warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw. 7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką. Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta. Smacznego
W kuchni KatieZupę z dorsza robię od bardzo niedawna. Zawsze miałam na nią długie zęby, dlaczego? Bo nigdy nie jadłam. Gdy pracowałam we Włoszech robiliśmy zupę rybną, z owoców morza i różnych gatunków ryb słodkowodnych i morskich. Moja propozycja jest z dorszem, ale śmiało można mieszać różne gatunki ryb. Co robimy: całe ryby czyścimy, filetujemy, głowy oczyszczamy, wstawiamy wywar warzywny. Na około
Pasje Jolkiwłaściwościach oczyszczających pora już na pewno wiecie, i o tym że zupa ugotowana z tego warzywa po hucznej zabawie niweluje objawy kaca. Poza tym jest to sycąca i rozgrzewająca przystawka, danie główne czy kolacja, a nawet śniadanie. Przygotuj: - 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu - 1 średni por - sól, pieprz, koperek do posypania - 3 ziemniak - 2 ząbki czosnku - pół(...)sześć części. Rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć na 2-3 minuty grzybki, wyłącz ogień.Jeżeli masz warzywa z wywaru pokrój na plasterki i dodaj do zmiksowanej zupy. Posyp koperkiem lub natką pietruszki, lubczyk też pasuje. Jak nie masz pieczarek użyj ziemniaka drobno pokrojonego i podsmażonego do miękkości, ok 10 min. SMACZNEGO! CMOK
Pasje Jolkisosem. Mam 2 sposoby na zagospodarowanie tego pozostałego sosu. porcje sosu .Pierwszy- to zamrozić i podać potem np. z pulpetami , kluskami itp. Drugi - to podać ten sos jako zupę np. z makaronem. Ja gotuję w takim przypadku wermiszel bo nadaje się do zupy typu pomidorowa ( lub rosół ) , a do tego błyskawicznie się gotuje. Wczoraj zrobiłam ,,Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe
Buniabaje w kuchniSmak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest
Apetyczna babeczkaZupoholizmu ciąg dalszy ;) dynia nie gości u mnie zbyt często, ale jak już wpada, staram się z niej wyczarować jak najwięcej rzeczy. A zupa dyniowa to podstawa! Dzisiaj pojawi się jej pikantniejsza odsłona ;) ale jeśli macie ochotę na łagodną dyniową z krewetkami , zapraszam tu . Składniki : 200g dyni (dajcie więcej, jeśli chcecie) 250ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 mała marchewka(...)ogień. Po 5 minutach dolewamy mleko kokosowe, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. I gotowe! "Piekło w gębie" na dobranoc jest cudowne :) Zachęcam też do dekorowania zupy pestkami dyni :) Smacznego
Kitchens Alphabetzupie czosnkowej przeczytałam pierwszy raz na Kuchni z wyrakiem. Pomysł mi się spodobał, ale nie byłam pewna reakcji Wszechmocnego Admina i jakoś z czasem zapomniałam o česnekovej. Potem kupiłam przepiękny, polski czosnek. Cztery główki, bo czemu by nie. I już wracając do domu wiedziałam, że będzie zupa
Gotuj z Blue RavenZiemniaki przetrzeć, ale wywar zachować. Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego. Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa
Kulinarny karnet Christopheraświecie pochodzi z upraw GMO, które to nie są korzystne dla naszego zdrowia, i są główną przyczyną powstawania raka i można sobie przeczytać o tym np. tutaj, ale jeżeli... Zupa krem z kukurydzy na mleku kokosowym z imbirem i kurkumą is a post from: NIE BO PIEKŁO
Nie Bo Piekłożurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:) Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy(...)Wlać na gotujący się wywar,na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę. Dorzucić pokrojone jajka
Walijskie Pichcenieprosta w wykonaniu i tania zupa jest pełna różnych aromatów, które nadają jej charakterystycznego smaku. Jest delikatna i lekkostrawna a zarazem pożywna. Wystarczy podać do niej np.naleśniki i cały obiad gotowy. Składniki: 3 marchewki 1 por kawałek selera 1 kalafior słodka śmietana 1 porcja rosołowa sól(...)obrane i pocięte warzywa ( por, seler, marchew) oraz umyte różyczki kalafiora oraz przyprawy.Solimy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie . Ś mietanę wlewamy do miseczki mieszamy z paroma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do garnka, całość doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, p osypujemy koperkiem. Podajemy z drobnym makaronem
Walijskie PichcenieNiezbyt często gotuję takie ciężkie zupy typu grochowa i fasolowa. Ale jak już ugotuję to wielki gar na co najmniej 3 dni. Bo to co je się niezbyt często smakuje podwójnie prawda? I tak było tym razem z grochówką, którą ... nie pamiętam kiedy jadłam! Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny(...)warzywa zmiękną. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem i dużą ilością majeranku
Walijskie Pichceniebardzo rzadko... ponieważ, niestety muszę go potem jeść sama :( Najczęściej na żołądkach gotuję zupki. Dawno nie było krupniku, i chociaż nie jest to uwielbiana w mojej rodzinie zupa - od czasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda? Składniki: ok 0,75 kg żołądków(...)albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Walijskie Pichcenielato - to fasolka, a jak fasolka - to obowiązkowo żółta, krucha i słodka...w pierwszej kolejności zawsze tradycyjnie z masełkiem i bułką, a zaraz potem w pysznej letniej zupie. Dziś z dodatkiem klopsików z metki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą. Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 4 młode ziemniaki
Walijskie Pichcenie