wręcz wypieszczone przez uczestników, a z nich powstały małe dzieła sztuki. Ja z Moniką, Edytą, Martą przygotowałyśmy z małą męską pomocą przy wałkowaniu ciasta fenomenalne pierogi z karpiem i żurawiną. A oto dania, jakimi mogliśmy się na koniec delektować :) Sałata z czerwoną pomarańczą i anchois Sałata z serem blue, porem i awokado Pilaf z królikiem
Malinowe Pocałunkirobi się raz dwa, każdemu się uda. SKŁADNIKI 5 jabłek, ¾ szkl. cukru, 2 szkl. mąki, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 łyżki żurawiny suszonej, 2 łyżeczki cukru cynamonowego , 3 łyżki powideł śliwkowych, 3 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka soku z cytryny WYKONANIE Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, skrapiamy
słodki brateklubię. Polecam Składniki: 1 kg twarogu tłustego w kostkach 2 szklanki cukru kostka masła 7 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 duże ugotowane ziemniaki garść żurawiny garść płatków migdałowych polewa tabliczka deserowej czekolady 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości. Twaróg mielimy razem
Pobite gary Barbaryinnymi artykułami dekoracyjnymi. Nie jestem fanką gotowych lukrów plastycznych, bo jak dla mnie choć świetnie wyglądają to ciężar słodkości niweczy całość. Wśród moich ulubionych dekoracji są owoce suszone: (żurawina,wiśnia,morela), wszystkie orzechy, oraz mak do bardziej wytrawnych przysmaków, nasiona (pestki dyni czarnuszka)... Jest tego sporo bo przecież w obecnych czasach mamy duży wybór. Popularnym dodatkiem do ciast i ciasteczek
vaniliowoczekoladowasobie pomyślałem, że we współczesnych dziwnych czasach, to dorośli bardziej niż dzieci lubią zupy owocowe. Potwierdzacie, czy jestem w błędzie? Składniki: 3 jabłka 2 gruszki garść rodzynek garść suszonych żurawin garść posiekanych suszonych śliwek 1 kawałek kory cynamonowej 1 gwiazdka anyżu sok wyciśnięty z 2 pomarańczy brązowy cukier 1 litr wody Wykonanie: Jabłka i gruszki obrać, oczyścić z gniazd nasiennych
zadanie-gotowaniezakwasie. W tej kwestii jestem chyba tradycjonalistką :) Niemniej jednak cieszę się, że zdecydowałam się przygotować ten kojarzony z Irlandią chleb. Następnym razem dodam do ciasta orzechy lub żurawinę, ponieważ w takich wersjach też pojawia się na stołach mieszkańców Zielonej Wyspy. Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 100 g płatków owsianych 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka soli
zadanie-gotowanieorzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie. składniki dla czterech osób 1 duża kaczka 6-7 jabłek szarej renety 150 g suszonych bakalii ( owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie) sól, pieprz 1 łyżka tymianku 50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według tego przepisu ( możemy też
Miód i pieprzdębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce
Smiling Shrimpwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna przystawka, która może być początkiem wykwintnego obiadu lub stanowić samodzielną przekąskę. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem żurawiny. 1 camembert Panierka: 1 małe jajko + 1 szczypta soli 15-20g orzechów (u mnie brazylijskie, makademia, pekan i włoskie) 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: masło/olej do smażenia Orzechy drobno
Di gotujetłustego białego sera 4 żółtka 125 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 200 g śmietanki 36% ziarenka z 1 laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę
Kulinarne przygody Gatityubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki
Kuchnia Beatymiałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli morskiej - szczypta pieprzu - 2 liście laurowe (opcjonalnie) - 4 owoce jałowca (opcjonalnie) Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą (kilka centymetrów nad poziom
Smakuje zdrowowody ciepłej łyżeczka soli 120 ml mocnej kawy (odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto
ladykitchenzimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Mama Gotujeserka mascarpone 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 300 ml śmietany (dałam 18%) 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyzki żurawiny 1 łyżka masła Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany, cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i makaronem. Włożyć do naczynia
O kuchni z uczuciem