Składniki na keksówkę: 50g suchej kaszy jaglanej/ lub 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki płatków jaglanych 1 szklanka mleka 1 banan (najlepiej dojrzały) Garść suszonych owoców (u mnie żurawina) i/lub orzechów (ja nie dawałam) 1 łyżka gorzkiego kakao Przygotowanie: Kaszę jaglaną wypłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Banana zblendować
Fabryka pomysłówszklanki mąki ryżowej (ewentualnie pszennej) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka płatków owsianych (dla wersji bez maki wybrać bezglutenowe)1/2 szklanki wiórków kokosowych 100 g mieszanki bakalii ( wg uznania: żurawina, rodzynki, daktyle, śliwki suszone, morele suszone) 80 g masła lub oleju kokosowego 3 łyżki miodu ( lub mniej, jeśli wolicie mniej słodkie) porządna szczypta soli morskiej PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać
Calzonella.comWielkanoc i z powodzeniem zastąpił tradycyjny pasztet jaki zawsze robię. Nadaje się zarówno do pokrojenia w plastry, jak i do rozsmarowania na pieczywie. Świetnie komponuje się z pieczonym jabłkiem, żurawiną, ale też z chrzanem czy ogórkiem. Jednym słowem pasztet wszechstronny. Pamiętajcie tylko, by robiąc go, nie szczędzić przypraw :-) SKŁADNIKI 1 kg wątróbki z kurcząt 4 cebule 3 łyżki masła klarowanego
Czary - gary w kuchnidziś opisałam :-) SKŁADNIKI Jabłka (nie wybierajcie jabłek tzw. do ciasta - maja tendencję do rozpadania się po upieczeniu, a tu nie o to chodzi) dowolne bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa itp.) po 2/3 łyżki na każde jabłko miodu lub syropu trzcinowego cynamon, kardamon Jabłka myjemy, ścinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne (starajcie się nie uszkodzić dołu
Czary - gary w kuchniłyżki oleju 2 duże cukry wanilinowe 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu ewentualnie orzechy włoskie, rodzynki, suszona żurawina Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, cukrami wanilinowymi, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy do jabłek olej i roztrzepane widelcem jajka, mieszamy. Mąkę, kakao, proszek, sodę
Czary - gary w kuchnimożemy długo cieszyć się doskonałą pamięcią. Jagoda i borówka jest szeroko stosowana w leczeniu i poprawianiu funkcjonowania układu moczowego, poprzez lepsze wypłukiwanie z organizmu nagromadzonych bakterii (działanie podobne do żurawiny). Spowalniają także utratę wzroku i mogą zapobiec występowaniu wielu chorób oczu. Dzięki niskiej kaloryczności (100 gr jagód to jedynie 51 kcal) są polecane osobom, które chcą stracić zbędne kilogramy
Ciasna Kuchniakrowiego) 3 pełne łyżeczki ziaren chia 1 duży dojrzały banan 1/2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki suszonych wiśni (u mnie raw bez cukru) - można zastąpić np. żurawiną *opcjonalnie odrobina miodu do dosłodzenia Przygotowanie: Do mleka dodajemy ziarenka chia i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie miksujemy krótko w wysokim naczyniu razem z rozgniecionym
Ze smakiem i z pasjądodatek wystarczy podać mix sałat z pomidorkami i białą rzodkwią oraz sosem ziołowym. Pokusiłam się jeszcze o ugotowanie kompotu z naszych polskich jabłek i gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny. Piersi kurczaka pieczone w ziołach Składniki: -dwie piersi -suszone oregano -suszone chili -suszone pomidory -czosnek granulowany -sól -pieprz -olej Umyte piersi osuszmy ręcznikiem papierowym. Wierzchnią część piersi przecinamy w kilku
Kulinarne przemysleniaprzepisie :) Składniki: (porcja) 2 jajka 15g otrębów owsianych firmy Kupiec 5g jagód goi dostępnych w sklepie food4life.pl 100g dojrzalej gruszki (trzemy na tarce o dużych oczkach) 10g żurawiny dostępnej w sklepie food4life.pl 5g orzechów włoskich 5g ostropestu 50g twarogu sernikowego (użyłam presidenta) cynamon Sposób przygotowania: Jajka roztrzebujemy otręby, ostropest, jagody orzechy wrzucamy do młynka i mieliny
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpodaję w ten sposób moim dzieciom, gdzie jedno z nich takich właśnie potrzebuje. Składniki płatki owsiane błyskawiczne Halina spora garść suszonych bakalii, u mnie figi, śliwki, daktyle,migdały, żurawina, orzechy laskowe, oraz opcjonalnie czarny sezam mleko Zagotowałam mleko i wsypałam płatki. Po ugotowaniu kleistej owsianki, dodałam figi,daktyle,śliwki. Jeszcze minutka gotowania . Przed podaniem posypałam orzechami i sezamem. Podałam
Z Kuchni Do Kuchniśmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie 200 g czekolady mlecznej/gorzkiej 2 łyżki masła Przygotowanie: Bakalie namoczyć w ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo
Malinowo w kuchniprzerwa między zajęciami trwa 15 min? Ech, życie! :D No i pyszna bułka z biedronki! Nie wiem co to za wynalazek, ale była pyszna! Później zgrillowana... mniami! Omleciorek z żurawiną od OXY musi być! Szkoda, że jeszcze nie ma świeżej fasolki szparagowej, bo ja szczerze kocham, ale ta mrorzona też jest spoko! Kanapeczki wszędzie te kanapeczki! No z prawdziwą miłością
fitolarun.blogspot.comskładników i mieszamy wszystko na wolnych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Jabłka i gruszki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Owoce oraz mieszankę bakaliową (orzechy, rodzynki, żurawina) dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez godzinę. Wierzch posypujemy cukrem
Taste Therapyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: 250 g topinamburu 1 jabłko 2 łyżki suszonej żurawiny garść orzechów włoskich sok z 1/2 cytryny (nie za dużej) wykonanie: Orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Jabłko myjemy (jeśli pochodzi nie z naszego sadu to raczej obieramy) i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Topinambur dokładnie myjemy, również ścieramy na tarce o grubych oczkach
Domowy Smak JedzeniaSmacznego! Składniki: 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru trzcinowego 0.5 szkl. pestek słonecznika 0.5 szkl. wiórek kokosowych 0.5 szkl. rodzynek 0.5 szkl. suszonej żurawiny 0.5 szkl. posiekanych orzechów łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy 1 dojrzały banan Wykonanie: Kaszę jaglaną opłukać i ugotować na mleku. Dodajemy cukier i mieszamy z kaszą. Dojrzałego banana rozgniatamy widelcem
psgotujemy