pieczarkami zblendować w osobnej misce z chochelką wywaru warzywnego, przelać do wywaru, przyprawić i gotować na małym ogniu. W miseczce zblendować serek ze śmietaną i chochelką bulionu, zagęścić zupę. Zupę podawać z grzankami. Smacznego
Niezły Młyneksię zagotuje woda to zebrać tzw. "szumy" najlepiej cedzakiem lub łyżką, żeberka gotować z do miękkości i wyjąć je z garnka, ostudzone obrać z mięska i dodać do zupy do wywaru dać kaszę jęczmienną drobną, ziemniaki pokrojone w kostkę, włoszczyznę rozdrobnioną w rozdrabniaczu i gotować do miękkości kaszy dodać pokrojoną kiszoną kapuste i gotować z 30 minut, do smaku doprawić(...)kucharkiem, pieprzem, majerankiem, kurkumą, natką pietruszki zupa jest syta, rozgrzewająca i smaczna..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOdkąd mam blender, pokochałam zupy kremy. To naprawdę fajna przystawka, którą można zrobi ć praktycznie ze wszystkiego. Dziś na tapetę bierzemy kalafiora :) Składniki: - różyczki z jednego kalafiora - 1 litr bulionu warzywnego - 1 duża cebula - 1 por (biała częś ć) - 100 g serka topionego - 100 g masła - szczypta imbiru - posiekany koperek - sól, pieprz Na rozpuszczone masło wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę(...)dusimy jeszcze jakieś 5 minut. Teraz pora na bulion - domowy lub z kostki, wybór dowolny :) Gotujemy kolejnych kilka minut, aż do miękkości kalafiora. Teraz w ruch idzie blender - naszą zupę najpierw najlepiej przestudzi ć (blendowanie na gorąco może uszkodzi ć urządzenie). Gdy będzie już jednolita, stawiamy ją z powrotem na gazie, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy serek topiony pokrojony w kosteczkę
Kulinarne zapędy Kokosaminut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę żółta na mniejsze słupki i warzywa pokrojone w kostkę gotować do miękkości składników natkę pietruszki opłukać i posiekać drobno, wsypać do zupy do smaku dodać paprykę ostrą i maggi zupa jest lekka i zarazem pożywna.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięchilli - gotować do miękkości ziemniaków kupiłam kiełbasę z 80% szynki - na smalcu usmażyć pokrojone w kostkę 1 długie pęto kiełbasy z cebulą czosnkiem drobno pokrojonym i usmażone dodać do zupy drugie pęto kiełbasy pokroić na pół i na 5 cm słupki i włożyć do zupy wsypać majeranek i gotować z 10 minut i wlać żurek ze szklanej butelki doprowadzić
W Mojej Kuchni Lubiękulki mielone i gotować po wypłynięciu z 15 minut na mniejszym ogniu mielone wyjąć na talerz i do wywaru dodać majeranek, śmietanę 18% wymieszaną z mąką i zagęścić lekko zupę - włożyć do zupy mielone i doprawić maggi do smaku można podać z ziemniakami polanymi skwarkami lub grzankami.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięlitry, kości schabowe 3/4 kg, włoszczyzna 1 pęczek, kapusta biała 1 sztuka, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, makaron 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek, przyprawa do zup - do smaku kości schabowe zagotować w niedużej ilości wody i ją wylać, kości opłukać do garnka z kościami wlać 4 litry wody i gotować do miękkości, kości wyjąć na talerz, obrać(...)mięsko i można dodać do zupy lub zostawić np. do farszu do wywaru dać pokrojoną dość grubo włoszczyznę, kucharka i gotować z 10 minut teraz dać pokrojoną kapustę młodą, wsypać makaron gwiazdki, dodać paprykę ostrą, gotować z 15 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając na koniec wsypać posiekaną pietruszkę i przyprawę w płynie do smaku.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 15 minut włożyć pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, dodać kurkumę, kucharka i gotować z 20 minut, z kości obrać mięso i dać do zupy, wsypać natkę pietruszki, majeranek i gotować z 5 minut na talerzu do smaku zmielić czarny pieprz, zupa ma ładny kolor, jest syta i smaczna......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękostkę włoszczyznę z ziemniakami, kaszę jęczmienną średnią, pieczarki dodałam malutkie w całości dodać pozostałe składniki oprócz przyprawy w płynie, wlać wodę /szybkowar mam na 9 ltrów i na zupę wlewam około 4 litrów wody/ i zamknąć pokrywę szybkowara zagotować na dużym ogniu i gdy para zacznie syczeć z zaworka to zmniejszyc ogień na minimum i gotować z 25 minut(...)szybkowarze i potem spuścić ciśnienie przed podaniem można posypać natką pietruszki, doprawić przyprawą w płynie, krupnik jest bardzo smaczny, wyrazisty, mięsko z szyjek mięciutkie i można zajadać pożywną zupę..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięilości cynku i lecytyny. Dynia nie zawiera sodu, pomaga więc leczyć nadciśnienie oraz choroby nerek. Dynia nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania i marynowania. Z miąższu warzywa można przygotować zupę, racuchy, farsz do naleśników ale ciasto i dżem też są pyszne! Możemy dynię zamrozić. Popularne odmiany to : * dynia Muscat de Provence - wyjątkowo smaczna, o intensywnie pomarańczowym miąższu * dynia Hokkaido(...)delikatna w smaku, po ugotowaniu rozpada się na makaronowe nitki * dynia piżmowa - słodka, o orzechowej nucie i charakterystycznym zapachu piżma * dynia ozdobna - piękna, jesienna ozdoba stołu Przepisy na blogu : ZUPA KREM DYNIOWA DYNIOWE RACUCHY NA SŁODKO
Magiczne Życie MartyObiad miał być na szybko, do tego zupa :) Jak szybko to szybko- i powstał krem pomidorowy na bazie bulionu kurczakowego. Kremowy smak przełamany lekką kwaskowatością pomidorów, był hitem naszego obiadu- grzanki dopełnieniem :) Polecam Wam prostą i smaczną zupę, która z pewnością rozgrzeje Was w jesienne i zimowe dni. Zaczynamy: Składniki: 2 puszki pomidorów 3-4 świeże pomidory 100 ml koncentratu
Smaki EdytyRozgrzewająca , lekka zupa w sam raz na jesienne chłody. Dodatkową zaletą, ważną dla zapracowanych, jest fakt, że przygotowuje się ją błyskawicznie. Polecam wszystkim miłośnikom marchewki. Składniki: 1kg marchwi pietruszka korzeń kawałek selera puszka pomidorów cebula 2 łyżki curry jogurt naturalny sól, pieprz natka pietruszki Warzywa umyć, obrać i najlepiej zetrzeć na tarce. Zalać bulionem warzywnym i ugotować, na końcu(...)dodać pomidory. Zupę przyprawić, zmiksować i zabielić jogurtem naturalnym
Anioły w kuchniSmaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad. Składniki: 500g cebuli 3 łyżki masła 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2,5 szkl.wywaru z warzyw 2,5 szkl. mleka 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki 1 liść laurowy 1 marchewka grubo starta sól, pieprz natka pietruszki Biskwity serowe(...)powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego
Anioły w kuchnimieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, zaciągnąć zupę śmietaną i ewentualnie doprawić. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem
Anioły w kuchnioliwie dusimy dymkę.Dodajemy seler , pomidory oraz imbir. Zalewamy stopniowo bulionem. Następnie dolewamy sok jabłkowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką
Anioły w kuchni