Strucla makowa 165świąteczne wypieki. Lubię te wszystkie zapachy i aromaty, które wypełniają kuchnię w tym czasie (żeby nie było, zapach duszonej kapusty czy bigosu też lubię;). I chyba pora najwyższa rozpocząć na blogu cykl przepisów na Święta. Zaczynam na słodko, od strucli z nadzieniem makowym z bakaliami. Z założenia miał to być tradycyjny makowiec, ale coś mnie podkusiło, żeby przekroić ciasto
Obiad gotowy
Makowiec z jabłkami 527przepisie...to kruche ciasto, które po połączeniu składników miało być kruszonką, u mnie natomiast powstała zwarta kula, na kruszonkę nie było najmniejszych szans ;). Myślę, że coś jest nie tak z proporcjami masła i mąki, ale może akurat Wam wyjdzie tak jak trzeba ;). Jeżeli nie, to niżej podaję co zrobić w takim przypadku :). Całym serduchem polecam ten makowiec na świąteczny stół
Opowieści z piekarnika
Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 184przepisu upiekłam 2 babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc
Kolorowy Przepisownik
Sernik pomarańczowy 200Świąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami 🙂 Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą. Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł 🙂 Jestem ciekawa, czy zostanie on Waszym ulubieńcem. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakował 🙂 Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia) Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma(...)Składniki: Ciasto: […] Artykuł Sernik pomarańczowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl
Świąteczne pierogi z wędzoną kiełbasą 214świątecznego stołu z kubkiem gorącego barszczu w jednej ręce i pasztecikiem (koniecznie mięsnym w drugiej. Nadzienie zrobione z wędzonej kiełbasy i suszonych śliwek wyszło przepyszne. Jest bardzo aromatyczne i zadowoli nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest to ciekawa alternatywa dla osób, które chcą trochę odbiec od tradycyjnych przepisów i zaserwować nieco odmienne menu (oczywiście w granicach rozsądku). Składniki: ciasto
Pobite gary Barbary
Dzisiaj tak na szybko ;) 204Dzisiaj tak na szybko ;) Dzisiaj tak na szybko, się do Was odzywam.. bo czas gna.. a ja Wam chcę przypomnieć o dwóch przepisach
Kuchnia na wzgórzu
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 233świątecznym wypróbowuje nowe przepisy. W marcowej KUCHNI znalazłam przepis na babkę drożdżową. Miałam pewne obawy bo zazwyczaj bay drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto
Dzieje kuchennej Wiewióry
Sześć makowców Babci Anielki 278świąteczne makowce. Nigdy nie jadłam lepszych i choć co roku udaję, że nie lubię tego ciasta, sama zjadam przynajmniej połowę rulonika. Choć babcia robi je bez rodzynek, ja pokusiłam się (na prośbę męża) o dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis
Kuchenna Kontrrewolucya
Piernik na Boże Narodzenie 487ciast trzeba zagnieść nawet kilka tygodni wcześniej. Piernik w moim wykonaniu jest miękki zaraz po upieczeniu, ale u mnie zawsze leżakuje przynajmniej 3 tygodnie. Zapachy w domu są nieziemskie. W internecie jest mnóstwo przepisów na piernik, ten wykonuję od dobrych paru lat i nam smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty
upichcic
Mazurek daktylowo-chałwowy 225chałwy zapewnia dodatek tahini. Wyjątkowo kruchy, delikatny, maślany spód smakuje wyjątkowo świątecznie. Mazurek upiekłam bez foremki, w kształcie pisanki i jak pisankę udekorowałam. Prosty, przepyszny, bardzo łatwy do przygotowania i nie potrzebujesz nawet foremki. Zapraszam na zdrowy mazurek w bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych smaku Świąt(...)folię i odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka migdałowo-czekoladowa 181"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemności
Gruszki w cieście francuskim 155W tym roku Wigilię (i święta) spędzam poza domem. Nie mam okazji do obmyślania świątecznego menu i, będąc zupełnie szczerą, nie spędza mi to snu z
Gotuj z Blue Raven
Przyprawa korzenna do ciasteczek Spekulatius (Speculoos). 270Grudzień to dla mnie magiczny miesiąc, pełen wspaniałych potraw, cudownych zapachów i oczywiście prezentów :) Ostatnio, z myślą o świątecznych ciasteczkach, przygotowałam tę wspaniałą
Rozpustne gotowanie
Chrupiąca choinka z grzybami 217jadalna choinka może zagościć na świątecznym stole zamiast tradycyjnych pasztecików do barszczu. Może też być po prostu przekąską na spotkaniu z przyjaciółmi, bo przyjemnie urwać sobie nadziany grzybami kawałek ciasta i zjeść go ze smakiem. Moja rodzina to tradycjonaliści więc kolacja wigilijna co roku składa się właściwie z tych samych potraw. Karp, barszcz z uszkami , pierogi z grzybami, grzybowe(...)składników i ziołowych przypraw zmieniają się w zależności od tego do jakich konkretnie dań mają być użyte. Zapraszam na świąteczną choinkę, którą można zjeść! różne rodzaje Vegety Natur Choinka z farszem grzybowym czas przygotowania: 60 minut składniki: 2 op. gotowego ciasta francuskiego, 300 g każde FARSZ: 300 g świeżych pieczarek 100 g pora - jasna część 1 łyżeczka oleju roślinnego
Smaczna Pyza
Impanata Siciliana – pizza sycylijska 321Dziś po raz kolejny zabiorę Was na Sycylię. Spędziłam tam ponad 10 lat , gotowałam Sycylijczykom i nie tylko. Tricki i sposoby wszelakie podejrzałam u teściowej, sąsiadek
Z Kuchni Do Kuchni
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 295Świąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci
Mała Cukierenka
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 224świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy tym lepszy. Mój ulubiony to keks biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 316Święta! Jeszcze tylko kilka dni. Odliczam ze zniecierpliwieniem. //Weihnachten! Nur noch ein paar Tagen. Ich zähle mit Ungeduld ab.Nareszcie na blogu znajdą się świąteczne receptury! Studia
W kuchni Karmel-itki