Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo
Mania Gotowaniamiksując aż ciasto będzie już gładkie i bez grudek. Wyrabiać je jeszcze przez około 3 - 5 minut (ręką lub hakiem miksera do ciasta drożdżowego). Następnie stopniowo dodawać miękkie masło cały czas miksując lub zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć(...)Wyjąć ciasto na stolnicę, chwilę zagnieść i uformować kulę. Podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. Podzielić go na 4 części (paski o szerokości około 11 cm). Z brzegu paska ułożyć nadzienie i zwinąć długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepić ciasto
Świat Domowej Kuchniprzepis jest dla Was. Jaja wielkanocne z makiem, czyli makowe babeczki na Wielkanoc. Proste ciasto bez miksera, wykorzystujące otwartą masę makową. Jeśli nie macie formy silikonowej w kształcie dużych jaj, możecie skorzystać z formy do muffin. Koniecznie jednak będzie skrócenie czasu pieczenia, nawet o połowę. Z gotowej masy makowej polecam przygotować na Wielkanoc nasz niezawodny “ Świąteczny drożdżowy wieniec
Moja DelicjaWielkanoc - z czym poza pięknymi, kolorowymi, pisankami kojarzy nam się, to Święto? Oczywiście z zajączkiem wielkanocnym. Na świątecznym stole nie może go zabraknąć. U jednych widnieje
Słodkie okruszkiświąteczny żurek Danie ma niestety duży minus – nadaje się tylko na tzn. cheat day ;p Wykonanie CIASTO Wyjmij masło z lodówki i poszatkuj na kawałki, dodaj mąkę i dalej tnij nożem. Dodaj pozostałe składniki i wyrób z ciasta kulę. Zostaw białko – przyda się później Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 45 min. Wyjmij ciasto(...)rozwałkuj je tak, by pasowało do kształtu Twojej formy do pieczenia tart. Rozgrzej piekarnik do 180°C Ciasto wyłóż folią aluminiową i dociśnij suchą fasolą (lub np. 2 woreczkami ryżu). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut. Składniki CIASTO 125 g masła 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Wykonanie
Eat me! Fit me!BLOK BAKALIOWY - KEKS BAKALIOWY Piękny, bożonarodzeniowy przysmak - pyszne, wartościowe bakalie zapieczone w formie keksu, ale bez dodatku mąki i masła czy cukru. Samo zdrowie, cała
Słodko-Słony Świat IlonyŚwięta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1
Maminek kulinarnyrozwałkować ciasto i wykroić foremkami pierniki. Staram się robić ciastka grubości ok. 7-8 mm, ale jeśli chcecie spróbować upiec całość, jak w oryginalnym przepisie szwajcarskim, lepiej uzyskać grubość 1 cm na jedną blachę. Z przygotowanego ciasta wychodzi ok. 4 blaszek ciastek, oczywiście ta ilość może być różna, zależy od grubości ciastek i wielkości foremek, jakich używamy. Ciastka układam(...)przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Polecam. Książkę i pierniczki. #pierniczki #leckerli #zdziećmi #ciastka
I tu będę miała takie teZakwas z buraków stanowi podstawę tradycyjnego, wigilijnego czerwonego barszczu z uszkami. Jeśli jednak nie chcemy kupować gotowego zakwasu, możemy bez problemu przygotować go w domowych warunkach
PysiaGotuje.plWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne ciasto z dużą ilością bakalii. Jest miękkie i aromatyczne. Długo utrzymuje świeżość. Małymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia
Marta GotujeDeser idealny, bo szybki w wykonaniu, zdrowy i mega smaczny - warto wypróbować z jagodami i innymi ulubionymi owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej
Cooking MonsterJeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan
Dzieje kuchennej WiewióryWitam kochani Dziś miałam miły dzień , ponieważ przyszła część moich wygranych w konkursach. W konkursie na andrzejkowe ciasteczka u Pani Tereski na Facebooku wygrałam zestaw
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku