masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj. Moją babkę ozdobiłam maślanym lukrem przepis TUTAJ , posypałam żurawiną i płatkami migdałów
KukuleczkiDzisiaj przepis na lekką sałatkę z roszponką i kozim serem. Składniki: spora garść roszponki kilka kawałków koziego sera kilka pomidorków koktajlowych pestki słonecznika garść żurawiny garść kukurydzy kilka oliwek Składniki na dressing : 1 łyżeczka oliwy 1,5 łyżeczki musztardy łagodnej 1,5 łyżeczki miodu pieprz Przygotowania: Upraż pestki słonecznika
Kukuleczkidelikatne, puszyste i cudownie pachną. Początkowo miałam obawy, że będą rozpływały się podczas smażenia, ale nie - smażyły się bez problemu (i rosły tak jak racuszki). Idealnie komponują się z żurawiną , dżemem pomarańczowym lub bananami (smażonymi na tej samej patelni). Koniecznie musicie spróbować, bo są na naprawdę obłędne! Aha, i od razu zróbcie podwójną, a nawet potrójną porcję
Di gotujeZdarza się, że są tańsze 6. Muesli- gotowe w paczkach są zazwyczaj dużo droższe. Spróbuj kupić płatki owsiane i do tego luzem na wagę dodatki według uznania (np. suszona żurawina, orzechy itp.) 7. Mięso - bez kości, bez skóry piersi z kurczaka są oczywiście wygodne i praktycznie bez tłuszczu, ale są zazwyczaj dużo droższe. Kup całego kurczaka i podziel go własnoręcznie
Tradycyjna Kuchniarobię na oko :) około 1/2 szklanki oleju i 3 łyżki kakao. Dodatki orzechy amarantus migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi to wyjedzeniem całej masy przed zastygnięciem ;) Ważne jest, aby za bardzo nie podgrzać oleju
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę. Albo camembert i żurawinę. Takie to by mi smakowały! Muszę na chwilę zawiesić wypiekanie ciast drożdżowych, bo za mocno poluzowałam i coś waga drgnęła nie w tę stronę co trzeba. Ale wieczorne rozgrywki
bistro mamamanny do wysypania foremek nadzienie: 2 kwaśne jabłka 1 łyżka miodu cynamonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 120 g naturalnego musu jabłkowego 1 łodyga rabarbaru 2 łyżki borówki amerykańskiej 2 łyżki żurawiny 1 łyżka nerkowców 2 łyżeczki wiórków kokosowych 1 garść jadalnych kwiatów (np. bratki i fiołki) 200 ml śmietany 30% 1 szt laska wanilii 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) Mąkę
Mienta blogObiecuję! Wegański sernik oreo: Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego słodzonego 6 łyżek ksylitolu/cukru Sok z cytryny 30g migdałów 30g suszonej żurawiny/rodzynek 30g orzechów włoskich 10g oleju kokosowego Łyżka kakao 2 opakowania Oreo po 175g Wykonanie: 1. Zagotuj odcedzoną kaszę jaglaną w mleku sojowym z dodatkiem ksylitolu (około 20min) i zostaw
Pland based fillesłoiczek: płatki zbożowe miód (nie widać) jagody jogurt naturalny niesłodzony płatki kukurydziane bez dodatków maliny Inne pomysły warstw: wszelkie rodzaje owoców sezonowych owoce mrożone owoce suszone (rodzynki, figi, daktyle, żurawina...) musy owocowe otręby zbożowe orzechy kaszki (ugotowane) gęste mleczko kokosowe może nawet płatki jadalnych kwiatów
zadanie-gotowanieananasem, gruszkami (przepis tu ) . Dziś całkowicie odmienna wersja- na bazie cukinii i pomidorów. Składniki: 1 kg cukinii 1 kg pomidorów 4 kwaśne jabłka 4 cebule 30 dag rodzynek lub żurawiny Składniki na zalewę: ½ litra octu jabłkowego 300 ml wody 40 dag brązowego cukru 2 łyżeczki gorczycy Wykonanie: Z podanych składników zagotować zalewę do rozpuszczenia się cukru. Cebulę, cukinię i jabłka
Tradycyjna KuchniaBardzo często mieszkając w Polsce robiłam Karkówkę duszoną w żurawinie na przyjęcia niedzielne. Dziś jest niedziela i dziś przedstawię Wam karkówkę duszoną w rodzynkach. Jest idealna do ziemniaków, kasz czy pieczywa. Polecm bo nie dość że cudnie smakuje to jest bardzo szybka w przygotowaniu. SKŁADNIKI: 0.5 kg Karkówki bez kości 20 dag rodzynek 1 cebula 5 łyżek sosu
Gotowanie PatkiMoje wyszły bardziej żółte niż rumiane, ponieważ użyłam jajka od szczęśliwej kurki, które miało bardzo intensywnie pomarańczowe żółtko. Gotowe serki odsączyć na papierowym ręczniku, podawać z konfiturą jarzębinową lub żurawiną
Cakes By Kejtmusli na wypasie ;) Pełne tego, co najbardziej lubicie. Wystarczą płatki owsiane, żytnie, pszenne, Wasze ulubione ziarenka (słonecznik, sezam, pestki dyni, orzechy wszelakiego rodzaju) oraz suszone owoce (rodzynki, morele, jabłka, żurawina) i trochę miodu. 100 g domowej granoli dostarcza około 328,5 kalorii, 6,75 g białka, 13 g tłuszczu, 50,4 g węglowodanów oraz 5,3 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI
W kuchni Katiełyżeczka sody 0/5 szklanki cukru trzcinowego szklanka oleju rzepakowego 3 szklanki drobno startej marchewki łyżeczka cynamonu około 140 g bakalii ( np. posiekane orzechy pecan, włoskie, słupki migdałów, suszone wiśnie, żurawina i rodzynki) 250 g mascarpone 3 łyżki zmielonego twarożku 80 g białej czekolady Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej, dokładnie łącząc składniki
Mienta blogpieczenia 3 czubate łyżki wiórek kokosowych 1/3 szklanki cukru 170 ml kefiru 100 ml mleka 70 ml oleju kokosowego 2 jajka 12 łyżeczek kruszonki mix owoców mrożonych (maliny, porzeczki, żurawina, śliwki, agrest itp) cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do jednej miski wsypujemy suche składnik: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek o pieczenia i wiórki kokosowe - mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki