zupa - 39353 przepisów (strona:996/2624)

Azjatyckie inspiracje 195

zasadzie mogłabym je jeść podsmażone jedynie na czosnkowo-cytrynowym masełku, posypane np. natką pietruszki. Pycha. Muszę niedługo przygotować je właśnie w taki sposób, ale dziś zapraszam na... Pikantną zupę curry z krewetkami tygrysimi porcja dla 4 bardzo lub 5 nieco mniej głodnych osób Potrzebujemy: 0,5 kg mrożonych krewetek tygrysich 2 średnie marchewki 0,3 kg pieczarek 1 czerwoną paprykę(...)cebulki dymki ze szczypiorkiem 1 cytrynę: otartą skórkę i sok 1 puszkę pomidorów lub tyle samo pomidorowej passaty 1 puszkę mleka kokosowego 1 szklankę mleka (Tego dnia, kiedy robiłam zupę nie udało mi się dostać mleka kokosowego i zupkę zrobiłam jedynie na zwykłym mleku. Również była smaczna, nawet bardzo:)) 1 łyżkę masła przyprawy: 2 łyżki curry, 2 łyżki słodkiej mielonej

Ratunku obiad
Klasyka w nieco innym wydaniu, czyli zupa pomidorowa z imbirem i soczewicą 194

powrót zimna. I gdyby jednak zima postanowiła wrócić, to mam w zanadrzu tajną broń. Danie z serii brzydkie a dobre. Pyszną, gęstą, rozgrzewającą, szybką i do tego zdrową zupę... pomidorową :D Co w niej takiego wyjątkowego? Przede wszystkim smak. Daje niezłego kopa, kiedy potrzeba doładować baterie. Jest bardzo pożywna i sycąca (spokojnie może stanowić samodzielny posiłek, nie trzeba już(...)niej pieczywa, zdecydowanie można się najeść samą). Mimo to nadaje się też dla osób na diecie. Na dodatek wychodzi naprawdę niedroga. Czego chcieć więcej? Zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą (porcja dla 4-5 osób) Należy przygotować: 100 g zielonej soczewicy (1/2 szklanki) 1 czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku kawałek imbiru długości ok. 5 cm 1 puszkę krojonych pomidorów

Ratunku obiad
Zupa rybna z pstrąga. 278

choć wiem, że już jest późno i pewnie menu na święta macie już ustalone...  Wybaczcie też dość krótkie i zwięzłe opisy... Czas mnie goni, tęsknie już za Bąbelkiem.... Zupa rybna z pstrąga. Składniki dla 4 - 6 osób: 3 pstrągi; 2 marchewki; pietruszka; kawałek selera; biała część pora; liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; kilka ziaren pieprzu; sól. Warzywa obieramy(...)wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 min. Pstrągi filetujemy. Głowy, kręgosłupy i ogony płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się warzyw. Gotujemy 10 - 15 min. Zupę przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Filety pstrąga delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i smażymy na odrobinie oliwy na patelni. Kroimy w paski. Ugotowane warzywa tniemy "w plasterki". Ja swoją

Miksturownik
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 183

przychodzi mi do głowy żadne danie, które chciałabym zjeść na obiad.  Nie miałam ochoty dopóki nie zauważyłam tego buraka:)  I ju ż wiedziałam, że przerobię go na zupę buraczaną ( b o czy tak ą zupę mo ż na nazwać barszczem to nie jestem pewna ;). Zupa powstawała na bieżąco, po prostu dodawałam składniki i przyprawy i próbowałam, do końca(...)łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element" zbo ż ow y i padło na płatki , bo w życiu jeszcze ich do zupy nie dodawałam (o) Gotowałam jeszcze ok. 15 min. , po czym lekko zmiksowałam. Na talerz wycisnęłam 1/2 ząbka czosnku, nalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa różnowarzywna z kaszą jaglaną i soczewicą 172

Wracam do zup! Przez całe lato nie miałam ochoty na zupę, ale kiedy tylko zrobiło się chłodniej od razu taka ochota się pojawiła. Moja najulubieńsza wersja, czyli zupa z różnymi sezonowymi warzywami, częściowo kremowa (czyli trochę zmiksowana), podsypana kaszą jaglaną. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Zupa z papryką i serem pleśniowym 120

Ostatnio u mnie zupa prawie na co dzień, co nie jest dziwne o tej porze roku, bo to najlepsze na rozgrzanie i jesienne smutki;) Dzisiaj zupa lekko mięsna (zwykle robię bez mięsa) z papryką i dodatkiem sera pleśniowego, który genialnie podkreśla/uzupełnia smak zup. Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 146

Groszek ptysiowy Brześć - zupa z selera -     Dzisiaj u mnie przepis na pyszna zupkę z selera z dodatkiem groszku ptysiowego Brześć. Groszek ptysiowy to dodatek do wielu zup i kremów. Groszek sprawia, że zupy i kremy nabierają gęstszej konsystencji a jedzenie ich sprawia jeszcze więcej przyjemności ...   Zupa krem z selera - przepis Składniki: 2 średnie cebule 150 g selera(...)minut. ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę także, pora w plastry. Dodać do garnka, zalać wodą. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Dobrawić śmietaną i przyprawami. Podaną zupę udekorować posypać koperkiem i groszkiem ptysiowym BRZEŚĆ. Groszek ptysiowy BRZEŚĆ: Więcej o produktach Brześć przeczytacie tutaj

kolorowotorcikowo
zupa z młodej kapusty 140

rzepakowy np RAPSO kwaśna śmietana Kapustę poszatkować, obgotować w wodzie - odcedzić. Gotować 2-3 minuty. Przełożyć do garnka, zalać wodą. Ilość wedle uznania - zależy czy wolicie gęstą czy rzadką zupę. Dodać pokrojoną marchew - gotować do miękkości warzyw. Cebulę zeszklić na oleju RAPSO - dodać do zupy. Zagęścić mąką, doprawić do smaku. Zupę nalewać do miseczki, posypać koperkiem i polać śmietaną. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 253

mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól   migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć.  Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty. Warzywa zalać(...)bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę. Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować. Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą. Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Serowa zupa z wędzonym łososiem 249

Macie ochotę na ciepły posiłek, ale jakoś tak ... czasu, chęci, weny na gotowanie brak ! Zupę serową przygotujecie w kilka chwil. Ciepła, kremowa, z kawałkami wędzonego łososia i świeżym szczypiorkiem. Skusicie się ? Składniki: 250 g włoszczyzny w paskach 1 l wody 200 g serka pleśniowego Brie 100 g serka topionego ementaler sól pieprz kolorowy KAMIS gałka muszkatołowa KAMIS 70 g łosoś(...)ugotowanych warzyw dodać ser brie oraz serek topiony - dokładnie wymieszać, gotować, do momentu aż ser się rozpuści. Całość dokładnie zmiksować blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym.  Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową Kamis.  Plastry wędzonego łososia pokroić w paski. Szczypior posiekać.   Do talerzy lub bulionetek wlewać porcję zupy serowej. Posypać ją paskami wędzonego

kolorowotorcikowo
Zupa marchewkowa 199

Nigdy nie chciałam robić zup, ponieważ wychodziłam z założenia, że nie potrafię i na pewno mi nie wyjdzie taka "jak u mamy". Sytuacja, duża ilość posiadanej marchewki i potrzeba zjedzenia zupy "zmusiła" mnie do odrzucenia obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki(...)pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek. 5. Połączyć ze śmietaną wymieszaną z koncentratem, mąką i odrobiną wywaru stale mieszając. insertCookd("970a9cc8b41c3fe560e90a35a926ffff

Pasja Smaku
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 340

zwłaszcza pstrągi, które radośnie skakały za ścianą. Nie mogliśmy sobie odmówić wzięcia na wynos kilku wędzonych pstrągów, za cztery sztuki zapłaciliśmy ok. 21 zł. Druga wizyta minęła pod znakiem zupy rybnej na ostro (10 zł) , o której marzyłam od pierwszej wizyty. Polecała nam ją też kelnerka - więc z pewnością jest to specjalność restauracji. Postanowiliśmy zamówić także filet z jesiotra(...)/100 g) - nigdy nie próbowałam tej ryby, więc nie mogłam sobie jej odmówić. Sugerując się jednak ceną zupy (domyśliliśmy się, że może być sycąca), zdecydowaliśmy się zamówić drugie danie na pół. na deser spontaniczna decyzja - kawałek jabłecznika (6zł/szt) - jednak nie jest to chyba stała pozycja w menu, bo przy pierwszej wizycie go nie było. W każdym razie był bardzo dobry

Pasja Smaku
SYCYLIJSKA , PIKANTNA ZUPA RYBNA 355

Moja rodzinka uwielbia zarówno same ryby jak i zupy rybne. Zupy z duuużą ilością ryb. A ta się właśnie do takich zalicza. Ostatnio coraz częściej eksperymentuję z dynią , tym bardziej przemawiał do mnie ten przepis. Znaleziony w Vivie, cytuję za Muchą Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo

Smaczne Zdrowe
FRANCUSKA ZUPA GRZYBOWA 190

Przepyszna zupa , baaardzo grzybowa, idealna na wigilijny stół ale nie tylko.  U nas bywa kilka razy do roku. Polecam szczególnie dla wielbicieli zup grzybowych. Przepis pochodzi z książki "Wyśmienita kuchnia francuska". Składniki na 6-8 porcji: - 30g suszonych grzybów ( prawdziwki,podgrzybki, itp.) - 1,5l rosołu drobiowego lub warzywnego - 30g masła - 2 cebule grubo posiekane - 2 ząbki czosnku posiekane - 900g(...)dalej ok.3-5 minut mieszając. Wlać maderę lub sherry i resztę rosołu, dodać ugotowane suszone grzyby  z wywarem i gotować pod przykryciem przez ok.30-40 minut na wolnym ogniu. Zmiksować zupę w malakserze albo przetrzeć przez sito ( używam blendera). Dodać kremówkę lub kwaśną śmietanę, przed podaniem posypać szczypiorkiem i nałożyć kleksik śmietany. Można również podawać z makaronem, np.łazankami. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ZUPA GULASZOWA 287

Zupa, która bywa u nas od dobrych kilkunastu lat. Przepis znaleziony "wieki" temu w gazecie, co jakiś czas w niezmienionej formie pojawia się na naszym stole, a już szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Polecam bo jest pyszna, bardzo pożywna, rozgrzewająca i baaardzo smaczna. Warto zrobić jej więcej (z całej porcji) bo na drugi dzień jest jeszcze lepsza... :-) Składniki: - 1kg wołowiny(...)mięsem i doprawić solą. Z mąki, jajka i soli zagnieść dość twarde ciasto (można dodać odrobinę wody). Rozwałkować i odstawić do wyschnięcia. Pokroić na szerokie łazanki. Do gotującej się zupy dodać łazanki , zamieszać i gotować aż łazanki wypłyną na powierzchnię. Można doprawić szczyptą chilli. Zupę podawać gorącą z dodatkiem pieczywa. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania