żurawina - 4361 przepisów (strona:164/291)

Jogurtowe słoiczki. 154

słoiczek: płatki zbożowe miód (nie widać) jagody jogurt naturalny niesłodzony płatki kukurydziane bez dodatków maliny Inne pomysły warstw: wszelkie rodzaje owoców sezonowych owoce mrożone owoce suszone (rodzynki, figi, daktyle, żurawina...) musy owocowe otręby zbożowe  orzechy kaszki (ugotowane) gęste mleczko kokosowe może nawet płatki jadalnych kwiatów

zadanie-gotowanie
Chutney z pomidorów i cukinii do słoików na zimę 159

ananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów. Składniki: 1 kg cukinii 1 kg pomidorów 4 kwaśne jabłka 4 cebule 30 dag rodzynek lub żurawiny Składniki na zalewę: ½ litra octu jabłkowego 300 ml wody 40 dag brązowego cukru 2 łyżeczki gorczycy Wykonanie: Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka

Tradycyjna Kuchnia
Karkówka duszonaw rodzynkach 162

Bardzo często mieszkając w Polsce robiłam Karkówkę duszoną w żurawinie na przyjęcia niedzielne. Dziś jest niedziela i dziś przedstawię Wam karkówkę duszoną w rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI:  0.5 kg Karkówki bez kości  20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu

Gotowanie Patki
Ser pleśniowy panierowany 120

Moje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka od szczęśliwej kurki, które miało bardzo intensywnie pomarańczowe żółtko. Gotowe serki odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z konfiturą jarzębinową lub żurawiną

Cakes By Kejt
Domowa granola 131

musli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI

W kuchni Katie
Babeczki marchewkowe z bakaliami i kremem z mascarpone i białej czekolady 196

łyżeczka sody 0/5 szklanki cukru trzcinowego szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki drobno startej marchewki łyżeczka cynamonu około 140 g bakalii ( np. posiekane orzechy pecan, włoskie, słupki migdałów, suszone wiśnie, żurawina i rodzynki)   250 g mascarpone 3 łyżki zmielonego twarożku 80 g białej czekolady Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, dokładnie łącząc składniki

Mienta blog
Słodkie środy - Kokosowe muffiny wieloowocowe 118

pieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
TRUFLOWY MARCHEWKOWIEC 130

szkl. mąki, 1/2 szkl. oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka kakao, 1 płaska łyżka cynamonu, 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, garść suszonej żurawiny, ½ szkl. posiekanych orzechów Masa truflowa: 300 ml śmietanki 36 %, 1 czekolada truflowa Dodatkowo: gorzka czekolada do posypania Poncz: 1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki WYKONANIE 1. Ciasto : Jajka ubijamy

słodki bratek
Kalendarz przetworów 264

Przetwory w listopadzie  Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.  W sklepach i na straganach dostępna jest:  żurawina;  dynia;  buraki. Kalendarz znaleziony na www.smaczny.pl

Ukojenie Podniebienia
Ciastka czekoladowe z orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną 214

170g mąki pszennej  140g masła/margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30g kakao 1 jajko 160g cukru 50g orzechów włoskich 50g czekolady białej 50g czekolady mlecznej   60g suszonej żurawiny 30g rodzynek (użyłam żółtych)  1 szczypta soli Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać mąkę przesianą z sodą oczyszczoną i kakao. Następnie wbić jajko i całość dokładnie wymieszać. (Masa

Di gotuje
Cheb orkiszowy z orzechami 207

ostygnięcia. Chlebek dla mnie idealny ze względu na sporą ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny!  Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba z masłem jest ogromna

Pora na pora
Przepyszny pasztet z marchewką 132

Będzie pysznie dziś bo mięsko się pojawi ale trochę w innej formie czyli pasztet. Można śmiało go jeść na kanapki lub  jako przystawkę z żurawiną. Składniki : 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę) 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone 1  jajko 2  marchewki czosnek sprasowany 3 ząbki papryka

Różowa kuchnia
Aromatyczny świat herbat Teekanne. 105

wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego bzu i aromat soczystych, dojrzałych cytryn. 4. Herbatce owocowa World of Fruits „Superfruits” . Mieszanka łącząca aromat wiśni, słodką żurawinę oraz intrygującą acerolę. 5. Herbata World of Fruits „Fruit Kiss” – soczyste czereśnie i dojrzałe truskawki, czy można odmówić takiego połączenia smaków?  6. „Ginger & Lemon” z linii World

Słodkie okruszki
Burak, rukola i feta! 140

porcji 2-3 średnie ćwikłowe buraki 100 g sera feta 100 g serka kanapkowego np. śmietankowego 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany rukola do posypania: pestki dyni, słonecznika, sezam, żurawina lub kiełki np. rzodkiewki krem z octu balsamicznego Przygotowanie: Buraki myjemy (w łupinach, osuszamy w papierowym ręczniku ) i wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek oliwą

bistro mama
Batony energetyczne. 134

zdrowszą przekąskę. Dodam jeszcze, że bajecznie prostą w przygotowaniu :)  Składniki na batony energetyczne: 100 g gorzkiej czekolady 1 szklanka bakalii (u mnie: podprażony słonecznik, sezam, orzechy laskowe, pistacje, żurawina, jagody goi, rodzynki, płatki migdałów)      Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą, ale nie dotykającej wrzątku) lub w mikrofalówce (seriami

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania