żurawina - 4361 przepisów (strona:167/291)

pieczona kaczka faszerowana bakaliami i szarą renetą 131

orzechami sprawiają że kaczka smakuje wprost wybornie. składniki dla czterech osób 1 duża kaczka 6-7 jabłek szarej renety 150 g suszonych bakalii ( owoce moreli, śliwek, żurawiny, orzechy laskowe, włoskie) sól, pieprz 1 łyżka tymianku 50 ml koniaku, lub wódki gorzkiej żołądkowej 2 łyżki oleju sposób przygotowania Kaczkę luzujemy według  tego przepisu  ( możemy też

Miód i pieprz
Wielkanocne kraszanki- barwimy naturalnie 182

dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa; Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny; Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony); Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce

Smiling Shrimp
Camembert smażony w panierce orzechowo-sezamowej 173

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna przystawka, która może być początkiem wykwintnego obiadu lub stanowić samodzielną przekąskę. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem żurawiny.   1 camembert Panierka: 1 małe jajko + 1 szczypta soli 15-20g orzechów (u mnie brazylijskie, makademia, pekan i włoskie) 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: masło/olej do smażenia Orzechy drobno

Di gotuje
Pascha wielkanocna 124

tłustego białego sera  4 żółtka 125 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 200 g śmietanki 36% ziarenka z 1 laski wanilii 2 garści rodzynek 2 garści suszonej żurawiny 2 łyżki  skórki pomarańczowej 2 łyżeczki żelatyny Wykonanie: Biały ser mielimy. Żółtka z ziarenkami wanilii ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli kremówkę, cały czas ubijając. Następnie miskę

Kulinarne przygody Gatity
Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem. 128

ubiegłym roku na wielkanocne święta zrobiłam pyszny pasztet, tym razem będzie to drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem.Można podawać na ciepło i zimno-najlepiej z dodatkiem żurawiny lub borówki. SKŁADNIKI: 4 pojedyńcze filetyz kurczaka 2-3 marchewki z rosołu 1-2 ząbki czosnku 30 dag. pieczarek 1-2 jajka 4 gotowane jajka 1 łyżeczka lubczyku, majeranku lub tymaianku 1/2 łyżeczki

Kuchnia Beaty
Wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną 162

miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam natomiast całe opakowanie ciecierzycy, a w lodówce marchewki. Składniki: - 1 szklanka surowej ciecierzycy - 1 marchew - 1 cebula - garść żurawiny - 4 łyżki odtłuszczonego mielonego lnu - 2 łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżeczki soli morskiej - szczypta pieprzu - 2 liście laurowe (opcjonalnie) - 4 owoce jałowca (opcjonalnie) Ciecierzycę płuczemy, zalewamy wodą (kilka centymetrów nad poziom

Smakuje zdrowo
wegański chlebek turecki 212

wody ciepłej łyżeczka soli 120 ml mocnej kawy (odcedzonej z paproszków) po ½ szklanki orzechów i suszonych owoców, drobno posiekanych (ja użyłam nerkowców, daktyli, migdałów, moreli, śliwek, żurawiny i rodzynek). Przygotowanie jest banalnie proste – wszystko razem zagnieść. Ja robię to w mikserze planetarnym. Jeśli zagniatacie ręką, to najpierw wymieszajcie łyżką, bo ciasto się bardzo klei. Ma mieć konsystencję mokrej gliny. Ciasto

ladykitchen
Mazurek migdałowy 2 121

zimnego masła 1 jajko szczypta soli masa migdałowa: 1 szklanka drobno zmielonych migdałów ⅓ szklanki cukru pudru 100 ml śmietany 30% do dekoracji: biała i ciemna czekolada migdały, suszona żurawina lub inne bakalie lukier np. zabarwiony barwnikami spożywczymi Wykonanie: Przygotować ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki

Mama Gotuje
Makaron zapiekany z serem 125

serka mascarpone 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego 300 ml śmietany (dałam 18%) 3 łyżki rodzynek 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 2 łyzki żurawiny 1 łyżka masła Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Twaróg rozgnieść widelcem z dwoma łyżkami śmietany,  cukrem, cukrem waniliowym, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i makaronem. Włożyć do naczynia

O kuchni z uczuciem
Granola w Proszku - Mega Zdrowa, Bez Cukru 129

mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik nagrzałam do 180 stopni

Blondynka Gotuje
Mazurek czekoladowo bakaliowy 178

łyżka esencji waniliowej Wierzch bakaliowy: 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 80 g orzechów włoskich  50 g migdałów w płatkach 40 g rodzynek 40 g żurawiny 3 łyżki kokosu 8 suszonych moreli niesiarkowanych 3 suszone figi ale-raj 3 łyżki rumu Przygotowanie: Wierzch bakaliowy: Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie

Ala piecze i gotuje
Mazurek z kremem czekoladowym i bakaliami 130

gram czekolady gorzkiej + 100 gram czekolady mlecznej) 250 gram mascarpone dwie łyżki masła   Do ozdoby: suszone daktyle suszone figi migdały: w całości lub płatki suszone morele, śliwki, żurawina słodkie kuleczki ozdobne i inne dostępne w sklepach ozdoby Ciasto kruche: Ważne! Żółtko, śmietana i masło muszą być schłodzone wcześniej w lodówce. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą nożem, następnie zagniatamy dłonią

Mango Papaja
Sałatka owocowa z miodem i chrupkami ryżowymi 218

cytryny 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki rodzynek bez konserwantów 1-2 łyżeczki łuskanego słonecznika nieprażonego, niesolonego 1-2 łyżeczki łuskanych pestek dyni nieprażonych, niesolonych jeśli masz, dodaj suszoną żurawinę lub inne ulubionego bakalie, także orzechy drobno posiekane w ilości po 1-2 łyżeczki   Przygotowanie: W szklance wymieszaj ze sobą sok z cytryny i miód. Jeśli masz skrystalizowany miód

Anioszek w kuchni
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 141

temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia.    ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami goji i rozmarynem "Matecznik" Agnieszki Grzelak to książka, którą delektowałam się ostatnio. Napisana jest w formie dziennika/pamiętnika, w której Kamila, żona Franciszka i matka Tosi, Jony

Weekendy w domu i ogrodzie
Baton musli, z piekarnika, nie ze sklepu 137

trzy duże lub cztery mniejsze) 100 ml dowolnego mleka 250 g płatków owsianych 100 g daktyli bez pestek 50 g orzechów (dowolnych, może być miks) 50 g rodzynek (lub żurawiny) Orzechy, daktyle i rodzynki siekamy dość drobno. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia formując kwadrat/prostokąt o grubości

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania