jestem szczerze zakochana :) są obłędnie pyszne! W takich chwilach cieszę się, że jestem dorosła i mogę jeść ciastka na obiad ;) Z podanych składników wychodzi 6 bardzo dużych babeczek. Warto upiec je w papilotkach tulipanach, bo choć bardzo nie urosną, samego ciasta jest dużo. Jeśli nie macie odpowiednich papilotek, możecie zrobić je samemu z kwadratowych kawałków papieru do pieczenia dociśniętych szklanką(...)blaszki na muffinki. Składniki: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki migdałowej (zmielone migdały) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do miski przekładamy połamaną na kawałki czekoladę, masło i kakao. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. kładziemy miskę na garnek z lekko gotującą się wodą, spód miski
Ciastkozercyrenifery dodatkowo dodają babeczkom uroku Składniki • 2 szklanki mąki • 2 jajka • 1 szklanka cukru • 2 łyżki kakao • 100 g marcepanu • 100 g skórki kandyzowanej pomarańczowej • 3 czubate łyżki zmielonych migdałów • 3 czubate łyżki zmielonych orzechów • 125 g margaryny • 2/3 szkl mleka • 1 łyżeczkę amoniaku • 2 łyżki przyprawy do piernika • 1 łyżeczka cynamonu • 1 olejek zapachowy migdałowy mały dodatkowo Polewa czekoladowa(...)minut piec 180 stopni ok 30 min 3. Polewę rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej dodać nutellę masło śmietanę i wodę.Mieszać aż połączą się składniki Posmarować ostygnięte babeczki polewą na każdą z jednej strony dać biszkopcik przykleić z płatków uszka renifera z paluszków zrobić rogi a lukrem oczy i przykleić nosek
W królestwie smaków BeatyDostaliśmy w tym roku mnóstwo borówek, więc zużywam jak mogę - te babeczki to prawdopodobnie nie jest ostatni sposób ich wykorzystywania, za to... jaki pyszny! :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukru 1 szklanka mleka 1 jajo 1/2 szklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!zwyczaje i obrzędy Wielkanocne? Piszcie!:) W Kuchni Smaków postanowiłam wypróbować dziś następne przepisy na muffinki:) Tym razem z marcepanem i płatkami migdałów . Wyszły naprawdę pyszne! Mięciutkie i pachnące! Takie babeczki to doskonały pomysł, gdy wpadną do Was znajomi , a nie macie nic słodkiego pod ręką. Ich przygotowanie trwa od 5 do 10 minut, a pieczenie ok. 20 - 30 minut(...)marcepanowej 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru 2 średnie jajka 200 ml mleka 100 g roztopionego masła kilka kropel aromatu migdałowego płatki migdałów Przygotowanie: Masę marcepanową zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier wymieszać w jednym naczyniu. Do drugiego naczynia wlać mleko i jajka. Roztrzepać. Masło
Kuchnia smakówsię upiec muffiny, bo skoro wyszły z mąki orzechowej czy migdałowej to i z sojowej powinny się udać. I udały się :) Jednak zaznaczam, że mimo dodania tahiny i sezamu, soja jest dość wyczuwalna więc muffiny zasmakują raczej tym, którzy przepadają za soją. Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu babeczki będą idealną przekąską dla bezglutenowców, osób na diecie o niskim indeksie
Ze smakiem i z pasjąLubicie makarony?? Ja bardzo :) Lubię dania, które można sobie odgrzać wieczorem i smakują jeszcze lepiej niż w porze obiadowej, bo aromaty przypraw są jeszcze bardziej intensywne
Apetyczna babeczkamuffinek Jajka utrzeć z brązowym cukrem i cukrem migdałowym na puch. Dodawać stopniowo mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem,szczyptę soli oraz olej. Miksować jeszcze przez chwilę. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać już za pomocą łopatki. Papilotki do muffinek umieścić w specjalnych formach do wypieku babeczek ,napełnić je do 3/4 wysokości,wstawić do piekarnika i piec
Kolorowa kuchnia Elkikocu na trawie :) Podane proporcje wystarczą na 18 standardowych babeczek lub 12 dużych – warto wtedy użyć papilotek tulipanów ( można zrobić je samemu ). Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szklanki mleka 3/4 kostki masła (150 g) 100 g drożdży 2 jajka płatki migdałowe (opcjonalnie) Składniki na kruszonkę: 1/4 kostki masła
CiastkozercySzybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w
Apetyczna babeczkaskładnikiciasto* 8 jajek* 1 i 1/4 szklanki cukru* 1 szklanka oleju * 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
Mix smakuidealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy i powiem, że będzie bardzo… migdałowo. Oczywiście, jak już wspomniałam na wstępie – jest to jeden
mojewypiekiinietylkozdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą... Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą składniki 200 g mąki 100 g miękkiego masła 125 g białej czekolady 100 g suszonej żurawiny 2 jajka 80 g cukru 1 jogurt naturalny - 200 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g płatków migdałowych wykonanie: Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku
Przysmaki KarolkiBabeczki, muffiny… kokosowe z białą czekoladą. Może nie bardzo dietetyczne, ale warte każdego kęsa. kokosowy raj, kokosowe niebo. Delikatne, soczyste, puszyste. Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80 g erytrolu 140 g wiórków kokosowych 120 g masła 180 ml mleczka kokosowego (stała część i woda, w temp. pokojowej) 3 białka jaja 1/2 łyżeczki(...)esencji waniliowej 1/2 łyżeczki esencji migdałowej Krem: 50 g masła 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 150 twarożku (np. Almette) 50 g jogurtu kremowego Ciasto: masło ucieramy z erytrolem na puszystą masę. Łączymy suche składniki. Mokre dodajemy do masy maślanej, ucieramy. Mokre składniki łączymy z suchymi. Masę przekładamy do kokilek na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut
Kucharzycababeczkom, tworząc z nich puszyste praliny. Czas ich przygotowania był dłuższy, niż czas jedzenia, a robi się je stosunkowo szybko, gdyż nie są trudne w wykonaniu. 12 sztuk 90 g gorzkiej czekolady (u mnie 50 g 85% kakao i 40 g 99% kakao)* 160 masła orzechowego (użyłam z orzechów ziemnych, solonych) 100 g mąki orkiszowej jasnej 75 g mąki migdałowej(...)minut w 180 st. C. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku dolewając mleka i mieszając, aby masa się nie przypaliła. Gdy masa będzie gęsta i błyszcząca rozsmarowujemy ją na upieczonych babeczkach. Migdały prażymy na suchej patelni, posypujemy na jeszcze ciepłą polewę na babeczkach. 1 babeczka ma ok. 270 kcal
KucharzycaSkładniki mąka pszenna, 260g marcepan, 200g proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki sól, szczypta cukier, 115g mleko, 2ooml jajka, 2 szt olej rzepakowy, 6 łyżek
Gotowanie moimi oczami