu i wypróbowanie nowych przepisów. W zeszłym roku zamiast tradycyjnej babeczki do koszyczka upiekłam rosyjski kulicz. Kulicz to również babka, pieczona w specjalnych wysokich formach. Receptura kulicza jest bogata w żółtka, masło, moczone w rumie bakalie. Ponoć dobrze przygotowany kulicz długo zachowuje świeżość(...)łyżka cukru 200g twarogu 50ml mleka 1 jajko 4 żółtka 150g cukru 100g masła 400g mąki 1 szklanka bakalii (złote rodzynki, skórka pomarańczowa, pokrojone morele) białko do posmarowania płatki migdałowe do posypania Przygotować zaczyn: drożdże zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, wsypać cukier i mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn ruszy. Twaróg z mlekiem utrzeć blenderem na gładki serek

Obiad gotowy
Najlepsze czekoladowe ciasto 193

zamiar ugrilować i spróbować  -pomidory o tak poetyckich nazwach jak zebra czy czarny tygrys, jeżyny i ciekawą czarną sałatę -aroniowy susz do przygotowywania herbatki -niepasteryzowane piwa (w tym migdałowe-hm?) -cydr trzebnicki (po degustacji- dobra rada, nie pijemy na pusty żołądek po całym dniu pracy w ogrodzie, chyba, że chcemy skończyć z głupkowatym uśmiechem na rozanielonej twarzy; producent wprawdzie(...)atmosfera- z każdym można porozmawiać, pożartować, wypytać co, jak i dlaczego. Można kupić coś do wkąszenia na miejscu, co pomaga przetrwać buszowanie między straganami (my skusiliśmy się na portugalskie babeczki i malinową gorącą czekoladę, były jeszcze inne słodkości, owocowe smoothie i kawa). Ucieszyła mnie też obecność Pizca Del Mundo o której pisałam w tym poście . Minusy? Na fb było podane

les mirabelles
Fit serniczki z owocami 354

Wariacja na temat czarnej porzeczki Kontrowersyjny przepis wjeżdża w pięknej odsłonie :) Czemu kontrowersyjny ? Po pierwsze: co to znaczy fit ? Serniczki są lżejsze, fakt. Ale czy ten

CynamonemPoOczach
Tort Raffaello 555

Już dawno tak przyjemnie nie robiło mi sie zdjęć jak do tego wpisu. Powody są dwa: super tort, który chciałam zrobić od dłuższego czasu i przepiękne

Ciastkozercy
Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą 169

ulubiona wariacja w temacie muffinek i lekka przeróbka przepisu, z którego już kiedyś korzystałam: Muffinki pomarańczowe z ricotta .  Uważam, że muffinki z ricotta to bestsellerowa wersja tego typu babeczek. Dodatek serka sprawia, że są niesamowicie miękkie, wilgotne i długo zachowują świeżość. Następnego dnia są równie smaczne, jak tuż po upieczeniu. Jak dla mnie, wprost rozpływają się w ustach(...)łyżeczka aromatu pomarańczowego 1 jajko 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej szczypta czerwonego barwnika spożywczego w proszku - na czubek wykałaczki ; można sobie odpuścić, truskawki te ż dodadzą barwy płatki migdałowe - do posypania W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąkę, proszek i cukier.   W drugiej misce dokładnie rozmieszać składniki mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy

Grunt to przepis!
Brioszki z mango curd 183

Kiedy u Karoliny zobaczyłam brioszki pomarańczowe z dżemem , już wiedziałam do czego zużyję resztę mango curd, którym wcześniej przełożyłam ciasteczka (przepis wkrótce na blogu). Składniki i

Czerwień i błękit
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 121

drobny), puder oraz brązowy; czekolada (biała, gorzka, mleczna, w płatkach, w formie kropelek) D - drożdże (suche i tradycyjne), a ostatnio okazało się, że także daktyle E - ekstrakt waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce(...)lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także  włoskie...rodzajów

Mania Wypiekania
Mazurek 169

Zawsze podobało mi się, że w moim domu w robieniu mazurków chodziło głównie o to, żeby było zabawnie. Ja i moje rodzeństwo dostawaliśmy po kawałku biszkoptu

Ciastkozercy
Babka cytrynowa 165

Babka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych ,  spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów  :-)  A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna

Aromatyczne Podróże
Kruche ciasteczka maślane 166

Przepis na kruche ciasto dostałam od mojej babci. Można z niego robić małe ciasteczka, ale także spody do innych ciast – sernika czy tarty. To jeden

Ciastkozercy
Migdałowe ciasto Babci Lusi 184

Na specjalną okazję mam dla Was specjalny przepis – w całości powstał we współpracy z moim osobistym ekspertem cukierniczo-kulinarnym: z Babcią Lusią :) Drożdżowe ciasto z

Ciastkozercy
Domowa masa makowa 202

mojprzepisna.pl | Domowa masa makowa Domowa masa makowa jest genialna w porównaniu z masą kupną, naprawdę warto włożyć troszkę trudu aby samemu ją zrobić, tym bardziej, że

moj przepis na
Grzybki z kremem budyniowym 1732

największa na kapelusze, średnie na blaszki i trzonki. Ciasto na kapelusze wałkujemy na grubość ok 4m, wycinamy szklanką kółka i nakładamy je na odwróconą do góry dnem foremkę na babeczki wysmarowaną wcześniej tłuszczem i oprószoną mąką pszenną. Dociskamy i ustawiamy na blaszce do pieczenia. Tak samo postępujemy z pozostałym ciastem na kapelusze. Ciasto na blaszki również wałkujemy na grubość(...)garnka, zostawiamy tylko trochę, tak by rozpuścić proszki budyniowe. Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż do jego wykorzystania. Dodajemy wiórki migdałowe oraz spirytus. Masą napełniamy kapelusze grzybków, od spodu przykładamy blaszki, a w ich środek wbijamy upieczony trzonek. Polewa: Śmietankę podgrzewamy, ale nie zgotowujemy. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamane kostki czekolady

Kuchnia w czekoladzie