zrobi we własnym zakresie, ale w wyborze świątecznego menu będę mogła Wam trochę pomóc. Pierwszy przepis, który możecie wykorzystać, już znacie. To sernik z czekoladowym kajmakiem, który piekłam na Dzień Kobiet. W ciągu kolejnych dni będą pojawiać się na blogu propozycje dań i wypieków świątecznych. Może spośród nich wybierzecie coś dla siebie? Gorąco polecam. No to zaczynamy. Dziś proponuję(...)francuskie ślimaczki z chałwą i orzechami. Drobniutkie ciasteczka, które błyskawicznie można przygotować. Smakują wyśmienicie i pięknie się prezentują wśród innych, świątecznych wypieków. Każdy je lubi, każdy ma na nie ochotę. A Wy? Przekonajcie się. Składniki: • 1 duży płat ciasta francuskiego • powidła śliwkowe • 150 g orzechów włoskich • 50 g chałwy waniliowej • cukier puder do posypania • 1 jajko • 1 łyżka mleka Sposób
W mojej kuchniA dzisiaj przed wami szybkie ciasteczka z pysznie jabłkowo-pomarańczowym nadzieniem. Jak dla mnie nadzienie bardzo świąteczne. Ciastka może mało wyględne, ale robione na szybko
Moje pyszne gotowanieCiasteczka nadają się do dłuższego przechowywania, pod warunkiem, że nie zostaną wcześniej zjedzone.Stanowią tez ciekawą dekorację stołu świątecznego. Składniki:-45
Maminek kulinarnyzorganizowanych przez Blomedia w świetnie wyposażonym studiu kulinarnym CookUp. Warsztaty dla blogerów kulinarnych poprowadziły siostry Paulina i Weronika Popardowskie z So Sweet Project. Dziewczyny pokazały nam produkty do dekorowania świątecznych wypieków, a potem zajęliśmy się tym co lubimy najbardziej – pieczeniem! Powstało mnóstwo uroczych deserów na bazie kostki do pieczenia Kasia oraz kolorowych lukrów i ozdób Dr. Oetker(...)pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier: pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki
Poezja smakuświątecznym stole. Ciasteczka są pyszne i niezwykle kruche. Cudownie pachną orzechami i wanilią. Podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Koniecznie zanotujcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :) Ciasteczka podałam na talerzyku AMBITION . Ciasteczka podałam na talerzyku: AMBITION . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki
Izabelawkuchnilubię ciasta bez pieczenia ,ponieważ szybko sie je robi . Oto jedno z moich ulubionych. Składniki 2 galaretki pomarańczowe 500 ml śmietanki 30% 1 łyżka cukru
W królestwie smaków BeatyMoje ulubione świąteczne pierniczki zwane Pepparkakor to szwedzkie lekko pikantne pierniczki imbirowe, które można zakupić np. w IKEI w różnych smakach. Warto przygotować je samemu, ponieważ zapach korzennych przypraw, który unosi się podczas pieczenia jest niesamowity. Ciasto po schłodzeniu jest elastyczne i dobrze się wałkuje, otrzymamy z niego około 100 cienkich, chrupiących pierniczków, a przepis pochodzi ze strony Delicious Days
wyzwania kuchennetradycyjny świąteczny wypiek z ciasta drożdżowego. Wypiekany jest w wąskich, wysokich naczyniach, dzięki temu ciasto wyrasta na kształt bardzo dekoracyjnych kopuł. Jak na ciasto wypiekane z okazji Świąt, kulicz jest pełen smakowitych bakalii. Te babki wielkanocne pochodzą z kuchni naszych wschodnich sąsiadów. Kulicz , to rosyjska nazwa tego ciasta, a na Ukrainie mówi się na nie paska . Przepis
Codziennik Kuchennypyszne babeczki. Do ciasta dodałam chałwę waniliową a babeczki wykończyłam musem czekoladowym i żółtymi gwiazdkami cukrowymi. Babeczki są mięciutki, puszyste i smaczne. Może się skusicie ? Do pieczenia babeczek użyłam papilotek w motywem bożonarodzeniowym, które możecie kupić w Papilart . Znajdziecie tam wiele papilotek, form i nie tylko z motywami świątecznymi ale też inne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnitakie małe wypieki. Proste ciasto, kilka dodatków, a efekt wspaniały. Dziś dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na nakrapiane babeczki (jajeczka). Abyście mogli zobaczyć te cudowne kropeczki nie dodawałam polewy ani lukru. Moje nakrapiane babeczki przygotowałam w specjalnych foremkach w kształcie małych jajek, które możecie nabyć w sklepie PapilArt .Babeczki upiekłam w formie powitalno-świątecznego prezentu dla mojej koleżanki
Słodkie okruszkiDiamant paczkę świąteczną, a w niej kilka nowości :-) Jedną z nich jest syrop trzcinowy złocisty, który w moim odczuciu jest wręcz fantastyczny! Możecie go z powodzeniem dodawać do ciast, deserów, kawy... do czego tylko zapragniecie :-) Ja ostatnio polałam nim placki z jabłkami i smakowały obłędnie... Polecam Wam i syrop i taką właśnie wersję placków :-) Przepis na placki znajduje się
Czary - gary w kuchnidrugą cześcią ciasta. Pieczemy około 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Z tej ilości składników wyszło mi około 50 ciasteczek.Smacznego i pomyślności!!! Suszenie i utrwalanie kształtu. 21.11.2013r. Teksty do ciastek zaczerpnęłam z tej strony. Ponieważ chińskie ciasteczka z wróżbą przygotowuję się m.in. z okazji nadchodzącego Nowego Roku, dodaję ten przepis do akcji: Świąteczne ciasteczka
Miksturownikmnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz
Zgrabne GotowanieWitam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJakiś czas temu testowałam garnek próżniowy firmy Happycall , w którym zrobiłam gulasz segedyński . Dzisiaj przetestuję patelnię dwustronną Happycall Synchro Ih Graphen . Postanowiłam przygotować filet z dorsza
Oryginalny smakTradycyjne zrazy , czyli rolady wołowe z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą. Takie jak robiła moja babcia. Pycha! Zawsze je lubiłam, odkąd pamiętam. Warto poświęcić trochę czasu
Oryginalny smakWitam Kochani Jako, że karnawał w pełni mam dla Was bardzo pyszną propozycje na ten czas :-) Coś innego niż wszędobylskie pączki czy faworki. Wspaniałe ciasteczka, które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuHej :) Witajcie po świętach. Zapewne były udane i obfite w pyszne jedzenie :) Mamy dla Was propozycję przekąski świątecznej lub tak jak my ją przygotowaliśmy, bardziej sylwestrowej
vegetaniePodróżując dość długo po Niemczech, miałam przyjemność posmakować prawdziwej niemieckiej kuchni z różnych regionów tego kraju. Spędziłam tam również dwukrotnie Święta Bożego Narodzenia. Zimtsterne to popularne
maniapieczeniaNiebo w gębie to inaczej tort orzechowo-jabłkowy czyli ciastko, którego już jakiś czas u mnie się nie robiło. Po przewertowaniu maminego zeszytu wybór padł jednak
Pasja Smaku