żurawina - 4361 przepisów (strona:143/291)

Sałatka - śmietnik :) 234

pomidor 1 połowa papryki 1 połowa czerwonej cebuli 1 połowa ser feta do posypania płatki migdałów 2-3 łyżki odgotowanej fasolki szparagowej (użyłam mrożonej) kilka rodzynek suszonych lub żurawiny na sos - mieszamy wszystko razem w szklance, przyprawy dosypujemy na smak 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Przygotowanie: Pomidor i paprykę kroimy

Gotuj z Mąką
Szybki i prosty piernik marchewkowy – najlepszy! 738

nutką kwaskowości. Piernik w smaku nie jest zbyt słodki. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki, to możecie dodać więcej cukru np. 1,5 szklanki, a zdrowiej będzie dodać np żurawinę suszoną do środka. Możecie też zrobić polewę z mlecznej czekolady a nie gorzkiej. Kolejny plus, że ciasto naprawdę szybko się robi. W czasie kiedy mój mikser ubijał jajka z cukrem

Mieszam w Garnku
Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake 265

push({}); Bogaty Keks Angielski – Fruit Cake Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 100g kandyzowanych wiśni 100g mieszanki kandyzowanych skórek (może być mieszanka keksowa) 450g rodzynek sułtańskich Bakalland 100g suszonej żurawiny Bakalland 100g suszonych wiśni Bakalland 100g suszonych moreli Bakalland 100g suszonych daktyli Bakalland 100g posiekanych orzechów 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) + 2 łyżki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru skórka

Mała Cukierenka
Szybki, wilgotny piernik na powidłach 235

przyprawy do piernika – 1 czubata łyżeczka masła DEKORACJA 120-150g powideł do przełożenia lukier: 2/3 szklanki cukru pudru, sok z cytryny i brandy dekoracje cukiernicze śniegowe gwiazdki żurawina w cukrze z TEGO przepisu mini pierniczki z TEGO przepisu mini pianki marshmallow

Karo in the Kitchen
Sos żurawinowy do mięs 174

Hej! Kto lubi połączenia słodkiego sosu z mięsem będzie zadowolony, bo na święta będzie mógł zrobić samodzielnie sos żurawinowy. Sos nie jest pracochłonny, przyrządza się go

Tylko pysznie
MINI BAJADERKI - POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE SŁODKICH RESZTEK 184

podstawowe: 40-50 dag pozostałego ciasta (bez kremu) - u mnie biszkopt, 1/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, bakalie - u mnie 12 suszonych śliwek i garść suszonej żurawiny (można użyć rodzynek) * , 200 g dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie

JejKuchnia
Nalewka na Boże Narodzenie 174

kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na  Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny 5 suszonych daktyli 5 suszonych śliwek 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 2 gwiazdki anyżu 8 suszonych moreli 4 plastry pomarańczy ze skórką 1 duża łyżka płynnego miodu

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe salami 176

zmielonego* cukru trzcinowego #Diamant 1 łyżka kakao + do obtoczenia 1 łyżka cukru pudru do obtoczenia 1 garść migdałów (całe, nie płatki) 1 szklanka orzechów ziemnych niesolonych 3 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Masło topimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Orzechy oraz migdały prażymy na suchej patelni. Biszkopt przekładamy do malaksera z założonym ostrzem do wyrabiania. Dodajemy masę

Kuchnia w czekoladzie
CIASTKA KOKOSOWE Z CHIA 181

które smakują rewelacyjnie w towarzystwie gorącej herbaty. SKŁADNIKI 80 g oleju kokosowego, 8 łyżek mąki kokosowej, 1 jajko, 1 łyżka cukru kokosowego, 2 łyżki nasion chia, 1 łyżka suszonej żurawiny WYKONANIE Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach

słodki bratek
Tort Czekoladowy z Gruszkami 427

ósemki, a nawet drobniej. Usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Tort posypać wiórkami czekoladowymi. Kawałki gruszek poukładać na torcie ( patrz FILM ). Obok każdej gruszki nałożyć łyżeczką trochę żurawiny. Tort czekoladowy z gruszkami przechowywać w lodówce. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Kuskus 182

przygotowałam zestawienie najlepszych przepisów z kuskusem, które znajdują się na blogu. Zachęcam do wspólnego gotowania już teraz! Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Kuskus z cukinią i suszonymi pomidorami Kuskus z lazurem i winogronami Kuskus z pomarańczą i marchewką z jogurtem i miodem Kuskus z musem jabłkowym z orzechami włoskimi Kuskus

Moja smaczna kuchnia
Kisiel z tapioki z pigwą i "Pani Einstein" 223

gęsta, a perełki w większości przezroczyste. Łyżkę musu z pigwy wyłożyć na dno pucharków, potem przełożyć kisiel, a potem znów mus. Można posypać świeżymi lub suszonymi owocami (u mnie żurawina). Podawać gorący deser. Tytułowa bohaterka książki Marie Benedict pt. "Pani Einstein" to pierwsza żona fizyka, noblisty Alberta Einsteina, którego większość kojarzy z jego zdjęcia z wyciągniętym językiem lub z postaci

Weekendy w domu i ogrodzie
Gwieździsta quinoa 141

Warstwa na dole : #quinoa ugotowana, do ciepłej dodajemy olej kokosowy. Warstwa  na górze : #banan potarty na dużych oczkach Dekoracja: #zurawina liofilizowana Do uformowania gwiazdek użyłam foremek do pierników. Foremke należy położyć na talerzu, nałożyć masę, zdjąć foremke i gotowe

Szkrab Je Sam
Jaglany Renifer 134

dużych oczkach  - amarantus  1 łyżka  - pestki dyni 1 łyżka zmielone  - olej kokosowy 1 łyżeczka  - #bieluch 1/2 opakowania  -amarantus ekspandowany do posypania  - żurawina liofilizowana 1 szt na nos 😉 Kasze jaglana i amarantus dobrze pluczemy. Gotujemy około 25 minut, przecedzamy. Dodajemy olej kokosowy. Przestudzamy. Łączymy z pozostałymi składnikami. Układamy wszystko w świątecznej foremce

Szkrab Je Sam
Wafle przekładane konfiturą żurawinową i wiśniową masą galaretkową 153

margaryny 1 szklanka cukru 400 ml gęstej śmietany 12 % 2 duże pomarańcze 1 szklanka wody 1 szklanka białego cukru 8 goździków szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej 700 g świeżej żurawiny 30 ml balsamicznego octu figowego 150 ml Sherry     Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem cukier, na dość dużym gazie roztopiłem cukier, czesto mieszałem. Wystudziłem, dodałem śmietanę, zagotowałem. Zdjąłem z ognia

R'n'G Kitchen