szybkie świąteczne ciasto na bazie ciasta francuskiego i maku. Makowa choinka jest bardzo prosta do zrobienia a przy tym efektownie wygląda. Na pewno mile zaskoczy naszych gości :) To ciasto nie może się nie udać, więc polecam je każdemu ! W święta jest tyle pysznych rzeczy do zrobienia, że na upieczenie ciasta może zabraknąć siły lub czasu, dlatego ten przepis doskonale się
W kuchennej krainiedekoracji domu, świątecznych przysmakach, jak ozdobić pisanki. My oczywiście również przeglądamy książki, gazety i zdjęcia, poszukując inspiracji. Pewnie pamiętacie jaki jest najcenniejszy przetwór w naszej spiżarni? Oczywiście jest to konfitura z płatków róży, pyszna, aromatyczna, bardzo słodka. Wielkanoc to idealny czas, aby po nią sięgnąć. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na słodki, różowy mazurek różany. Kruche ciasto, aromatyczny krem i chrupiące
Pora coś zjeśćprzepis. Robi się migiem, nie wymaga użycia wyszukanych i wykwintnych produktów. Smakuje - Świątecznie :) Słodki, z mnóstwem pysznych bakali. Chlebek z bakaliami Składniki: 3 jaja, 1/2 szklanki , 1 opakowanie cukru waniliowego, 3/4 szkl maki pszennej, 5 łyżek płaskich mąki zimniaczanej, 1 łyżeczka proszku do piecenia, 500 g bakalii ( gotowa mięszanka lub po trochu wszystkiego ) Ciasto: Jajak
kolorowotorcikowoogarnęła mnie świąteczna mania, tym razem drobiazgi ze ślicznej puszki, którą kupił mi C. Właściwie kupił mi trzy - ta jest najmniejsza, i już nie ma w niej tylu ciasteczek, co na zdjęciu. Bo raz ja, raz on podchodzimy, uchylamy wieczko i podkradamy po jednym maleństwie.Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką(...)kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy cukier, który kupiłam, wcale taki perłowy nie jest. Z większymi kuleczkami będą prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Polecam - i na Święta, i do przedporannej kawy.Kawowo-kakaowe ciasteczka z cukrem perłowymSkładniki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRewelacyjny makowiec na delikatnym puszystym biszkopcie z nutą pomarańczy. Słodycz maku złamana konfiturą pomarańczową nadaje całości niepowtarzalnego, świątecznego smaku dzięki czemu niejeden domownik chętnie sięgnie po
Słodka Stronadopadła ta epidemia. I wcale nie zmierzaliśmy się z niej leczyć. Wręcz przeciwnie, poddaliśmy się jej zupełnie. A co tam. Niech mieszają się składniki, niech gniecie i wałkuje się ciasto. Niech pachnie w domu miodem, cynamonem i radością. Do pracy zabraliśmy się z zapałem godnym przodowników pracy. Każdy miał przydzielone zadania. Julka przyniosła stolnicę, Alan z troską(...)przyprawę do piernika. Kładziemy nad garnkiem z niewielką ilością wody i podgrzewamy, by wszystkie składniki roztopiły się i połączyły. Odstawiamy do ostygnięcia. Przelewamy […] Artykuł Pyszny przepis, na pyszne pierniczki świąteczne pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokisatysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie nakrytym świątecznym stole, którego ozdobą są właśnie cudowne domowe wypieki(...)domu jest już tradycją, że co roku przed Bożym Narodzeniem pieczemy mnóstwo różnych ciasteczek. Moimi ulubionymi są jednak wszelkiego rodzaju pierniczki <3 Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na kolorowe pierniki z dżemem. Składniki na około 3 blachy pierniczków: 420 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka L 100 g cukru lub ksylitolu 100 g masła
Ze smakiem i z pasjązmielonych ziaren kardamonu, pachnie obłędnie! Oblana delikatnie lukrem śmietankowym i posypana aromatyczną przyprawą karmelowo-waniliową. Babka wielkanocna, która gwarantuje, że znika w kilka chwil. Polecam Wam gorąco na świąteczny stół! PRZEPIS NA POMARAŃCZOWO-KARDAMONOWĄ BABKĘ WIELKANOCNĄ! składniki: - 4 żółtka - 300 g mąki tortowej - 50 g mąki pszennej zwykłej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 5 białek - 120 ml śmietanki(...)pianę. Do miski z mąkami dodaj masę z żółtkami, skórkę pomarańczową i cukier pomarańczowy dokładnie wymieszaj masę. Dodaj ubite na sztywno białka i delikatnie wprowadź je do masy. Ciasto przelej do silikonowej formy na babkę, bądź metalowej formy, wcześniej wysmarowanej olejem. Ciasto pieczemy 1 godzinę i 10 minut, w temperaturze 180 stopni C. Studzimy całkowicie na kratce. Białko
SMYKWKUCHNIZnacie popularne ciastka lumarki? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Jeśli nie wiecie o jakie ciastka chodzi to nie szkodzi, to ciacho jest przepyszne
Kuchnia od dwojgaPyszne muffinki, które będą idealną przekąską na słodko w Boże Narodzenie lub słodkim prezentem. Zapach piernika w tym świątecznym okresie wprost uwielbiam! Choć kiedyś nawet go
Kolorowy PrzepisownikOprócz nieziemskiego smaku tego mazurka jego ogromną zaletą jest to, że nie trzeba go specjalnie dekorować. Już po wyjęciu z piekarnika wygląda smakowicie i świątecznie. To
Kulinarne InspiracjePo świątecznym szaleństwie dobrze przekąsić coś lżejszego:-) Po tradycyjnych domowych smakołykach, przekąskach warto zjeść coś kolorowego, wartościowego i jakże wiosennego:) Sałatka powstała dosyć szybko w przypływie
Kuchnia Pełna Pasjimigdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylkomigdałowego Przepis na ciasto półkruche podawałam na blogu już wielokrotnie, ale… dla przypomnienia. Najlepiej zagnieść je dzień wcześniej – wieczorem. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Przekładamy(...)lodówki. Na drugi dzień wałkowujemy na wielkość blaszki (ciasta trochę zostanie, można za jednym zamachem upiec kilka ciasteczek). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Gotowe, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy w formie, do ostudzenia. Gdy ciasto wystygnie szykujemy masę makową. Mleko zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę
mojewypiekiinietylkoPrzedstawiam Wam mój przepis na pyszne, dietetyczne danie: tarta z warzywami! Idealna na świąteczne danie :) Potrzebne będą: - 5 dużych marchewek; - kilka pieczarek; - 1 duża cebula, - 1 średnia cukinia, - por (niecały - dosłownie 1/4) - 1 duży pomidor; - 3 ząbki czosnku; - zioła prowansalskie (1 łyżka); - czosnek niedźwiedzi (1 łyżka); - sól morska (1 łyżeczka); - pieprz ziołowy (1 łyżka); - pieprz cayenne (szczypta(...)arkuszami ciasta tak, aby pozostała część arkuszy wystawała za naczynie - do środka nakładam cały farsz czyli nasze nadzienie warzywne; - wystającymi arkuszami zakrywam kawałek tarty a pozostały 1 arkusz ciasta układam na wierzch; - na koniec posypuje wszystko serem mozzarella - starkowanym lub cienkimi plasterkami. Tak przygotowaną tartę wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piekę 15-20minut aż ciasto się
MintTaste