makaronem, bobem, kukurydzą i papryczką peperoni Pikantna frittata ziołowa z fasolą Frittata z bekonem,cukinią,papryką i dzikim ryżem Frittata z brokułami, rzodkiewką i marynowaną Fetą Omlet hawajski ala pizza Omlet błonnikowy z fasolką szparagową Frittata z cukinią Puszysty omlet orzechowo-owsiany z jogurtem i owocami
Wiem co jemFocaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań. Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki
My Chcemy JeśćPyszny mocno pomidorowy sos z dodatkiem smażonej cebulki i ziół. Wykorzystuję go jako bazowy sos do pizzy, ale również do dań z makaronem
Milion SmakówBlueberry Corner by "jagodzianka" Ciasto na focaccię jest podobne do ciasta na pizzę, ale nie wymaga tak długiego wyrabiania i wyrastania. Rozmaryn cudownie wyostrza … Przeczytaj cały artykuł Post Focaccia – włoskie pieczywo pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerChodziła za mną pizza, ale nie miałam wystarczającej ilości składników do jej przygotowania. I tak oto powstały smaczny pizzeriny. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oleju Wierzch: 4 cebule Oliwa z oliwek Sól Pieprz Keczup Przyprawa Pomidor, Oregano, Chilli 10 plastrów wędliny Do miski wsypujemy
VioletoweKucharzenieprzypadkiem albo celowo znaleźliście się w Jarosławiu lub okolicach i rozglądacie się za dobrym jedzeniem, to koniecznie zajrzyjcie do Trattorii w centrum miasta. Pyszne jedzenie (nie wiem, jak pizza, ale makarony pierwsza klasa). Mega duże porcje dań głównych (średnio ok. 300g-400g ) w porównaniu np. z rzeszowskimi, ale też i przystawek. Do tego przyzwoite ceny, całkiem duży wybór
Qlinarnie i Qlinarniebędę kłamać, tarta trochę oszukana ;)Nie robiłam kruchego ciasta, użyłam gotowego ciasta drożdżowego na pizzę.Ale w skrócie powiem - nie dość, że tarta smakowała wyśmienicieto jeszcze wyglądała całkiem całkiem :)Czytaj więcej
bistro mamagustu najpierw przypadła mi nazwa, a później przepis znaleziony u Nigellissimy.Mizza wyglądem przypomina pizzę, ale jak początek nazwy wskazuje - zamiast drożdżowego ciasta mamy mięso mielone.To wyjątkowo proste i bardzo smaczne danie.Porcja idealna dla trzech osób.Albo dla dwóch, a trzeci kawałek schowany do odgrzania na dzień następny.Dla NIEGO, bo to przepis wyjątkowo pieszczący męskie kubki smakowe :)Czytaj więcej
bistro mamaniemiecka uznaja je za swoj specjal.W formie tarty, na bazie ciasta chlebowego,z dodatkiem cebuli,boczku cietego w drobne slupki i smietana.Pieczona krotko w wysokiej temperaturze.Przypomina wloska pizze,ale nia nie jest.Ciasto wykonane jest bez dodatku drozdzy,jest bardziej chrupiace i szybsze w przygotowaniu.Spotykamy Flamkuchen z roznymi dodatkami,tartym serem,slimakami,rowniez z owocami oraz inne - ograniczone tylko wyobraznia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy
Ostra na Słodkokilku dni chodziła za mną foccacia, takie proste włoskie coś, właściwie jak sam placek od pizzy ale z ziołami i oliwą. Jedynym minusem tego pieczywa, a właściwie jak wszystkich innych, jest to, że trzeba na nie trochę poczekać żeby wyrosło składniki: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody...Foccacia z oregano i rozmarynem – pyszne włoskie pieczywo
Nie Bo PiekłoPrzed podaniem posyp solą według uznania. Z tych składników upiekłam jedną pizzę w prodiżu, a drugą na dużej blaszce w piekarniku. Smak różnił się nieco od tej tradycyjnej pizzy, ale była smaczna.Przepis pochodzi z dodatku Rzeczpospolitej "Włochy
Proste Potrawyczego zamierzacie je wykorzystać. Niektóre są surowe (chorizo fresco - rzadko dostępne), nie nadające się do spożycia bez obróbki termicznej. Chorizo plasterkowane możecie położyć na kanapce, grzankach czy pizzy. Ale do celów kulinarnych szukajcie chorizo w pętku, dość tłustego i mięsistego, jego pikantność zależy już od Waszych preferencji. Ja preferuję mocno pikantne i mięsiste dojrzewające Chorizo Sarta, które widzicie
Chilli Czosnek i Oliwaogółem 118 008 ..Dziękuję i zapraszam do dalszego odwiedzania, komentowania i korzystania z przepisów..Najbardziej oglądalne wpisy w czerwcu:Kompot z truskawekSchabowy wg Magdy Gessler Bounty Placki ala pizza Pieczone ziemniakiMięsko na kanapkiSurówka -2 koloryGofry bez mlekaSzaszłyki
Moje domowe kucharzeniemnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze raz pizza. Zupełnie nie taka jak ta nasza. Na cieniutki bardzo chrupiącym cieście z minimalną ilością składników ale jakich składników. Jedliście kiedyś pizzę z ziemniakami? Z cukinią? Ale nie jako jako jeden ze składników(...)pizzy z nutellą, czy z sałatą sosem majonezowym i krewetkami (bez sera?!). Ja wcześniej nie jadłam. Pizzę można dostać wszędzie. Zawinąć, wziąć w rękę i zjeść na Schodach Hiszpańskie albo zanieść do parku i popić winem nalanym z ogromnego tanku w plastikową butelkę. :) Kolejna pozycja - makarony bo czego innego się spodziewać. Najbardziej słynna chyba carbonara ale bez śmietanki
Brzuszki Łakomczuszki