żurawina - 4361 przepisów (strona:139/291)

Granola z patelni, czyli domowe Musli Crunchy 105

uprażyć, aż nabiorą jasnego, złotego koloru. Potem dodaje się miód, po chwili zestawia się z ognia i miesza z dodatkami takimi jak cynamon, płatki migdałów i jagody goi (lub żurawina czy rodzynki). Granola szybko ostyga i robi się bardzo chrupiąca. Można ją podawać z dowolnymi dodatkami: z mlekiem, jogurtem, sokami, owocami, koktajlami, lodami. Jeśli chcecie sprawić przyjemność swojej bliskiej połowie

Moja Delicja
Musli pieczone z jabłkiem – prosty przepis 136

łyżki oleju kokosowego 4-5 łyżek miodu 3/4 szkl wrzątku 3 łyżki pudru jabłkowego (sproszkowane, liofilizowane jabłka) 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu dodatkowo: suszona żurawina, rodzynki, suszone figi Jak zrobić musli pieczone z jabłkiem: Zaczynamy od przygotowania mokrych składników. Najpierw do dużego kubka dodajemy olej kokosowy, miód, zalewamy wrzątkiem i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie do miski wrzucamy płatki

Dorota Smakuje
Krokiety orzechowe 198

smażenie można dodać trochę masła, które sprawi, że orzechowe krokiety będą jeszcze lepsze. Polecam przepisy na: Kotleciki z suszonych grzybów , Śledzie w oliwie i cytrynie , Pieczone udka kaczki z żurawiną i rozmarynem Krokieciki orzechowo-ziemniaczane można przygotować także z resztek ziemniaków, które pozostały na przykład z obiadu, jednak smak będzie trochę inny. Orzechy można także zastąpić warzywami, na przykład marchewką

Korniszonki
CZEKOLADA PROTEINOWA Z BAKALIAMI 133

SKŁADNIKI: - olej kokosowy (60 g) - miód - (60 g) - kakao - (30 g) - żurawina - (30 g) - orzechy (30 g) arachidowe/ nerkowca/ włoskie... - odżywka białkowa WPC (30 g) WYKONANIE: Olej kokosowy i miód podgrzewamy w garnuszku do rozpuszczenia, odstawiamy z ognia, następnie cały czas mieszając dodajemy kakao, bakalie i białko. Powstałą płynną masę od razu przekładamy do plastikowego pojemniczka, wyrównujemy za pomocą łyżki

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM 130

rukola - 2 garści - pomidorki koktajlowe - 5 szt. - słonecznik łuskany - 1 łyżka - olej lniany - 1 łyżka - przyprawy: sól himalajska/ pieprz cytrynowy/ pomidory suszone z czosnkiem - chleb żytni (u mnie z żurawiną) - 2 kromki WYKONANIE : Jajo ugotować na twardo. Słonecznik uprażyć na suchej patelni teflonowej. Tuńczyka odsączyć, pomidorki koktajlowe pokroić w połówki i wymieszać z porwaną sałatą, przyprawić wedle uznania

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BAKALIOWIEC Z KASZY MANNY (bez pieczenia) 151

miód - 5 łyżek (180 g) - olej kokosowy - (80 g) - rodzynki - (100 g) - orzechy włoskie - (60 g)  Polewa: - olej kokosowy - (170 g) - kakao - (40 g) - orzechy włoskie - (90 g) - żurawina suszona - (50 g) - rodzynki - (50 g) WYKONANIE: Spód: Mleko pogrzać, wymieszać z miodem i olejem kokosowym. Zalać płatki owsiane gorącym mlekiem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy. Odstawić do przestygnięcia

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Burger z kurczakiem i sosem czosnkowym 192

bułka 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g) kilka plasterków pomidora kilka plasterków ogórka kilka pasków papryki czerwonej  1 liść sałaty 2 łyżeczki pasty słonecznikowej ( użyłam z żurawiną od Primavika ) 3 pieczarki  1/4 cebuli  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka oliwy  marynata do kurczaka: sól, papryka słodka, papryka ostra, curry, mieszanka ziół greckich, czosnek granulowany

Zdrowie na języku :P
Tortilla z karkówką 130

przepis 2 tortille kukurydziane 1 plaster karkówki z grilla 1 jajko ugotowane na twardo 5 pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki szczypiorek 4 plastry sera żółtego ulubiony sos, u mnie: żurawina, majonez, ketchup, musztarda Tortille smarujemy sosem, nakładamy na każdą z nich po połowie pokrojonego w paski mięsa z karkówki. Jajko kroimy wzdłuż na 4 części i układamy po równo

MamaOskarka
BAJADERKI 256

owoców) 1/2 szklanki mleka 100 g masła 50 g gorzkiej czekolady 3-4 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1/2 szklanki bakalii (u mnie: orzechy włoskie, migdały, suszona żurawina, chipsy bananowe, wiórki kokosowe)  30-50 ml wódki lub rumu (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe (do obtoczenia) Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło oraz gorzką czekoladę. Resztki

Kuchnia MagdaLeny
Hot Cross Buns - wielkanocne bułeczki 169

świąt wielkanocnych. Ciasto: 400 g mąki chlebowej 150 ml mleka 50 g masła Skórka z jednej pomarańczy 1 goździk Łyżeczka kardamonu Łyżeczka cynamonu 7 g drożdży Garść rodzynek i żurawiny 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 jajko Do posmarowania: 1 jajko rozkłócone z odrobiną mleka Krzyżyki: 3  łyżki mąki pszennej 3 łyżki wody

noteskulinarnyfiga
Mazurek kokosowy z białą czekoladą 146

łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki cukru  Polewa: 150 g białej czekolady 1 łyżka mleka  1/4 łyżki masła Dodatkowo (do ozdoby): płatki migdałowe suszone morele  suszona żurawina rodzynki wiórki kokosowe Zaczynamy od przygotowania ciasta. Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć

Świat Ciasta
Wieprzowina na świąteczny obiad 167

Kofty, czyli szaszłyki z grilowanego mięsa 38. Bitki z szynki wieprzowej 39. Bitki wieprzowe w sosie kurkowym 40. Wieprzowina duszona w śmietankowym sosie 41. Szynka świąteczna z cytrusami i żurawiną 42. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie 43. łopatka pieczona z oregano 44. Szaszłyki ze schabu 45. Gołąbki z ryżem i mięsem 46. Papryka faszerowana kurkami i mięsem 47. Papryka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki z bakaliami 216

Składniki suche: 250 g mąki tortowej 130 g cukru 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nieco ponad połowa szklanki różnych bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, rodzynki, żurawina) Sposób wykonania: 1. W osobnych naczyniach wymieszać składniki suche i mokre. Wystarczy użyć do tego rózgi kuchennej. 2. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. 3. Ciasto nakładać do papilotek

Kuchnia domowa Ani
Blok czekoladowy, izraelskie przysmaki 171

użyłam kakao, - dałam mleko w proszku zwykłe a nie wegańskie, - zamiast oleju kokosowego użyłam rzepakowego, - zamiast nerkowców orzechów włoskich, - zamiast orzechów laskowych dodałam pokruszone herbatniki, - dodatkowo dorzuciłam suszone morele, żurawinę i gorzką czekoladę, - dodałam trochę więcej wody bo masa była za gęsta, - przed dodaniem orzechów, herbatników i suszonych owoców zblendowałam masę. Na zdjęciach: gołąbki w puszce (pyszne!!!), przyprawy: do falafla

Qlinarnie i Qlinarnie
Babeczki do koszyczka 180

roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: czekoladowa (50g czekolady mlecznej lub deserowej + kilka łyżek mleka) lukier (pół szklanki cukru pudru + kilka łyżeczek słodkiej śmietanki) Dekoracja: Do wyboru: żurawina, suszone migdały (lub inne owoce), płatki migdałowe, orzechy, różne posypki, itp.     *** Mąki przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy *** *** Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną

Blog z Apetytem