żurawina - 4361 przepisów (strona:162/291)

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKAMI (REWELACYJNE) 287

buraki. Zjadam ich w tygodniu dużo za dużo, najczęściej z kozim serem w postaci tego smakołyku  i najczęściej na śniadanie (zamiast kanapek !!!) - w wersji na lenia bez żurawiny i orzechów, z garścią słonecznika :D No dobra, ale nie o moich przywarach miałam tu rozprawiać, tylko o buraczanym cieście. Zapomniałam dodać, że ciasto nie zawiera jajek. A mimo

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowa granola 187

szklanki płatków owsianych 0,5 szklanki preparowanego amarantusa 0,5 szklanki orzechów ( użyłam nerkowca i migdałów) 0,5 szklanki suszonych moreli 1/4 szklanki sezamu 0,5 szklanki żurawiny suszonej 0,5 szklanki suszonych daktyli bez pestek 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli sok z 1 pomarańczy 0,5 szklanki płynnego miodu Ciekawe rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie:  Orzechy, daktyle

Niezły Młynek
Camembert w panierce 159

się nie odpadła w trakcie smażenia. Nagrzewamy olej i smażymy w głębokim tłuszczu. Ja najbardziej lubię podawane z frytkami i sałatką Colesław, można jeść również z żurawiną. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Batoniki owocowe 152

łyżki orzechów arachidowych (ok. 20g), - 2 łyżki płatków migdałowych (ok. 20g), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g) - 15 daktyli (ok. 75 g), - 8 suszonych moreli (ok. 80g), - 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 20g), - szklanka wrzątku. Sposób przygotowania 1. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieją. 2. Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni. 3. Suszone daktyle miksujemy na gładką pastę

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Baton węglowodanowy 154

soku z cytryny oraz wszelakim dodatków - a tu jest mega dowolność smakowa- zrobić zdrowy baton dla wszystkich domowników. Zakupy: - płatki owsiane - miód - masło - dodatki ( ja dałam:ziarna słonecznika, żurawinę suszona, płatki i orzechy włoskie) mogą to być: rodzynki, migdały, suszone owoce, sezam - mleko ( może być w proszku) - kakao Przygotowanie: Najszybciej to zacząć od roztopienia masła i dodawania wszystkiego po trochę

Tanio smacznie i prosto
Sałatka z selera naciowego z dodatkiem bakalii 194

wybija się zbytnio, a całość jest cudownie orzeźwiająca i soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu

Grunt to przepis!
Pierogi z soczewica, calkiem jak z miesem :) 208

sól 6 ziaren pieprzu 4 zirna ziela angielsiego 2 listki laurowe po 2 goździki i owoce jałowca 1 szkl. brązowej soczewicy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1/4 szkl. żurawiny  mleko lub olej do posmarowania Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju razem z cukrem. PO ok 8 minutach cebula powinna być miekka i złota. W garnku zagotowujemy wodę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną 175

nawet chleba. Natomiast bardziej popularna i łatwiej dostępna jest kasza palona, o bardziej wyraźnym, charakterystycznym smaku, za którą nie wszyscy... Warzywny, wegański pasztet z kaszy gryczanej z daktylami i żurawiną is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pizza z dynią i konfiturą żurawinową 239

Pizzę można jeść dosłownie ze wszystkim. Postanowiłam przełamać tradycyjny smak konfiturą z żurawiny i dynią. Całość komponuje się na prawdę wyśmienicie. Składniki ciasto ok. 400 g mąki ok. 200 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kolorowy piegusek (na białkach z kefirem) 196

szklanki mąki 3/4 szklanki maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka kefiru 1 szklanka cukru 6 białek 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek garść żurawiny suszonej garść ananasa kandyzowanego 1 łyżka rumu (opcjonalnie) Margarynę rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sypki mak, wiórki, cukier i wymieszać. Następnie dodać kefir i rozpuszczoną margarynę, wymieszać. Białka ubić

talerz przyjemności
Pilaw z dynią i suszoną śliwką 139

śliwki chodziło za mną od dawna... a dokładniej od kiedy przypomniałam sobie przepis na ten tażin z wołowiną . Suszone śliwki to jedne z moich ulubionych suszonych owoców (uwielbiam też żurawinę, a nienawidzę rodzynek). Bardzo dobrze komponują się ze słodkawą dynią i świetnie równoważą aromat korzennych przypraw.  Tym razem na tej sprawdzonej kompozycji smaków oparłam mój apetyczny, pomarańczowy pilaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi 155

papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Świeża kukurydza z gremolatą Sałatka z egzotycznych owoców Kasza manna na mleku z jeżynowym musem Koktajl bananowy z kiwi Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Koktajl kakaowy z płatkami owsianymi Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 3 - 4 łyżki kakao cukier do smaku, opcjonalnie Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt i wsypujemy kakao

Moja smaczna kuchnia
bajaderki 218

powstaje całkiem pyszny deser. Bo w mojej kuchni nic nie może się zmarnować.  Składniki: 350 g czerstwego ciasta 300 g herbatników 1/2 szklanki mleka 2 szklanki bakalii (orzechy, żurawina, rodzynki, suszone śliwki, skórki kandyzowane) 2 łyżki kakao 1/2 szklanki rumu (lub mniej jeśli ktoś nie lubi mocnego smaku) na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kilka pomysłów na... 195

wszystkiego i niczego.. jak mój cały dzień dzisiaj ;)     burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan) chleb na zakwasie z żurawiną  cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym  potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan) dyniowy bulgur z brokułem, suszonymi pomidorami, potem pestkami dyni

More food, love and dreams
Różowa jaglana 140

pysznym posiłkiem. 2-3 porcje - pół szklanki kaszy jaglanej - płaska łyżeczka masła klarowanego lub oleju kokosowego - szczypta soli Dodatki: -jedno duże lub dwa małe jabłka - łyżka dżemu z żurawiny lub borówki - łyżeczka masła klarowanego - łyżka pestek granatu - kilka jagód goji - szczypta nasion chia  Kaszę płuczę na sicie pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie wrzucam do suchego garnka

Simple Dish