więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę
kolorowotorcikowomały problem z naleśnikami. Ale tylko dlatego, że patelnia jest ciężka ,a ja nie miałam siły podrzucać naleśników. Wyrobiłam sobie technikę i już mi dobrze idzie. Smażenie racuchów z żurawiną już nigdy nie będzie ociekać tłuszczem , jak dawniej. Chcę biszkopta? To mam, zrobię go na patelni. Kurczę pieczone? Nie ma sprawy. Patelnia nie wymaga nieustannej kontroli, podnoszenia pokrywki, stresu
Z Kuchni Do Kuchnilyżki płynnego miodu i będzie mieć słodkie zdrowe ciasteczka. Można do nich dodać ulubione bakalie i za każdym razem mogą smakować inaczej. Ja do połowy ciasteczek dodałam suszoną żurawinę i smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki 1/4 szklanki oleju 1 szklanka otrębówpszennych, owsianych lub żytnich 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego
kuchnia doskiporcje): 1/4 arbuza 1 szklanka soku z jabłek (mogą być kwaśne) 1/2 limonki kostki lodu Opcjonalnie ulubiony alkohol (idealnie pasuje tu wódka smakowa z arbuza i mięty lub z żurawiny) Przygotowanie: Arbuza oczyszczamy z pestek i wrzucamy do blendera z sokiem jabłkowym. Całość miksujemy. Do szklanek wsypujemy kostki lodu oraz wkładamy pokrojoną limonkę. Zalewamy całość miksem arbuza i jabłka
ChilliJemyłyżeczka lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oleju ok 250-300 g mieszanych suszonych bakalii ( ja użyłem mieszanki złożonej z suszonych śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, oraz migdałów) 70 ml koniaku lub wódki żołądkowej gorzkiej nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej
Miód i pieprzmiodu 60 g oleju kokosowego, lub masła ( płatki staną się bardziej chrupiące) około 350-450 g wymieszanych ulubionych orzechów i bakalii (ja użyłem pomieszanych suszonych śliwek, fig, żurawiny, rodzynek, orzechów laskowych, włoskich i migdałów) ewentualnie 5-6 łyżek syropu daktylowego ( dodaje niezwykle ciekawego posmaku i aromatu) sposób wykonania Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem i wsypujemy na nią
Miód i pieprzjaglanej z bardzo zdrowymi dodatkami. Gwarantuję, że nawet ten, kto ma wyraźne opory przed kaszą jaglaną, chętnie po niego sięgnie. Składniki ugotowana na sypko kasza jaglana truskawki olej kokosowy żurawina suszona daktyle nasiona chia melon śmietana 36 % ozdoby cukiernicze z czekolady sos do deserów u mnie mango Najlepszą kaszą jaglaną będzie w tym wypadku kasza ugotowana na sypko z poprzedniego
Z Kuchni Do Kuchniłyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 40g suszonych owoców (użyłam moreli, rodzynek i żurawiny) 40g czekolady gorzkiej (może być dowolna) Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej
Di gotujeszklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii - opcjonalnie* 2 łyżki masła orzechowego - opcjonalnie* ok. 100 g czekolady, pokrojonej na drobne kawałki ok. 3/4 szklanki rodzynków, żurawiny, orzechów Do miski wkładamy masło i cukier i ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii lub masło orzechowe - w zależności od tego jaki aromat wolimy uzyskać
Cooking Monsterłyżki miodu 200 g płatków owsianych 100 g orzeszków ziemnych (ja użyłam w karmelu, stąd mniejsza ilość cukru) 100 g ziaren słonecznika 100 g sezamu 50 g żurawiny 50 g rodzynek Do rondelka wrzucamy masło i cukier. Gdy masło się rozpuści dorzucamy marmoladę i podgrzewamy chwilę do rozpuszczenia cukru i połączenia się wszystkich składników. Studzimy. Orzeszki wkładamy do woreczka
Cooking Monstermasła 100 g brązowego cukru 3 łyżki masła orzechowego 200 g płatków owsianych 175 g ziaren słonecznika 50 g sezamu 100 g migdałów pokrojonych drobno 50 g żurawiny 100 g rodzynek szczypta soli kilka łyżek dżemu lub marmolady o kwaskowatym smaku Do rondelka wrzucamy masło oraz cukier. Gdy masło i cukier się rozpuszczą dodajemy masło orzechowe i mieszamy. Studzimy
Cooking Monstermarnować jedzenia: Ten przepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu
Cooking Monsterdługo uczucie sytości. Płatki owsiane zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, dzięki czemu walczą z wolnymi rodnikami i skutecznie opóźniają proces starzenia. Spróbuj także: Owsianka na mleku mleko płatki owsiane żurawina
Fit&Fast Kitchennapełnić dwie połowy ananasa. Polecam! 1/2 świeżego ananasa 1 wędzona ćwiartka z kurczaka (średnia) 1 mała puszka kukurydzy (użyłam Bonduelle) 50g pora 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki ulubionych nasion/orzechów (u mnie pestki z dyni i nasiona konopi) sól, pieprz Dodatkowo: 2-3 łyżki majonezu/gęstego jogurtu naturalnego Ananasa umyć, osuszyć i przekroić
Di gotujeszklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki zmielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 4 łyżki poszatkowanych orzechów 1/3 szklanki suszonej żurawiny lub rodzynek 1. Siemię lniane zalać 10 łyżkami wody, wymieszać i odstawić na około 5 minut. 2. Banany rozgnieść widelcem, dodać pozostałe mokre składniki razem z siemieniem lnianym, wsypać proszek
Mała Cukierenka