zawszę znajdę duże albo chociaż małe opakowanie, co mnie bardzo cieszy bo nie muszę latać po wszystkich i szukać. Od razu serek przygotowałam na śniadanko. Zrobiłam pyszną pastę z awokado:) składniki: 1 duże awokado 150 g serka Wieluń sól z pieprzem Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Awokado obrać i usunąć pestkę. Następnie rozgnieść widelcem, nie trzeba dokładnie
Monia miesza i gotujejego smak. Poznałam więc i od pierwszego wej rz enia (a raczej łyżeczki) stałam si ę jego fank ą :) Pierwsze co z nim zrobiłam, to mus/budy ń na bazie awokado. Kiedyś zrobiłam tart ę z e słodk ą mas ą awokadow ą i pami ę tam, ż e bardzo nam smakowała . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i jak zbliżało się już do etapu pełnej dojrzałości zaczęłam intensywnie myśleć na co je tym razem przeznaczyć. Na pastę , którą niedawno robiłam, a która tak bardzo mnie (i nie tylko mnie) zachwyciła? A może wymyślić inną? A może, co najczęściej robię, przerobić na krem czekoladowy ? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna prosta pasta z awokado, tym razem dodatkiem głównym jest zielona cebulka z mojej parapetowej uprawy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKupiłam awokado i namoczyłam ciecierzycę w zamiarze zrobienia tej pasty. Ale sięgając po sezam zwróciłam uwagę na orzeszki ziemne, które czekały na jakiś mój pomysł na nie i przyszło mi do głowy, że zamiast jednej zrobię z tych składników dwie pasty i obie z udziałem orzeszków. Zmierzałam w kierunku nadania im smaku słodko-słonego i to się udało:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna pasta z awokado, tym razem podana jako przekąska z wykorzystaniem cykorii, z którą się już wyraźnie zaprzyjaźniłam;). Bardzo fajny to był pomysł, w sam raz na rozpoczynający się sezon grillowy i ogrodowy:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowykażdym razem kiedy robię pastę z awokado staram się zrobić jakąś inną jej wersję. Dzisiejsza pasta jest na bazie ziół (z miętą włącznie) z dodatkiem ogórka małosolnego, bo akurat mi się nawinął pod rękę i bardzo, jak się okazało, to paście posłużyło:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyawokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam. Podobny, ale jednak nie taki sam. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowytakie inne. Same, same, but different” ;)) To była pierwsza myśl jaka przyszła nam do głowy, czy została nawet wypowiedziana na głos, po spróbowaniu koktajlu na bazie mleka i awokado. Siedzieliśmy na sajgońskiej ulicy, w … Czytaj dalej
slodkokwasnaploknem szaro-buro nie ma nic lepszego jak troche zieleni na talerzu. W sklepach sa jakies szalone obnizki cen na awokado wiec trzeba ten fakt wykorzystac. Poza tym bardzo lubie w sobotnie i niedzielne poranki moc zjesc sniadanie razem z cala moja Rodzinka. W tygodniu wszystko toczy sie tak szybko, sniadania zjadamy w pospiechu, bo to do pracy(...)lubi. Guacamole przewaznie zjadamy do chipsow nachos, ale jako pasta do kanapek smakuje rownie wspaniale. Zaluje tylko, ze takie poranki sa tylko dwa w tygodniu. Guacamole skladniki: 1 awokado sok z polowy limonki maly zabek czosnku sol, pieprz kilka suszonych pomidorow wykonanie: Z awokado wyciagamy pestke, obieramy ze skory. Rozgniatamy widelcem. Doprawiamy sokiem z polowy limonki, wycisnietym czosnkiem, sola
Przysmaki Karolkipostawić na dobra, jajeczna pastw i domowy, orkiszowy chleb? Jeśli macie ochotę zmienić coś w świątecznym menu zapraszam na takie eksperymenty. Jeden właśnie wam przedstawiam - pasta z jajka i awokado oraz świeży, domowy orkiszowy chleb. Porcja dla 3 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknich lekkie ochłodzenie, ale dla tych, którzy narzekają na zbytnie ciepło polecam kolejn ą wersje chłodnika. Tym razem chłodnik ma kolor zielony, bo użyłam do niego ogórka i awokado jako podstawowych składników oraz jogurtu i zimnej, przefiltrowanej wody. Jako ze mieszkamy na wsi, na końcu rurociągu powiedzmy ze nasza woda pozostawia wiele do życzenia, dlatego od jakiegoś czasu używam dzbanka
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierwsze ciepłe dni nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, pełna warzyw, aromatyczna. Wraz z nią czekam na lato. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na dobrego tosta. Awokado, wędlina i mamy pyszną ciepłą kanapkę. Składniki : * ulubiony chleb * awokado * szynka * ser żółty * ketchup * przyprawa do pizzy Przygotowanie : Chleb smarujemy awokado. Plasterek szynki przypiekamy bez tłuszczu.Posypujemy przyprawą. Układamy cienkie plasterki sera żółtego. Ja lubię z ketchupem. Fajna kombinacja na ciepło
Magiczne Życie MartyDzisiaj kolejna wersja moich kanapek na ciepło. Tym razem połączenie salami oraz awokado. Składniki : * chleb tostowy pełnoziarnisty * salami * awokado * czerwona papryka * ser żółty Bardzo ciekawe połączenie tych składników - chrupiąca papryka i maślany smak awokado. Polecam spróbować
Magiczne Życie Marty